Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θεωρώ ότι κάνουμε μια συζήτηση χωρίς να έχουμε ουσιαστικά καμία γνώση επί των θεμάτων αυτών. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση στην Επιτροπή χωρίς οι Βουλευτές να είναι επαρκώς ενημερωμένοι πριν από αυτή. Επίσης, μου έκανε τεράστια εντύπωση το θέμα που συζητούμε σήμερα, γιατί ήρθε στη Βουλή. Δεν θα ήθελα να μπω σε καμία αντιπαράθεση, αλλά...
στέκομαι και αλληλέγγυος στους εργαζόμενους του νοσοκομείου της Ρόδου, αλλά από κει και πέρα δημιουργούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Προτείνω ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής να μπει και το θέμα του νοσοκομείου της Κέρκυρας.
Διότι το νοσοκομείο της Ρόδου δεν συγκρίνετε με το νοσοκομείο της Κέρκυρας, είναι περιφερειακό νοσοκομείο, μπράβο στους Ροδίτες που με τους αγώνες τους κατάφεραν να το κάνουν περιφερειακό. Έχει κλινικές που ούτε στο όνειρό των Κερκυρέων θα μπορούσαν να φανταστούν ότι έχει το νοσοκομείο της Κέρκυρας, αλλά από κει και πέρα, κύριε Πρόεδρε πραγματικά μερικά πράγματα τα θεωρώ απαράδεκτα. Τρεις φορές είπατε, ότι αύριο θα στείλουμε επιθεωρητές. Στείλτε και ΜΑΤ, τι να κάνουμε δηλαδή; Είπε, κάποιος, πρέπει να τους στείλουμε όλους στο πειθαρχικό. Το ξέρετε πολύ καλά, έθεσα το θέμα και σε προσωπικό επίπεδο, ο κ. Υπουργός δεν είναι εδώ, πριν από μερικούς μήνες, είναι πρωτοφανέροτο για τα κοινοβουλευτικά πρακτικά και διαδικασίες μου έκαναν σε προσωπικό επίπεδο επίθεση, ότι εγώ ήμουν ο υποκινητής των κινητοποιήσεων του προσωπικού του νοσοκομείου της Κέρκυρας όταν ο κ. Λοβέρδος το επισκέφτηκε για να του εκφράσουν τα προβλήματά τους. Σήμερα, βέβαια, βρήκε έναν άλλον υποκινητή, τον Διοικητή του νοσοκομείου της Ρόδου τον οποίον εγώ δεν το γνωρίζω ούτε καν γνωρίζω το πρόσωπο του.
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, υποκινητές των κινητοποιήσεων είναι τα εκρηκτικά, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της δημόσιας υγείας που αφορά και τα υλικοτεχνικά μέσα, αλλά και προσωπικό. Εκεί πρέπει να δοθούν λύσεις και να προσπαθήσουμε να δοθούν λύσεις, αλλά όταν έχεις έναν Υπουργό, ο οποίος δηλώνει καμία πρόσληψη τότε δεν λύνονται τα προβλήματα, όταν έχεις έναν Υπουργό, ο οποίος παραπληροφορεί εσκεμμένα τον ελληνικό λαό, όταν λέει ότι στην Ελλάδα έχουμε διπλάσιους γιατρούς. Υπονοεί ότι στο ΕΣΥ, στο δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί το ΕΣΥ είναι βαρύγδουπο, να μας λέει ότι έχει διπλάσιους γιατρούς από ό,τι χρειάζεται. Συγχέει τα δύο, εγώ δεν ξέρω εάν σε όλη τη χώρα μας υπάρχει διπλάσιος αριθμός γιατρών, αλλά στο ΕΣΥ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις εκτός από τον νοσηλευτικό προσωπικό, όπου είναι 25.000 γιατροί και νοσηλευτές και έχει τεράστιες ελλείψεις γιατρών.
Αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται το θέμα σε ένα Διοικητή. Εγώ επαναλαμβάνω, ότι πραγματικά αν θέλετε, είναι και παράξενος ο τρόπος συμπεριφοράς του διότι εάν διαφωνούσε με αυτούς που τον διόρισαν, δεν τον επέλεξε ο λαός, θα μπορούσε να παραιτηθεί, αλλά δεν είναι, κύριε Πρόεδρε, μόνο ο Διοικητής που και εσείς επικεντρώνεστε. Ειπώθηκε πριν, έχουμε εδώ το υπόμνημα, είναι οι πάντες οι οποίο υπογράφουν και λαμβάνουν την ευθύνη αυτών των οποίων γράφουν. Με αυτή την άποψη, εγώ είμαι υποχρεωμένος να δεχτώ τα δεδομένα που μας λένε όλοι αυτοί οι οποίοι υπογράφουν, από τους συνδικαλιστικούς φορείς μέχρι τον πρόεδρο της ιατρικής υπηρεσίας της νοσηλευτικής διοικητικής και βάσει αυτού του υπομνήματος έπρεπε να συζητήσουμε. Θεωρώ, λοιπόν, για να μην είμαι υπερβολικός στις τοποθετήσεις μου, ότι το πρόβλημα από το οποίο πάσχει το νοσοκομείο της Ρόδου πάσχουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Αν πραγματικά θέλετε να κάνουμε μια συζήτηση στην οποία θα βάλουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, θα πρέπει να συζητήσουμε για τις τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και σε ιατρικό προσωπικό.
Τελειώνοντας, αντίστοιχα διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα και για πέντε ημέρες ήταν πρώτο θέμα στον ηλεκτρονικό και στον έντυπο τύπο της Κέρκυρας, ότι το προσωπικό κλείνει τα χειρουργεία και αφήνει μόνο ένα χειρουργείο για τα επείγοντα περιστατικά. Ξέρετε, ποια ήταν η αντίστοιχη απάντηση του Διοικητή, ο οποίος βέβαια για τον κ. Υπουργό είναι καλός. Είπε, λοιπόν, ότι εγώ θα λύσω το θέμα, θα συνεχίσουν και ούτε ένα χειρουργείο δεν θα σταματήσει, από αυτά που λειτουργούν, βέβαια, διότι όπως λέει και εδώ στο υπόμνημα, έχει έξι και επτά αίθουσες και λειτουργούν δύο, είπε, λοιπόν, ότι εγώ θα κόψω τα ρεπό και τις κανονικές άδειες από το προσωπικό. Κανονικές άδειες που τους χρωστούν από το 2010. Αν θέλετε, λοιπόν, τέτοιες λύσεις στείλτε και επιθεωρητές, στείλτε και ΜΑΤ, στείλτε τους και στα πειθαρχικά. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα στην ουσία και στη βάση του. Ευχαριστώ πολύ.