Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας

Με δύο θέματα εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου 2012, η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας.
Γνωμοδότηση επί των προτάσεων των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας για τις μεταβολές των Σχολικών Μονάδων της αρμοδιότητάς τους.
Την εισήγηση στο θέμα έκανε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Τάσος Ποταμίτης, τονίζοντας ότι για δεύτερη χρονιά εισάγεται το θέμα των μεταβολών των σχολικών μονάδων στο Δημοτικό Συμβούλιο, με μια διαφορά. Το 2011 το Σώμα κλήθηκε να....
 αποφασίσει επί της τελικής πρότασης που συνέταξε ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης, ενώ φέτος το Υπουργείο καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει επί των προτάσεων των Δ/ντων Εκπαίδευσης, αποφάσεις που στη συνέχεια θα αποσταλούν στην Περιφερειακή Δ/νση και το Υπουργείο Παιδείας. Η δε τελική εισήγηση του Περιφερειακού Δ/ντη Εκπαίδευσης δεν θα τεθεί προς περαιτέρω συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Οι χρονικές προθεσμίες που θέτει το υπουργείο είναι ασφυκτικές» τόνισε ο κ. Ποταμίτης «αλλά εμείς καταφέραμε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε με την ΕΛΜΕ, με τον σύλλογο δασκάλων, με την Ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Δήμου Κέρκυρας, με εκπροσώπους συλλόγων γονέων και Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων. Συζητήσαμε το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας και ενημερώσαμε τους επικεφαλής και εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων».
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας συνόψισε την εισήγησή του ως εξής:
«Συμφωνούμε με τις προαγωγές σχολείων (Δημοτικών και Νηπιαγωγείων).
Διαφωνούμε με την κατάργηση του Νηπιαγωγείου Σκριπερού, διότι αναμένεται την επόμενη σχολική χρονιά να φοιτήσει ικανός αριθμός νηπίων σ’ αυτό.
Διαφωνούμε με τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις του Δημοτικού Σχολείου Άνω Παυλιάνας με το Δημοτικό Αγίου Ματθαίου και του Δημοτικού Σχολείου Μωραϊτίκων με το Σχολικό Κ¨εντρου του πρώην Δήμου Μελιτειέων.
Διαφωνούμε με τη μετατροπή του Γενικού Λυκείου Σκριπερού σε τμήματα Λυκειακών Τάξεων υπαγόμενα στο υφιστάμενο Γυμνάσιο Σκριπερού.
Για το θέμα της ίδρυσης δύο ΕΠΑΛ απογευματινού ωραρίου, ενός στο Βόρειο συγκρότημα με έδρα το Γυμνάσιο Καρουσάδων και ενός στο Νότιο συγκρότημα με έδρα το Γυμνάσιο Αργυράδων, επισημαίνω τα εξής: Το υπουργείο ζητά μαζί με τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ν’ αποσταλούν βεβαιώσεις ανάληψης δαπάνης για τις λειτουργικές ανάγκες των προτεινόμενων προς ίδρυση σχολείων που θα εκδώσουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Κέρκυρας. Επίσης δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη μελέτη που θα εγγυάται τη βιωσιμότητά του. Δεν υπάρχει χρόνος για προετοιμασία και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης εκπαιδευτικής πρότασης προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης. Τέλος στην περσινή πρόταση δεν υπήρχε αίτημα για ίδρυση σχολείων και αναρωτιέμαι με ποια στοιχεία προέκυψε φέτος αυτή η ανάγκη; Τέλος, πως αποδεικνύεται η βιωσιμότητα τριών ΕΠΑΛ (μαζί με αυτό της Κ. Κορακιάνας) στην Περιφέρεια;».
Ο κ. Ποταμίτης έκλεισε την εισήγησή του τονίζοντας ότι «ζούμε σε περίοδο μεγάλης ύφεσης, οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν χρήματα, δεν έχουν καν θέρμανση στο σπίτι τους. Για την επόμενη σχολική χρονιά αναμένεται δραματική μείωση των ποσών που αφορούν τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Έχουμε χρέος να επιδείξουμε αλληλεγγύη και έμπρακτο ενδιαφέρον».
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και πήραν το λόγο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Ν. Μεταλληνός, ο πρόεδρος των δασκάλων Λ. Τασούλας, οι εκπρόσωποι της Ένωσης συλλόγων γονέων – κηδεμόνων κ.κ. Κασίμης και Παυλίδης καθώς και οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων Σκριπερού Αγ. Λουκανάρη και Μωραϊτίκων Αλ. Μόνακο.
Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Ευθύνης» Αλ. Αυλωνίτης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει μελέτη για τον χωροταξικό σχεδιασμό των σχολείων, δήλωσε αρνητικός στις συγχωνεύσεις σχολείων και θετικός στην σύσταση δύο νέων ΕΠΑΛ.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μπ. Χαραλάμπους τόνισε ότι πρέπει αγωνιστικά να αντιμετωπιστεί το θέμα των επαπειλούμενων συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή από το Υπουργείο Παιδείας.
Η επικεφαλής της «Κερκυραίων Δήμος» Μερ. Υδραίου δήλωσε θετική στην ίδρυση δύο νέων ΕΠΑΛ και τόνισε ότι είναι στο χέρι των τοπικών κοινωνιών και του Δήμου Κέρκυρας η βιωσιμότητά τους.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι ο Δήμος Κέρκυρας πρέπει να πει ναι στην ίδρυση βιώσιμων σχολικών μονάδων, βάσει εμπεριστατωμένης μελέτης και όχι εις βάρος των υφιστάμενων σχολείων. «Η δημιουργία ΕΠΑΛ Καρουσάδων σημαίνει την κατάργηση του ΕΠΑΛ Κορακιάνας, να μην κοροϊδευόμαστε. Πρόκειται για αυθαιρεσίες της κεντρικής εξουσίας κι εμείς δεν παίζουμε στο παιχνίδι αυτό. Τι θα δημιουργήσουμε; Σχολείο φάντασμα; Η κυβέρνηση επιζητά να κλείσει τα σχολεία της περιφέρειας και να πει στη συνέχεια να έρθουν όλα τα παιδιά στην πόλη. Ας μας δώσουν μελέτες και χρηματοδοτήσεις πρώτα γιατί σε παγίδες δεν πέφτουμε».
Το Σώμα ψήφισε κατά πλειοψηφία την εισήγηση του κ. Ποταμίτη.




Συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τις προβλέψεις του Μνημονίου 2 για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.
Την εισήγηση για το θέμα έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ερωτόκριτος Καρύδης, ενημερώνοντας ότι είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τα σωματεία εργαζομένων στους υπό κατάργηση Οργανισμούς και δηλώνοντας την συμπαράσταση του Δήμου Κέρκυρας στους εργαζόμενους αλλά και τους δικαιούχους της Εργατικής Κατοικίας. Στην αίθουσα της συνεδρίασης παρόντες ήταν δεκάδες εργαζόμενοι στους Οργανισμούς και δικαιούχοι του ΟΕΚ.
«Σήμερα υπάρχει επιδότηση ενοικίου σε χιλιάδες οικογένειες. Πως θα σταθούν οι οικογένειες αυτές στο μέλλον; Τι θα γίνει με τα κατασκευαστικά προγράμματα; Θα βρεθούν στον αέρα χιλιάδες οικογένειες αφού ακυρώνουν μια προσπάθεια όλων αυτών των χρόνων. Θίγονται και οι επαγγελματίες επισιτισμού. Παίρνουμε σαφώς θέση υπέρ των εργαζομένων και του εργατικού κινήματος αλλά και των επαγγελματιών. Το ψήφισμα που θα εκδοθεί πρέπει να είναι ομόφωνο», τόνισε ο κ. Καρύδης.
Τον λόγο πήρε και η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας Σοφία Λίβερη περιγράφοντας με μελανά χρώματα τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία θα περιέλθουν οι οικογένειες που θα στερηθούν την επιδότηση ενοικίου και προτείνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές του ψηφίσματος. Τέλος η κα. Λίβερη ενημέρωσε για την κατάληψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στις 8 το πρωί, στα γραφεία του ΟΕΚ, στον Αγ. Ιωάννη.
Ομόθυμη ήταν η θέση των δημοτικών συμβούλων για συμπαράσταση στους εργαζόμενους που πλήττονται από την κατάργηση του ΟΕΕ και του ΟΕΚ και κατέληξαν στο εξής ομόφωνο ψήφισμα:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας είναι κάθετα αντίθετο στην κατάργηση ΟΕΕ και ΟΕΚ στο πλαίσιο των μνημονιακών απαιτήσεων. Οι δύο αυτοί Οργανισμοί επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο που αφορά ιδιαίτερα τις λαϊκές οικογένειες χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Η διακοπή της λειτουργίας τους θα οδηγήσει εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία, δικαιούχους εργατικών κατοικιών στον αέρα, επιχορηγούμενες για το ενοίκιο φτωχές οικογένειες στην πείνα. Παράλληλα κοινωνικές παροχές όπως ο κοινωνικός τουρισμός, βρεφονηπιακοί σταθμοί, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και αγορά βιβλίων θα καταργηθούν με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα σε εργαζόμενους και επαγγελματίες.
Η διακοπή των παροχών θα πλήξει ιδιαίτερα τον τουρισμό και τον πολιτισμό, με κίνδυνο τη δημιουργία επιπλέον ανεργίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας απαιτεί:
1. Συνέχιση λειτουργίας και των δύο Οργανισμών καθώς και των δομών που υπάρχουν έως σήμερα.
2. Άμεση διακοπή και ανάκληση των απολύσεων στους δύο Οργανισμούς.
3. Άμεση αποπεράτωση και απόδοση στους δικαιούχους εργαζόμενους της Κέρκυρας των εργατικών κατοικιών στον Άγιο Ιωάννη.
4. Αξιοποίηση της περιουσίας των Οργανισμών προς όφελος των εργαζόμενων.
Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας θα στηρίξει κάθε κινητοποίηση εργαζομένων και κατοίκων.