Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ο Δήμος της Κέρκυρας ετοιμάζεται να χτυπήσει το χρέος- Πώς θα αντιδράσει η αντιπολίτετυση; Πώς θα αντιδράσει ο λαός; Πώς θα κινηθούν οι επενδυτές;

Ο Δήμος της Κέρκυρας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα των χρεών του ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ με δυναμικό τρόπο.
Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση και γενικευμένη οικονομική δυσπραγία σε όλο το νησί δημιούργησαν νέα δεδομένα. Η γραμμή της «ήπιας προσαρμογής» τροποποιείται και...
 εντάσσονται σε αυτή στοιχεία που σχετίζονται με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
Είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε καταγραφή και μάλιστα πλήρη των οικονομικών δεδομένων του πρώην Δήμου Κερκυραίων και του Δήμου της Κέρκυρας.
Αυτό με τη σειρά του αποκαλύπτει νέες δυνατότητες στην οικονομική διαχείριση του Δήμου, αφού ο Δήμος εμφανίζεται «πλούσιος» και με πολλά ακίνητα τα οποία στην ουσία ρημάζουν και απαξιώνονται παραμένοντας αχρησιμοποίητα επί δεκαετίες.


Στο Δήμο φαίνεται ότι ολοκληρώθηκαν σκέψεις ακόμα και για παραχώρηση τμήματος της δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτες έναντι τιμήματος φυσικά, ώστε να την εκμεταλλευτούν. Τα έσοδα που θα προκύψουν θα κατευθυνθούν στην εξυπηρέτηση του μεγάλου χρέους του Δήμου, με στόχο τη μείωσή του.


Ιστορικά ο Δήμος αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα πριν από 40 περίπου χρόνια. Και τότε ο λαός αντέδρασε δυναμικά στην πρόταση αξιοποίησης του Βίδο. Σήμερα η πρόταση επανέρχεται. Η «ΚΧ» έχει πληροφορίες ότι επίκειται η αξιοποίηση τμήματος της επιφανείας του νησιού. Εκείνο που μένει να αποδειχθεί είναι αν θα υπάρξει ανταπόκριση εκ μέρους των πιθανών επενδυτών, και αν ναι, σε ποιο ύψος.

Ανοιχτό θέμα βέβαια παραμένει και η στάση της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και γενικώς των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.