Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Του Μάριου Άνθη
εκπροσώπου των εργαζομένων του Ε.Α.Κ.Κ.
αντιπρόεδρου Σωματείου εργαζομένων αθλ. εγκαταστάσεων ΒΔ Ελλάδας.

Όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας βρίσκεται από τις 23 του Απρίλη χωρίς, διοίκηση, καθώς τότε έληξε η θητεία της Διοικούσης Επιτροπής (ΔΕ) του. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ζήτημα θα είχε αντιμετωπιστεί. Οι γνωστές - ιδιαίτερες – συνθήκες, όμως, στην πολιτική κατάσταση και οι....
αντανακλάσεις τους, προκάλεσαν ένα διοικητικό νομοτυπικό αδιέξοδο που είχε σαν αποτέλεσμα το ΕΑΚ Κέρκυρας και – ίσως – μερικά ακόμα ΕΑΚ, να παραμένει ακόμα και σήμερα χωρίς να έχει ΔΕ. Αυτό γιατί ούτε τοποθετήθηκε νέα, ούτε δόθηκε παράταση στην προηγούμενη. Εδώ, δεν θα αναφερθούμε, ούτε θα εξετάσουμε τυχούσες ευθύνες σχετικά με το πρόβλημα. Μόνο, σύντομα, θα αναφερθούμε στις συνέπειες και στις λύσεις του προβλήματος.
α) Δύο και πλέον μήνες χωρίς ΔΕ, αποτελεί μια απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη κατάσταση για μια σημαντική και ζωτική υπηρεσία, όπως το δημόσιο Αθλητικό κέντρο. Στο διάστημα αυτό, όπως ακόμα τώρα, το ΕΑΚ δεν είναι σε νομοτυπική θέση να ανταποκριθεί σε βασικές λειτουργικές ανάγκες και υποχρεώσεις του διότι δεν υπάρχει κανονική διοικητική λειτουργία και δεν είναι δυνατή η εκταμίευση κονδυλίων και η διεκπεραίωση σημαντικών θεμάτων, χωρίς έγκριση και υπογραφές των νόμιμων εκπροσώπων της διοίκησης του. Έτσι είμαστε σε μια περίοδο που – ενώ - το ΕΑΚ δεν έχει οικονομική αδυναμία κάλυψης ορισμένων βασικών υποχρεώσεων του, όλα μπλοκαρίστηκαν!
Επίσης, η έλλειψη ΔΕ εμποδίζει σχεδιασμούς, δράσεις και την αντιμετώπιση διαφόρων τρεχόντων ζητημάτων, παρότι την περίοδο αυτή πυκνώνουν και οι χρήσεις των εγκαταστάσεων του ΕΑΚ, με διεθνείς και άλλες σημαντικές διοργανώσεις που θα γίνουν σε αυτό. Είναι αλήθεια ότι τόσο η (άτυπη αλλά ουσιαστική) παρουσία της ΔΕ του ΕΑΚΚ, που δεν εγκατέλειψε, παρά την τυπική λήξη θητείας της, όσο και η παρουσία των εργαζομένων του Αθλητικού Κέντρου, ελαχιστοποίησαν τυχούσες αρνητικές συνέπειες από αυτό το «διοικητικό κενό». Όμως τα προβλήματα παραμένουν και διογκώνονται κάθε ημέρα που περνάει. Επιπλέον συνεχίζεται η αδικαιολόγητη κατάσταση, μια σημαντική κοινωφελής υπηρεσία, με μεγάλη προσφορά και χιλιάδες χρήστες, να στερείται της νόμιμης διοικητικής αρχής της.
β) Μια ακόμα συνέπεια. Όλο αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι του ΕΑΚ παραμένουμε απλήρωτοι. Όχι γιατί – όπως αναφέραμε παραπάνω - δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούμε, αλλά γιατί δεν υπάρχει ΔΕ να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής! Ήδη οι εργαζόμενοι είμαστε απλήρωτοι τρία (3) δεκαπενθήμερα και προχωράμε προς τους 2 μήνες.. Σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες, με τις αυξημένες υποχρεώσεις όλων των εργαζομένων, και όλα τα γνωστά της γενικευμένης φτώχιας, αυτή η κατάσταση γίνεται κυριολεκτικά απαράδεκτη, ανυπόφορη και εξοντωτική. Οι εργαζόμενοι ζουν από το μισθό τους, πληρώνουν από τον μισθό τους – και ότι απόμεινε από αυτόν - τις υποχρεώσεις τους, την φορολογία, τα χαράτσια και όλα τα άλλα. Αυτό που συμβαίνει είναι, από κάθε άποψη, απαράδεκτο, ανάλγητο και αδιανόητο.
Οι εκλογές τελείωσαν και μπήκαμε σε μια άλλη περίοδο. Το διοικητικό ζήτημα του ΕΑΚΚ πρέπει να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί άμεσα, τώρα. Μαζί και το οικονομικό πρόβλημα των εργαζομένων του. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς. Σε όλα τα κόμματα, ιδιαίτερα στους βουλευτές της Κέρκυρας, στους συνδικαλιστικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς. Τους ζητάμε να παρέμβουν, να διαμαρτυρηθούν, να επικοινωνήσουν άμεσα με την νέα πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού και να ζητήσουν άμεση διευθέτηση του διοικητικού ζητήματος του ΕΑΚ που σημαίνει άμεση επίλυση και του οικονομικού προβλήματος των εργαζομένων σε αυτό.