Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Με του Υπουργούς Ν. Δένδια και Αντ. Ρουπακιώτη συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτή Κέρκυρας, Νίκο Δένδια, επισκέφτηκε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου.
«Η συνάντηση αυτή», διευκρίνισε ο Περιφερειάρχης, «δεν είχε απλά το χαρακτήρα εθιμοτυπικής επίσκεψης αλλά είχε συγκεκριμένους στόχους, όπως ρυθμίσεις που αφορούν το θέμα των αλλοδαπών στα Ιόνια Νησιά και την αποτελεσματική πάταξη παράνομων δράσεων, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην αστυνόμευση».
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, ζητήθηκε από τον Υπουργό, Νίκο Δένδια, η...
στήριξή του για θέματα που αφορούν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η αρωγή του στην απεμπλοκή έργων και η εν γένει συνεργασία για διεκδικήσεις της Περιφέρειας, όπως, για παράδειγμα η παραχώρηση του κτηρίου των πρώην Δικαστηρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών της έδρας της Περιφέρειας.

Όπως είναι γνωστό, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είχε ζητήσει, μέσω επιστολής του, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, την παραχώρηση του κτηρίου αυτού.

Η επιστολή του Περιφερειάρχη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης (31 Ιουλίου 2012) κοινοποιήθηκε και στους Βουλευτές Κέρκυρας και ο Υπουργός, Ν. Δένδιας, συνηγόρησε υπέρ του αιτήματος το οποίο το μετέφερε στον αρμόδιο Υπουργό.
Σημειώνεται δε ότι ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε – κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ζάκυνθο – τους Περιφερειακούς Συμβούλους για τις ενέργειες που έχει κάνει σχετικά με τη διεκδίκηση της παραχώρησης του κτηρίου.

Η επιστολή του Περιφερειάρχη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης


Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας εκφράσω το έντονο ενδιαφέρον της Αιρετής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για το κτήριο του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου και παράλληλα να διατυπώσω το αίτημα, όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης μας εκχωρήσει ή παραχωρήσει τη χρήση του συγκεκριμένου κτηρίου, για να στεγασθεί η έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Από τη νέα Δικαστική περίοδο, τον προσεχή Σεπτέμβριο, οι Δικαστικές Υπηρεσίες του Νομού θα στεγασθούν στο νεότευκτο Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των Δικαστικών Υπηρεσιών της Κέρκυρας.
Μετά τη μεταστέγαση στο νέο Δικαστικό Μέγαρο, το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο – έκτασης περίπου 1000 τ.μ - εξ όσων γνωρίζουμε, θα παραμείνει κενό και αναξιοποίητο.
Αυτή τη στιγμή η έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στεγάζεται σε ένα νοικιασμένο κτίριο 780 τ.μ για το οποίο δαπανάμε ετησίως 46.000 ευρώ.

Κύριε Υπουργέ,

Με την εκχώρηση ή παραχώρηση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τα οφέλη που θα προκύψουν, τόσο για το δημόσιο όσο και για την ίδια την Περιφέρεια θα είναι πολλαπλά:
• Πρώτον: Σε αυτές τις εξόχως δύσκολες οικονομικά εποχές, θα εξοικονομηθεί ένα σοβαρό ποσό το οποίο δαπανάμε ετησίως για ενοίκια.
• Δεύτερον: Θα αξιοποιηθεί ένα δημόσιο κτίριο και δεν θα ερειπωθεί, όπως πολλά άλλα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, σε τοπικό επίπεδο, το κτήριο του παλαιού Νοσοκομείου.
• Τρίτον: Δεν θα υπάρχουν οικονομικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή της πολύπαθης περιοχής της «Σπηλιάς», κάτι που φοβούνται οι επαγγελματίες της περιοχής ότι θα συμβεί, μετά την απομάκρυνση των Δικαστηρίων. Αντιθέτως η λειτουργία της έδρα της Περιφέρειας στο συγκεκριμένο κτήριο, θα προσδώσει κύρος και υπεραξία στην περιοχή και θα αποτελέσει αφετηρία και κίνητρο για την αναβάθμισή της.
• Τέταρτο: Θα αμβλυνθεί το ήδη οξυμμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, αφού, σήμερα, οι πολίτες οι οποίοι συναλλάσσονται με την Περιφέρεια αναγκάζονται να μετακινούνται με αυτοκίνητο ή με μέσα μαζικής μεταφοράς, καθότι το κτήριο στο οποίο στεγαζόμαστε είναι μακριά από τον ιστό της πόλης.
• Πέμπτο: Με την κατάλληλη εργονομική προσέγγιση και τις απαραίτητες παρεμβάσεις, θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο το νεοκλασικό κτήριο, το οποίο ανεγέρθηκε το 1936 και βρίσκεται σε ένα νευραλγικής σημασίας σημείο για την πόλη, που είναι ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων της «Ουνέσκο».

Κύριε Υπουργέ,

είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα δείτε με θετικό πνεύμα το αίτημα που σας διατυπώνω, για την παραχώρηση του κτηρίου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αίτημα το οποίο συνάδει με το πνεύμα της σημερινής κυβέρνησης τόσο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όσο και για την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.

Συνάντηση Σπύρου με Ρουπακιώτη

Για το θέμα αυτό ο Περιφερειάρχης Ι.Ν. είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώπη, η οποία εξελίχθηκε σε φιλικό κλίμα και εκφράστηκε, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, η πολιτική βούληση να δοθεί για χρήση στην Περιφέρεια το κτήριο των Παλαιών Δικαστηρίων, αφού προηγουμένως εξεταστεί το νομικό καθεστώς που διέπει την ιδιοκτησία.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η επίσημη εξαγγελία της παραχώρησης αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου Δικαστικού Μεγάρου της Κέρκυρας, που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου.