Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Υποσχεται ο Βενιζέλος

Οι πέντε προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Βασικό πρόβλημα προς αντιμετώπιση η ανεργία των νέων. Επεκτείνεται και στις ατομικές επιχειρήσεις, για οφειλές έως 25.000 ευρώ, η ρύθμιση χρεών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Τα ισοδύναμα μέτρα του κ. Σαμαρά κοστίζουν κάτι παραπάνω από....9 δις ευρώ! Αν...
 ισχύσουν οι φοροελαφρύνσεις που προτείνει, τον Ιούνιο αντί για μέτρα 11 δις θα απαιτηθούν μέτρα 20 δις ευρώ!
***
Ευ. Βενιζέλος: Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις για την κοινωνική προστασία κατά τη διάρκεια της κρίσης, όσον αφορά:


Α. Ανεργία των νέων- Στόχος και δέσμευση μας είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες ώστε τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση της απασχόλησης, να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2013 αντί για το τέλος του 2014 όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός του ΕΣΠΑ. Δεύτερο σχετικό σημείο είναι η ανάγκη ν’ αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων. Πρέπει να ενισχυθεί ο άξονας της απασχόλησης με προτεραιότητα τους νέους.


Β. Καθολική υγειονομική προστασία- Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς Έλληνας και ιδίως κανένας άνεργος ή φτωχός πολίτης, πολίτης με χαμηλό εισόδημα που να μην έχει πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Γ. Το δίκτυο κοινωνικής προστασίας- Χρειάζεται μια ριζική αναμόρφωση στον τομέα της πρόνοιας με στόχο να διαμορφώσουμε το μηχανισμό του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς προστασίας για κάθε πολίτη. Συγκροτείται ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.


Δ. Νέες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά- Άμεση επέκταση των ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα που εργάζονται με τη μορφή ατομικής επιχείρησης και οι οφειλές τους φτάνουν μέχρι τις 25.000 ευρώ.


Η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός.


Ε. Ρυθμίσεις δανείων.


Σχετικά με τα «ισοδύναμα μέτρα» του κ. Σαμαρά:


Ευ. Βενιζέλος: Έχω ακούσει πολλές φορές τη θεωρία του κ. Σαμαρά για τα ισοδύναμα μέτρα. Έχει πει στο Ζάππειο Ι, στο Ζάππειο ΙΙ, τώρα ετοιμάζεται για το Ζάππειο ΙΙΙ, ότι "έχει στη φαρέτρα του ισοδύναμα μέτρα συνολικού ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ".


Τώρα ακούω ότι παρουσιάζει μία δέσμη φορολογικών μέτρων τα οποία βλέπουμε να έχουν ένα κόστος που ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήδη δηλαδή, εάν υιοθετήσουμε τη λογική του κ. Σαμαρά, τα μέτρα του Ιουνίου για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αναζητήσουμε όχι 11 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά 20 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από τα φορολογικά μέτρα του κ. Σαμαρά. Εάν προσθέσουμε και άλλα μέτρα, μέσα από τη λογική των «ισοδύναμων», τότε θα πρέπει ο ελληνικός λαός να βρει από κάπου περικοπή δαπανών ή αύξηση εσόδων όχι 20 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά 21-22 δισεκατομμύρια ευρώ.