Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, με την οποία του ζητά να παραχωρηθεί η αρμοδιότητα της διαχείρισης των μικρών λιμανιών στη Τοπική Αυτοδιοίκηση Α! και Β! βαθμού. Ακολουθεί η επιστολή:
«Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα....
επιστολή επιθυμώ να σας μεταφέρω ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο εάν δεν επιλυθεί άμεσα, θα οδηγήσει τους κατοίκους των μικρών ακριτικών νησιών στη βορειοδυτική άκρη της χώρας μας, σε απόγνωση και τα νησιά μας σε μαρασμό και εγκατάλειψη.
Αναφέρομαι στα διαπόντια νησιά, Ερείκουσα, Οθωνοί, Μαθράκι, τα οποία βρίσκονται στα θαλάσσια γεωγραφικά σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία και την Ιταλία. «Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα....
επιστολή επιθυμώ να σας μεταφέρω ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο εάν δεν επιλυθεί άμεσα, θα οδηγήσει τους κατοίκους των μικρών ακριτικών νησιών στη βορειοδυτική άκρη της χώρας μας, σε απόγνωση και τα νησιά μας σε μαρασμό και εγκατάλειψη.
Τα νησιά αυτά εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά, κυρίως από το αλιευτικό λιμάνι του Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας.
Το αλιευτικό λιμάνι όμως, όπως και πολλά άλλα μικρά λιμάνια και τουριστικά καταφύγια, δεν ανήκουν σε κάποιον φορέα, ο οποίος να έχει την αρμοδιότητα για να παρεμβαίνει, ώστε να παραμένουν λειτουργικά
Πριν από μικρό χρονικό διάστημα, η Περιφερειακή Ενότητα της Κέρκυρας, παρ’ ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες της, διέθεσε ένα ποσό για να γίνουν παρεμβάσεις απομάκρυνσης άμμου και φερτών υλικών από το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου, ώστε να είναι λειτουργικό και να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των διαποντίων νησιών.
Δυστυχώς όμως η παρέμβαση αυτή δεν αρκεί και σε σύντομο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε και πάλι ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά σηματοδοτεί ότι τους επόμενους μήνες το λιμάνι δεν θα είναι λειτουργικό, με αποτέλεσμα να αποκοπεί η συγκοινωνιακή σύνδεση των διαπόντιων νησιών με την Κέρκυρα και οι κάτοικοι των νησιών να αντιμετωπίσουν το φάσμα του αποκλεισμού για μια ακόμα φορά.
Κύριε Υπουργέ,
Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να συνεχισθεί, γιατί έχει αποδειχθεί ότι, όχι μόνο είναι αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό αλλά κυρίως, δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης των κατοίκων των μικρών νησιών. Πολύ περισσότερο για τους κατοίκους των διαποντίων νησιών, οι οποίοι είναι ακρίτες και θα πρέπει η Ελληνική πολιτεία να τους εξασφαλίσει συνθήκες ασφαλούς διαμονής στον τόπο τους και για εθνικούς λόγους.
Το καθεστώς των «ορφανών» λιμανιών, όπως έχει καθιερωθεί να χαρακτηρίζονται, δεν μπορεί να συνεχισθεί γιατί δημιουργεί προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, αναστέλλει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και καταδικάζει τους κατοίκους σε εγκατάλειψη και τα νησιά μας στον μαρασμό.
Γίνεται κατανοητό ότι αυτό το έλλειμμα θα πρέπει να το ρυθμίσετε άμεσα, ώστε τα μικρά λιμάνια, τα αλιευτικά και τουριστικά καταφύγια, να αποκτήσουν φορέα διαχείρισης, ο οποίος να έχει την αρμοδιότητα τόσο της λειτουργίας τους, όσο και των απαραίτητων παρεμβάσεων για να καθίστανται λειτουργικά και αξιοποιήσιμα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου 2011, μετά από εισήγηση του υπογράφοντα, εξέδωσε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο: «Τα λιμάνια να διαχωριστούν σε κατηγορίες Εθνικής, Περιφερειακής και Τοπικής σημασίας και τα λιμάνια που ανήκουν στις δύο τελευταίες κατηγορίες να περάσουν στις Περιφέρειες και στους Δήμους»
Είναι αυτονόητο ότι οι αρμοδιότητες θα πρέπει να συνοδεύονται και από τους απαραίτητους πόρους.
Αν χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος, πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση στα περισσότερα μικρά λιμάνια θα είναι μη αναστρέψιμη».