Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣH 1η προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Τεράστια τα προβλήματα από την προτιθέμενη μετεγκατάσταση ανύπαρκτης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας από την περιοχή Μπούκαρης στις νησίδες Περιστερές (Καπαρέλι) στις Β.Α. ακτές της Κέρκυρας.
Με την υπ΄αριθμό πρωτ. 16255/17-03-09 ερώτησή μας, ήδη από τις αρχές του 2009 ενημερώσαμε τα αρμόδια Υπουργεία για τις παράνομες μεθοδεύσεις που γινόταν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να εκχωρηθούν 25 στρέμματα θαλάσσιας έκτασης...
 στο νησάκι Καπαρέλι σε επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας, που ήδη λειτουργούσε στην περιοχή (Βαθύ Κασσιωπης), για δήθεν μετεγκατάσταση μιας ανύπαρκτης όμως μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας από την νότια Κέρκυρα (περιοχή Μπούκαρη). Αναφέραμε τις τεράστιες επιπτώσεις, που θα είχε μια τέτοια ενέργεια, στο περιβάλλον (Στην περιοχή αυτή υπάρχει το γνωστό και μοναδικό στην Κέρκυρα δασικό σύνολο και οικοσύστημα του «ΕΡΗΜΙΤΗ» που σε συνδυασμό με τις σπηλιές των περιστεριών στο ακρωτήριο «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ» και την βραχονησίδα Περιστέρα ή Καπαρέλι αποτελούν ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα και υδροβιότοπο), στον τουρισμό (Πρόκειται για την πιο ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή της Κέρκυρας), στην οικονομία, στην υγεία των κατοίκων, στην παράκτια αλιεία κ.λ.π. Προειδοποιούσαμε για τον δικαιολογημένο ξεσηκωμό των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο και ζητούσαμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μην εγκατασταθεί η νέα ιχθυοκαλλιέργεια στο Καπαρέλι..
Δυστυχώς, φαίνεται πως καμία από τις προειδοποιήσεις μας δεν λήφθηκε υπόψη και τις μέρες αυτές —3 ολόκληρα χρόνια μετά— επιχειρείται, παράνομα και με την ανοχή των αρχών, η έναρξη εργασιών για τη δημιουργία μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στο Καπαρέλι. Αυτό, βέβαια έχει αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται σε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να προβούν για να μην εγκατασταθεί η συγκεκριμένη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και καμιά άλλη μονάδα πουθενά στην Κέρκυρα, αφού οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το νησί.


Ο βουλευτής
Μπάμπης Χαραλάμπους