Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή Περιφερειάρχη Ι.Ν. Σπ. Σπύρου στον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αδωνι Γεωργιάδη- Ακυρώστε την απόφαση Διαμαντίδη για τις ιχθυοκαλλιέργειες στο «Καπαρέλι» - Προσφυγή της Περιφέρειας στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Κ.Υ.Α. για ιχθυοκαλλιέργειας

Την ακύρωση της απόφασης του πρώην Υπουργού, Ιωάννη Διαμαντίδη, βάσει της οποίας έγινε αποδεκτή η προσφυγή του φορέα «Ιχθυοκαλλιέργειες Κέρκυρας Α.Ε.», κατά της υπ. Αρ. 356/11.02.2011 απόφασης του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και της υπ. Αρ. 2481/03.03.2011 Διαπιστωτικής πράξης του ιδίου, ζητεί, με επιστολής του.....
 προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αδωνι Γεωργιάδη, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου.


Αντιδρούν οι κάτοικοι – Ανεπανόρθωτο πλήγμα στο Περιβάλλον – Επιπτώσεις στην Τουριστική Οικονομία


Στην επιστολή του αυτή, ο Περιφερειάρχης, μεταφέρει στον αρμόδιο Υπουργό την κινητικότητα των κατοίκων που αντιδρούν, καθώς και το ομόφωνο ψήφισμα της Λαϊκής τους Συνέλευσης, ενώ αναφέρεται και γενικότερα στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών στα Ιόνια Νησιά, που, όπως τονίζει, δε συνάδουν με το στρατηγικό στόχο της Περιφέρειας που είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.


Η επιστολή του Περιφερειάρχη


Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δημοτικού Διαμερίσματος Κασσιώπης, στην Κέρκυρα, αντιδρούν στη χωροθέτηση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή «Καπαρέλι» των θαλάσσιων στενών της βορειοανατολικής Κέρκυρας.


Όπως υποστηρίζουν, η ενδεχόμενη μετατροπή της περιοχής σε χώρο εγκατάστασης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας θα επιφέρει ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στο Περιβάλλον αλλά και την τουριστική της ανάπτυξη, με αποτέλεσμα, προκειμένου να επωφεληθούν ελάχιστοι επιχειρηματίες, να καταστρέφονται οικονομικά οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή.


Λαϊκή Συνέλευση και Ψήφισμα των κατοίκων


Οι κάτοικοι της περιοχής, σε Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποίησαν, εξέδωσαν ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας με το οποίο ζητούν να ανακληθεί η απόφαση για άδεια εγκατάστασης της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρίας «Ιχθυοκαλλιέργειες Κέρκυρας Α.Ε.» στη νήσο Περιστέρα (Καπαρέλι).


Στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται: «Σήμερα την 15 Ιανουαρίου 2012 κα ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκε στην Ελαιουργεία Σινιών Λαϊκή Συνέλευση με την συμμετοχή εκπροσώπου του κοινοβουλίου – φορέων της Περιφέρειας Ιωνίων Νήσων - του Δήμου Κέρκυρας – οικολογικών οργανώσεων εκπροσώπους των Κομμάτων και πλήθος πολιτών, μετά το πέρας της Λαϊκής Συνέλευσης εκδόθηκε το ακόλουθο ομόφωνο ψήφισμα :
1. Να διακοπούν ΑΜΕΣΑ οι εκτελούμενες εργασίας της εν θέματι εταιρείας στην βραχονησίδα ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ή ΚΑΠΑΡΕΛΙ και να ανακληθεί η χορηγηθείσα άδεια ίδρυσης λειτουργίας υπ’αριθμ 10861/10.146 / 17.10.2011 / Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης .
2. Να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ η απόφαση 16-385/17.08.2011 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κέρκυρας και να εκτελεστούν τα εκκρεμεί πρωτοκόλλα κατεδάφισης αυθαιρέτων της υφιστάμενης μονάδας στην περιοχή ΒΑΘΥ ΚΑΣΣΙΩΠΗΣ της ιδίας εταιρείας.
3. Να ληφθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα για την προστασία της βραχονησίδας ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ή ΚΑΠΑΡΕΛΙ και του ενιαίου οικοσυστήματος ΕΡΗΜΙΤΗ .
4. Καμία χωροθέτηση νέας ιχθυοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νήσου Κέρκυρας».


Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μια παραδοσιακά τουριστική περιοχή της Ελλάδας, έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο, στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των νησιών και, όπως και εσείς κατανοείτε, οι ιχθυοκαλλιέργειες σε μια τέτοια περιοχή δε συνάδουν με το στόχο αυτό.


Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας


Ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό και έχει αποφασίσει:
1) Να ζητήσει την ανάκληση της Κ.Υ.Α. για τις ιχθυοκαλλιέργειες, επειδή θεωρεί ότι χωροθετεί ιχθυοκαλλιέργειες αγνοώντας τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που σαφώς όριζε το καθεστώς των ιχθυοκαλλιεργειών στην Π.Ι.Ν.
2) Να προσφύγει νομικά (και ήδη το έχει κάνει) κατά της ΚΥΑ στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωσή της.


Ακυρώστε την απόφαση Διαμαντίδη


Στην παρούσα φάση και αυτό που ζητάμε από εσάς, κύριε Υπουργέ, είναι να ακυρώσετε την απόφαση (Αρ. Πρ. 9232.3/1/11) του πρώην Υπουργού, Ιωάννη Διαμαντίδη, βάσει της οποίας έγινε αποδεκτή η προσφυγή του φορέα «Ιχθυοκαλλιέργειες Κέρκυρας Α.Ε.», κατά της υπ. Αρ. 356/11.02.2011 απόφασης του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και της υπ. Αρ. 2481/03.03.2011 Διαπιστωτικής πράξης του ιδίου.


Η ενέργειά σας αυτή θα βοηθήσει εξαιρετικά στην προστασία του Περιβάλλοντος σε μια άκρως τουριστική περιοχή, όπου δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις και περιλαμβάνει σημαίνουσας σημασίας υγροβιότοπο (Ερημίτης), καθώς και τη νησίδα «Καπαρέλι».