Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Γεύσεις από Ελλάδα. Εξερευνώντας τη δυναμική των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τη σημασία τους για τον τουρισμό» που διοργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού κας Κράτσα και σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. από τις 19 έως 23 Μαρτίου 2012 .
Το παρόν στα εγκαίνια έδωσαν ο επίτροπος για θέματα βιομηχανίας και.... επιχειρηματικότητας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Tajani, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αλιβιζάτος, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ. κ. Daul, δεκάδες ευρωβουλευτές, στελέχη της Κομισιόν και των άλλων ευρωπαϊκών οργάνων, εκπρόσωποι των περιφερειών και των επιμελητηρίων της χώρας αλλά και τουριστικοί πράκτορες. Τραπέζια όπου κάθε περιφέρεια εξέθετε τα προϊόντα της και έκανε γευσιγνωσία αλλά και ένα ακόμα μεγάλο τραπέζι με αντιπροσωπευτικά αγροτικά προϊόντα και γεύσεις από όλες τις περιφέρειες της χώρας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Όλοι στο σύνολό τους επεσήμαναν την ιδιαίτερη ποικιλία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τόσες ενδιαφέρουσες περιοχές.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Επίτροπος κ.Tajani που πρόκειται να επισκεφθεί στα τέλη Απριλίου τη χώρα μας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα τονίζοντας ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στον ελληνικό τουρισμό που θα πάει μπροστά». «Δεν νοείται Ευρώπη χωρίς Ελλάδα» τόνισε ιδιαίτερα στους συνομιλητές του.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να παίξουν στην ανάπτυξη του τουρισμού τα ελληνικά προϊόντα που αποτελούν βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσο καλύτερα γίνεται.
Η οικοδέσποινα και ψυχή της εκδήλωσης κα. Ρόδη Κράτσα επεσήμανε ότι «η πρωτοβουλία αυτή στους δύσκολους σημερινούς καιρούς για τη χώρα μας έχει στόχο να συμβάλλει στην τουριστική ελκυστικότητα των περιοχών μας αλλά και στην προβολή της δυναμικής τους για επενδύσεις εγχώριες και ξένες».
Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Ιονίων Νήσων, Ηλία Μαλλιά
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσωπήθηκε στην έκθεση από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Ηλία Μαλλιά, ο οποίος στο χαιρετισμό του (ο οποίος διανεμήθηκε και στη Γαλλική Γλώσσα), ανέδειξε την αγροτική οικονομία της περιοχής και πρόβαλλε τα τοπικά προϊόντα.
«Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην «πρωτεύουσα» της Ευρώπης, εκπροσωπώντας, με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και όλα τα νησιά που την αποτελούν», τόνισε ο κ. Μαλλιάς και πρόσθεσε:
«Θεωρώ την πρωτοβουλία σας, για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συνδέεται άρρηκτα με μια από τις βασικές παραμέτρους της τοπικής μας ανάπτυξης, την παραγωγή και προώθηση των τοπικών αγροτικών μας προϊόντων.
Η πεποίθηση ότι τα Ιόνια Νησιά, ως τόπος διακοπών και βασικός ελληνικός τουριστικός προορισμός, διαθέτει μόνο τις φυσικές ομορφιές, τον ήλιο και τη θάλασσα, τα μνημεία και τον πολιτισμό, είναι απατηλή.
Τα Ιόνια Νησιά παράγουν! Παρά την αλματώδη πρόοδο της τουριστικής ανάπτυξης, από τη δεκαετία του «60» και μετά, οι κάτοικοι των Ιονίων Νήσων δεν έπαψαν ποτέ να ασχολούνται με τη γη, να μοχθούν για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, να συνεχίζουν τις πατροπαράδοτες συνήθειες παραγωγής αγαθών και να εκσυγχρονίζονται, καλλιεργώντας βιολογικά προϊόντα.
Οι σύγχρονες συνθήκες οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σηματοδοτούν μια στροφή, ειδικά των νέων, στο αγροτικό επάγγελμα αλλά παράλληλα και μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, με την επικράτηση νέων προτύπων διατροφής, δημιουργώντας ένα νέο «ζωτικό χώρο» για τον πρωτογενή τομέα.
Στόχος μας πρέπει να είναι αυτή η στροφή να αποκτήσει τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα εγγυηθούν τη βιωσιμότητα και την προοπτική της μέσα από την επένδυση σε ποιοτικά προϊόντα, το «άνοιγμα» στην καινοτομία, τη χρήση σύγχρονων μορφών παραγωγής και προώθησης, τη δικτύωση προϊόντων και υπηρεσιών, και τη δυναμική επιχειρηματικότητα.
Αυτή η προσέγγιση στην τοπική ανάπτυξη, διευρύνεται και επεκτείνεται σε πολλούς τομείς, εφόσον ο τόπος μας διαθέτει μακρύ κατάλογο ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων:
• Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που παράγεται σε όλα τα νησιά.
• Τα τοπικά κρασιά που παρασκευάζονται με σπάνιες και παμπάλαιες ποικιλίες σταφυλιών.
• Τη σταφίδα, που καλλιεργείται – κυρίως – στη Ζάκυνθο.
• Το μέλι που ξεχωρίζει από το λεπτό του άρωμα, που δημιουργείται από την τροφή των μελισσών σε μια μεγάλη ποικιλία ανθέων των νησιών μας.
• Το μοναδικό στην Ελλάδα κουμ – κουάτ, σε λικέρ και γλυκά, που παράγεται στην Κέρκυρα.
• Το σαλάμι αέρος Λευκάδας, που παράγεται με μοναδικό τρόπο και γνήσια υλικά.
• Η φέτα Κεφαλονιάς, μια ξεχωριστή γεύση που δημιουργείται από τον πατροπαράδοτο τρόπο παραγωγής της.
• Οι νοστιμότατες φακές Εγκλουβής (ορεινή περιοχή Λευκάδας), με τη συνοδεία ξυδιού με ροδοπέταλα.
• Αυτά είναι μερικά από τα πολλά και ποικίλα αγροτικά προϊόντα των Ιονίων Νήσων, που, συνάμα, με μάντολες και μαντολάτα, γλυκά του κουταλιού και ταψιού, λικέρ από φρούτα, δημιουργούν τον όμορφο καμβά της παραδοσιακής αγροτικής ζωής στα Επτάνησα.
Σημείο κλειδί για μας είναι η σύνδεση του Πρωτογενούς Τομέα με τον Τουρισμό, μέσα από τα τοπικά αγροτικά προϊόντα που χαρακτηρίζουν και διαφοροποιούν μία περιοχή, αφού πιστεύουμε ότι τα προϊόντα μιας περιοχής αποτελούν μέρος της ταυτότητάς της, με αποτέλεσμα να θεωρούνται μοναδικά κι με αυτή τη συνείδηση να εδραιώνονται στο νου των υποψηφίων καταναλωτών.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πόσο σημαντική καθίσταται η κατοχύρωση μιας Ονομασίας, για την εμπορική επιτυχία ενός γεωργικού προϊόντος.
Οι προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις, τα γνωστά δηλαδή ΠΟΠ και ΠΓΕ, έχουν δώσει σημαντική ώθηση στην εμπορία των προϊόντων
Με σκοπό την ανάδειξη των ιόνιων τοπικών προϊόντων, η Περιφέρειά μας βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τίτλο «Καλάθι Τοπικών Προϊόντων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».
Στην ουσία αναφερόμαστε σε μια ανάδειξη, προβολή και προώθηση ενός κοινού «πακέτου» τοπικών αγροτικών προϊόντων με χαρακτηριστικά τέτοια, που καθιστούν εφικτή την προσέγγιση νέων αγορών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Άλλωστε, αυτός φαίνεται να είναι και ο στόχος όλων όσων βρισκόμαστε εδώ σήμερα, η ανάδειξη δηλαδή της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας του κάθε τόπου, η προαγωγή της τοπικής παράδοσης και η σύνδεσή της με τη γαστρονομία, κατά τρόπο τέτοιο που θα προσδίδεται ποιότητα και προστιθεμένη αξία στον τόπο μας», κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης.