Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Διονύση Μυλωνά προς τους αρμόδιους υπουργούς για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων

Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου στα πλαίσια της ορθολογικής αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, κατέγραψε τα δημόσια αστικά ακίνητα και οικόπεδα που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται αναξιοποίητα, σε μια προσπάθεια περιστολής δαπανών από την εξοικονόμηση ενοικίων. Συγκεκριμένα υπάρχει ένα...
 χαρτοφυλάκιο δημοσίων ακινήτων που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες τη δεδομένη στιγμή στεγάζονται σε κτήρια που ανήκουν σε ιδιώτες καταβάλλοντας και τα ανάλογα μισθώματα.
Τα ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είναι τα εξής:
 Το Παλαιό Νοσοκομείο
Πρόσφατα μεταφέρθηκαν οι δομές Υγείας του νησιού μας στο Νέο Νοσοκομείο. Με την μεταφορά αυτή ένα ακίνητο περίπου 5.000 m2 στις παρυφές της πόλης, άνετο και με χώρους παρκινγκ, μένει αναξιοποίητο και ερημώνει. Τρεις μέρες δε μετά την μεταφορά του εξοπλισμού στο νέο νοσοκομείο, παρατηρούνται φαινόμενα ληστειών και κλοπών στην αφύλακτη πλέον κτηριακή εγκατάσταση.
 Οι Αποθήκες ΑΣΟ (στο Γαϊτάνι)
Επί της επαρχιακής Οδού Ζακύνθου – Βολιμών και στο 2ο χλμ. από την πόλη, βρίσκεται οικοπεδική έκταση 5 περίπου στρεμμάτων. Εκεί υπάρχει συγκρότημα κτηριακών εγκαταστάσεων 2.500 m2 που παλιά ήταν αποθήκες για φύλαξη σταφίδας. Τη δεδομένη στιγμή οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται ερειπωμένες, την ώρα που θα μπορούσαν να καλύψουν πολλές ανάγκες όπως π.χ. αποθήκες των διαφόρων υπηρεσιών ή τη στέγαση του Κτηνιατρείου.
 Το κτήριο Στρατολογίας
Πρόκειται για ένα διώροφο κτήριο περίπου 150 m2 το οποίο στέγαζε μέχρι πρότινος το Στρατολογικό Γραφείο της Ζακύνθου, το οποίο πλέον καταργήθηκε. Το κτήριο αυτό μπορεί να καλύψει αρκετές ανάγκες στέγασης δημόσιων υπηρεσιών.
 Οι αίθουσες Παλαιού Αεροδρομίου
Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη έκταση περίπου 2.000 m2, απέχει 3 χλμ. από την πόλη της Ζακύνθου, με πολύ μεγάλο παρκινγκ και μεγάλες δυνατότητες στέγασης πολλών υπηρεσιών


 Ανενεργείς Αλυκές
Οι Αλυκές βρίσκονται περίπου σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη και καλύπτουν μια έκταση 270 στρεμμάτων παραθαλάσσιου οικοπέδου. Από τα πολλά χρόνια που έχουν μείνει αναξιοποίητες έχουν μετατραπεί σε εστία μόλυνσης με στάσιμα νερά και πιθανότατα καταπατούνται και από περίοικους.

Η λίστα των δημόσιων υπηρεσιών που καταβάλλουν μισθώματα για τις στεγαστικές τους ανάγκες είναι οι εξής:
 Η Εφορία
 Η Δ/νση Α’/θμιας & Β’/θμιας Εκπαίδευσης
 Η Κτηματική Υπηρεσία
 Ο ΟΑΕΔ
 Ο ΟΑΕΕ
 Το ΚΕΔΔΥ
 Ο ΟΠΑΔ
 Το Κτηνιατρείο
 Οι αποθήκες των υπηρεσιών

Το ύψος των ενοικίων που καταβάλλονται από το δημόσιο για τα ως άνω μισθώματα ανέρχεται σε 300.000 εκ. € περίπου ετησίως. Είναι προφανές ότι η χρηστή και διαφανής αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί μια διαδικασία-πρόκληση για την ελληνική πολιτική τάξη, που δύναται να επιδράσει πολλαπλασιαστικά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου επιθυμεί να διαχειριστεί όσο καλύτερα μπορεί τα δημόσια κτήρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή ανενεργά και να μεταφέρει σε αυτά τις υπηρεσίες που στεγάζονται έναντι μισθωμάτων. Παρακαλούμε για τη Σύμφωνη Γνώμη σας προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση της πρότασή μας ή σε αντίθετη περίπτωση τις σχετικές οδηγίες σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων