Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Του Μάριου Άνθη
Αντιπρόεδρου του Σωματείου εργαζομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις ΒΔ Ελλάδας.
Μετά από μερικούς μήνες προσπαθειών και αγώνων, η θετική έκβαση διαμορφώθηκε και τώρα δείχνει ότι σταθεροποιείται. Το δημόσιο κολυμβητήριο του ΕΑΚΚ, σε λίγες ημέρες, θα είναι και πάλι ανοιχτό. Θα είναι ανοιχτό και σε κανονική λειτουργία. Όπως σωστά είχε επισημανθεί πρόκειται για ένα πρώτο ευχάριστο νέο που αφορά την Κέρκυρα, για μία πρώτη νίκη, θα έλεγα, που εκδηλώνεται μέσα στις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου. Ας ελπίσουμε το αισιόδοξο αυτό γεγονός να έχει και άλλες εκφράσεις στο χρόνο που έχουμε μπροστά μας. Ακόμα, ας ελπίσουμε ότι η θετική εξέλιξη στο κολυμβητήριο θα σταθεροποιηθεί και δεν θα βρεθούμε μπροστά σε νέα...
 προβλήματα, κάποια στιγμή. Ακριβώς εδώ, επαναλαμβάνουμε μία θέση που έχουμε επίμονα εκφράσει, για την ανάγκη επαγρύπνησης, ετοιμότητας και διεκδικητικής αντίληψης προκειμένου να αντιμετωπισθούν απρόοπτες αρνητικές καταστάσεις, κάπου στο μέλλον. Στις σημερινές συνθήκες, κάθε διάθεση επανάπαυσης, κάθε συμπεριφορά και νοοτροπία αυταρέσκειας, κάθε αντίληψη και πραχτική μείωσης της αξίας και της σημασίας του κινήματος αντίστασης – διεκδίκησης, μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Προβλήματα, όμως, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν και από λανθασμένες νοοτροπίες, από ανικανότητα προσαρμογής και διαχείρισης των επιτυχιών και της πραγματικότητας, στη βάση των νέων δεδομένων.
Ο πρώτος – και αποφασιστικής σημασίας – κύκλος του αγώνα να παραμείνει το δημόσιο κολυμβητήριο του ΕΑΚΚ ανοιχτό, έκλεισε με θετική έκβαση. Αυτό, όχι τόσο γιατί το ποσό που επιτρέπει την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου είναι μεγάλο, είναι ικανοποιητικό, είναι ικανό να διασφαλίσει προϋποθέσεις. Το αντίθετο θα έλεγα. Επιπλέον, το θέμα της χρηματοδότησης του ΕΑΚΚ είναι σοβαρό, επείγον και θα μας απασχολεί έντονα την επόμενη περίοδο, σαν βασικό ζήτημα δράσης και διεκδίκησης. Είναι όμως αυτό το μικρό ποσό, ικανό να επανεκκινήσει τον τροχό της λειτουργίας, σε μία περίοδο που είδαμε με τα μάτια μας πόσο δύσκολο ήταν να διασφαλιστεί ένα οποιοδήποτε ποσό, από οποιαδήποτε πηγή. Υπήρξαν μάλιστα στιγμές που αυτό έμοιαζε παντελώς αδύνατο…Ακριβώς εκεί, στο σημείο αυτό βρίσκεται – θεωρούμε το νόημα και η αξία της μαχητικής αντίστασης – διεκδίκησης. Γιατί περιέχει ένα ισχυρό φορτίο και μήνυμα ενάντια στην υποταγή, στην κούραση, την απελπισία και την εγκατάλειψη των προσπαθειών. Γιατί η αντίσταση αρνείται να αποδεχθεί – μοιρολατρικά - σαν «δεδομένη πραγματικότητα» μια δογματική πολιτική εγκατάλειψης, υποχρηματοδότησης των αναγκαίων δημόσιων κοινωνικών υποδομών. Γιατί η αντίσταση δίνει έκφραση και δυναμική στο δίκιο και στην λαϊκή – κοινωνική λογική.
Οι εργαζόμενοι του ΕΑΚΚ (με ουσιαστικό πνεύμα ενωτικής συσπείρωσης και διεκδίκησης) από την πρώτη στιγμή και μέχρι το τέλος, μπήκαν μπροστά στη δημοσιοποίηση του προβλήματος, στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των λαϊκών, αθλητικών, θεσμικών φορέων και παραγόντων. Ο στόχος «να μην κλείσει το κολυμβητήριο» έγινε στόχος αγώνα στους προηγούμενους μήνες. Μαζί με τους εργαζόμενους, σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχαν από την αρχή ή και στην πορεία, ενεργητικά και αρκετοί άλλοι. Η ΔΕ του ΕΑΚΚ κινητοποιήθηκε. Τα ναυταθλητικά σωματεία επίσης. Οι γονείς των αθλητών του κολυμβητηρίου έδωσαν έναν διαρκή και πολύπλευρο αγώνα που πρέπει ιδιαίτερα να υπογραμμιστεί. Βουλευτές ενδιαφέρθηκαν και σίγουρα κάποιοι με παρεμβάσεις αυξημένης σημασίας. Περιφερειακά και δημοτικά θεσμικά όργανα απασχολήθηκαν με το πρόβλημα. Εκφράστηκε εκεί συμπαράσταση ευρέως πολιτικού φάσματος. Δημοσιογράφοι, τοπικά – και όχι μόνο – μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν το θέμα και ορισμένοι συνέβαλαν σημαντικά. Πόσα πράγματα – αλήθεια – για να ενεργοποιηθεί ένα ποσό χρηματοδότησης του 2011, από την Γ.Γ.Α. προς το ΕΑΚΚ!! Σε κάθε όμως περίπτωση, η προσπάθεια για «ανοιχτό δημόσιο κολυμβητήριο» αποτελεί γεγονός με δυνατότητες εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων για την περίοδο που ζούμε, αλλά και συλλογική παρακαταθήκη μπροστά στην – αναμφίβολα – κρίσιμη και επικίνδυνη χρονιά που έχουμε να διανύσουμε.