Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Στο Δήμο Κερκυραίων το Λαζαρέτο

Σε τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η νησίδα Λαζαρέτο, παραχωρείται στο Δήμο Κέρκυρας. Η παραχώρηση γίνεται από τον ΕΟΤ, δια μέσω της ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου), που είχε τη διαχείριση μέχρι σήμερα.
Τα σημειωθεί ότι τα ακίνητα που παραχωρήθηκαν με την παραπάνω τροπολογία (83 συνολικά σε 56 Δήμους), επρόκειτο αρχικά να παραχωρηθούν στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις
Ο Δήμος Κέρκυρας από την πρώτη στιγμή αντέδρασε σε ένα...
 τέτοιο ενδεχόμενο. Με επιστολή του ο Δήμαρχος Κέρκυρας, που έστειλε στον Υπουργό Πολιτισμού με ημερομηνία (30/12/ 2011), ζήτησε η νησίδα Λαζαρέτο να αποδοθεί, κατά κυριότητα στο φυσικό της δικαιούχο, ο οποίος είναι ο Δήμος Κέρκυρας.
Η επιστολή του Δημάρχου έχει ως εξής:




Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Μεταξύ των 83 ακινήτων του Ε.Ο.Τ. των οποίων η διοίκηση, η διαχείριση, η εκμετάλλευση και τελικά η κυριότητα, παραχωρείται στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπ.Π.ο.Τ. στη Βουλή με το γενικό τίτλο «Αντιμετώπιση βίας στα γήπεδα, του ντόπιγκ και των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις», περιλαμβάνεται και η νησίδα ΛΑΖΑΡΕΤΟ Κέρκυρας 70,000 μ περίπου.


Το γεγονός αυτό αιφνιδίασε τη Δημοτική Αρχή, αλλά και την κοινωνία της Κέρκυρας, που αδυνατεί να αντιληφθεί τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία παραβλέπει την ιστορικότητα της νησίδας αλλά και την άρρηκτη σύνδεσή της με τον Παλαιό Δήμο Κερκυραίων, σημερινό Δήμο Κέρκυρας, που αναγνωρίζεται από το κεντρικό Κράτος με την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης με αρ. Τ/3960/26-10-99, με την οποία παραχωρήθηκε κατά χρήση η νησίδα ΛΑΖΑΡΕΤΟ στο Δήμο Κερκυραίων.


Η ως άνω απόφαση βασίσθηκε στην με αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΑΑΠ/’Γ/455/18404/15-4-1992 Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη (ΦΕΚ ‘Β 324/14-5-1992), με την οποία η νησίδα χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/1950.


Μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού τόπου της νησίδας Λαζαρέτο, έχει δαπανηθεί το ποσό των 932.672,00 €.


Επίσης στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κέρκυρας για το έτος 2012 έχει ενταχθεί το έργο αποκατάστασης τείχους εκτελέσεων και περιβάλλοντος χώρου.


Τέλος σας αναφέρω ότι ο Δήμος Κέρκυρας από τη μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα δαπανά χρήματα για τη συντήρηση του μνημείου και την οργάνωση των τελετών που κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στη νησίδα.


Κύριε Υπουργέ, Πιστεύω ότι ο συντάξας τον κατάλογο των ακινήτων, στον οποίο κατά κανόνα περιλαμβάνονται τουριστικά ακίνητα προς αξιοποίηση, όπως καζίνο, ξενοδοχεία, παραλιακές εκτάσεις κλπ δε γνώριζε και γι αυτό δεν έλαβε υπ’ όψιν του τα παραπάνω εκτεθέντα στοιχεία και συμπεριέλαβε στον κατάλογο αυτόν τη νησίδα Λαζαρέτο.


Γνωρίζοντας ότι η Ε.Τ.Α. Α.Ε. διαλύεται με αποτέλεσμα την υποχρεωτική μεταβίβαση των ακινήτων, που είχε υπό τη διαχείρισή της αποδίδοντας δικαιοσύνη και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παραπάνω αποφάσεις του Ελληνικού Κράτους, θα πρέπει να προβλέψετε την απένταξη της νησίδας Λαζαρέτο από τον πίνακα ακινήτων της Ε.Τ.Α. Α.Ε. και να την αποδώσετε κατά κυριότητα στο φυσικό της δικαιούχο, ο οποίος είναι ο Δήμος της Κέρκυρας.




Ο Δήμαρχος Κέρκυρας




Ιωάννης Τρεπεκλής