Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σ. Σπύρου με το Διοικητή της ΔΕΗ Α. Ζερβό

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, υποδέχτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο γραφείο του το Διοικητή της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επιστολή που του είχε αποστείλει πριν λίγο καιρό ο Περιφερειάρχης, σχετικά με τα λειτουργικά προβλήματα που...
παρατηρούνται και την έλλειψη προσωπικού της ΔΕΗ στα Ιόνια νησιά.


Την έλλειψη προσωπικού σε όλα τα νησιά τόνισε ο Περιφερειάρχης


Μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης τόνισε τα εξής:
«Μετά από την επιστολή που είχα αποστείλει στον κ. Ζερβό στις 25 Μαΐου, σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας και τις ελλείψεις προσωπικού, σύμφωνα με ενημέρωση που μου είχαν κάνει οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, είχα σήμερα τη χαρά να συναντηθώ για το θέμα αυτό με το Διοικητή της ΔΕΗ.
Ανταλλάξαμε απόψεις και συζητήσαμε σχετικά με τα θέματα και τα ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΗ όχι τη ΔΕΗ έτσι όπως τη γνωρίζαμε στο παρελθόν, τη μία και ενιαία, αλλά την τρισδιάστατη σήμερα με τις θυγατρικές επιχειρήσεις της.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαμε, έδωσα, κυρίως, έμφαση στα θέματα του προσωπικού, όπου καταγράφεται τεράστια έλλειψη και να αναφέρω χαρακτηριστικά περιπτώσεις, που ένας τεχνίτης καλείται να αντιμετωπίσει βλάβες που καταγράφονται μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα και καλύπτουν ολόκληρες περιοχές. Κάποιες φορές δεν υπάρχει ούτε καν αυτός ο ένας τεχνίτης!


Ασυνέπεια για το σταθμό στα «Γαζάτικα»


Ένα ακόμα θέμα που έθιξα αφορά στον υποσταθμό της ΔΕΗ στα «Γαζάτικα», που δεν μπορεί να επισκευασθεί και απειλείται με διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος το βόρειο τμήμα της Κέρκυρας. Θα πρέπει εδώ να τονιστεί η ασυνέπεια των προηγούμενων Κυβερνήσεων αλλά και της ΔΕΗ για να λυθεί το πρόβλημα στη βάση του.
Επίσης αναφερθήκαμε στη συζήτηση και στον υποσταθμό στην Αλεπού και κατά πόσο μπορεί να γίνει η σύνδεση του υποσταθμού 1 και του υποσταθμού 2, γιατί το καλώδιο το οποίο φθάνει υποθαλάσσια μέχρι τη Λευκίμμη έχει ζημιές, που κατά τη διοίκηση δεν είναι εύκολο να αποκατασταθούν και χρειάζεται μια άλλη διαδικασία, στην οποία εμπλέκεται και η Περιφέρεια για να δώσει άδεια για τη σύνδεση των δύο υποσταθμών.
Συζητήσαμε και άλλα θέματα και ως συμπέρασμα, από την πλευρά μου, καταλήγω ότι η έλλειψη κυβέρνησης, η έλλειψη πολιτικής απόφασης η οποία είναι απαραίτητη να υπάρχει και πολιτικής βούλησης, έχουν φέρει όλα αυτά τα ζητήματα πίσω.
Πιστεύουμε όμως ότι πολλά από αυτά, με προσπάθεια και συνεργασία, θα τα ξεπεράσουμε μετά τις 17 Ιουνίου που η χώρα, ελπίζουμε να έχει κυβέρνηση, να υπάρχει μια πολιτική ηγεσία, για να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα».


Μόνο 9 προσλήψεις τεχνικού προσωπικού στη ΔΕΗ


Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
«Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω το κύριο Περιφερειάρχη για τη πρόσκληση που είχα για να έρθω εδώ και να συναντηθούμε και μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ στα Ιόνια Νησιά και τα οποία είναι σοβαρά και έντονα.
Στο ζήτημα του προσωπικού που αφορά τα νησιά μας, αυτό συνδέεται με τη δυσκολία που έχει η ΔΕΗ για να προσλάβει προσωπικό, αφού υπάρχει απαγόρευση προσλήψεων. Αυτό μας έχει δυσκολέψει πάρα πολύ, γιατί η επιχείρηση έχει ελλείψεις κυρίως τεχνικού προσωπικού.
Αυτό που πιο άμεσα μπορεί να γίνει και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες είναι να προχωρήσουμε στη πρόσληψη 9 ατόμων τεχνικού προσωπικού με 8μηνη σύμβαση. Το αίτημα έχει γίνει από τον περασμένο Μάρτιο και περιμένουμε μια απόφαση από μια διυπουργική επιτροπή για να εγκριθεί ο αριθμός αυτός. Ελπίζουμε ότι με τη νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, το θέμα αυτό θα διευθετηθεί.
Πιστεύω ότι στην υπόθεση με τα «Γαζάτικα» πρέπει να βρεθεί μια λύση, είναι ένα πρόβλημα το οποίο σέρνεται εδώ και κάποια χρόνια, παρ’ όλα αυτά θα πρέπει τουλάχιστον να επισκευασθεί ο υποσταθμός γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διακοπών στην ηλεκτροδότηση.
Αυτό που προγραμματίζεται για τη σύνδεση των υποσταθμών Κέρκυρα 1 και Κέρκυρα 2, λόγω του ότι έχει χαλάσει η διασύνδεση μεταξύ Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης και η οποία βλάβη δεν είναι επισκευάσιμη και άρα η λύση είναι η υπόγεια διασύνδεση των δύο υποσταθμών κάτι το οποίο θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα».