Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Σύσκεψη στην Κεφαλονιά για τα πετρέλαια στο Ιόνιο - Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρη Κουρή

 ενημερωτική σύσκεψη, με αντικείμενο τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και τη συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη έγινε στην Κεφαλονιά.  
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, καλωσόρισε τον Υφυπουργό και εξήγησε στους συμμετέχοντες τους οποίους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους, ότι πρόκειται για μια ενημερωτική σύσκεψη που γίνεται μετά από αίτημα του ιδίου αλλά και του Δημάρχου Κεφαλονιάς, Αλ. Παρίση, στον Υφυπουργό.
Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης,...
Σωτήρης Κουρής, αναφέρθηκε στη διεκδίκηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε ότι αφορά στα ανταποδοτικά οφέλη και τόνισε ότι καταδικάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την στρατευμένη πολιτική, επιλεκτικής στήριξης συγκεκριμένων περιοχών, εις βάρος των νησιών μας: Ιθάκης και Κεφαλονιάς.


Η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη


Με πολλή ενδιαφέρον παρακολουθούμε την εξέλιξη των γεγονότων που αφορούν τη μελλοντική εξόρυξη των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Η άμεση ενασχόληση και αντιμετώπιση του θέματος από εμένα, τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρο Σπύρου και το Περιφερειακό Συμβούλιο, δίνει μια καταφανή απάντηση στα σχέδια και στην πορεία της Περιφέρειας μας για την άμεση διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το σύνολο των κυβερνήσεων που πέρασαν απαξιούν να μας αντιμετωπίσουν ως μια νησιωτική, παραμεθόρια περιοχή με όλα τα προβλήματα που επισείει το γεγονός. Γι’ αυτό και παραμένουμε επιφυλακτικοί και καχύποπτοι στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού, Γ. Μανιάτη, για την πορεία των ερευνών.
Μετά από τον καταφανή και εξαιρετικά προκλητικό αποκλεισμό μας, από την διαχείριση και τα οφέλη της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στο νότιο Ιόνιο Πέλαγος οφείλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, καταδικάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την στρατευμένη πολιτική, επιλεκτικής στήριξης συγκεκριμένων περιοχών, εις βάρος των νησιών μας: Ιθάκης και Κεφαλονιάς.
Τώρα δε που οι συνθήκες οικονομικής κρίσης, τις οποίες βιώνει η χώρα μας έχουν επηρεάσει καταλυτικά την Περιφέρεια μας την οποία ταλαιπωρούν ήδη έντονα προβλήματα, ένεκα της νησιωτικότητάς και των περιορισμών προσβασιμότητας που δυσχεραίνουν τις όποιες αναπτυξιακές μας προσπάθειες, η μεθοδευμένη εξαίρεσή μας από τα οφέλη της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, εγείρει την δίκαιη αγανάκτησή μας.
3Είναι γνωστό άλλωστε, ότι τα εν λόγω κοιτάσματα εντοπίζονται, σε περιοχές των Εχινάδων Νήσων, πλησίον της νήσου Κεφαλονιάς και της νήσου Ιθάκης και σε μια περιοχή η οποία συνιστά μερικώς τμήμα της ευρύτερης Περιφέρειάς μας, γεγονός που δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την αυθαίρετη απόδοση του συνολικού δικαιώματος διαχείρισής τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είναι γεγονός ότι οι οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες πρωτίστως θα επηρεάσουν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη δύο νησιά που η οικονομική τους ανάταση και εξέλιξη βασίζεται στον Τουρισμό, ένα κατά κύριο ευαίσθητο τομέα, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Κατανοώντας την σημασία αυτών των ευρημάτων για το οικονομικό, παραγωγικό και γεωπολιτικό προφίλ της όποιας περιφέρειας επιληφθεί της χρήσης και προσποριστεί τα οφέλη της αξιοποίησης τους, αντιλαμβανόμαστε πλήρως, τα πραγματικά αίτια υιοθέτησης μίας μονομερούς και άνισης στρατηγικής απώτερου συμφέροντος από πλευράς της κυβέρνησης.
Ωστόσο το αίσθημα ευθύνης, η συνείδηση, οι δεσμεύσεις μας, η αγωνία και η αγάπη μας για τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας, δεν μας επιτρέπει να δεχθούμε σε καμία περίπτωση την απώλεια μιας τόσο σημαντικής δυνατότητας, μιας ευκαιρίας ανάπτυξης και ευημερίας, στο βαθμό που μας ανήκει δικαιωματικά.
Ως εκ τούτου», κατέληξε ο κ. Κουρής, «απαιτούμε, ως Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης την διασφάλιση του περιβάλλοντος των περιοχών μας, την άμεση απόδοση του αναλογούντος διαχειριστικού μας μερίσματος, για την αντιμετώπιση των αντισταθμιστικών κοινωνικών ωφελημάτων, για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αλλιώς οι αντιδράσεις μας θα σας εκπλήξουν δυσάρεστα και οι εξελίξεις θα είναι άμεσες, απρόβλεπτες και λίαν σοβαρές, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις».