Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Την παράνομη λειτουργία των λατομείων “Τρουμπέτα” καταγγέλλουν με αναφορά τους προς τις αρμόδιες αρχές ο Περιφερειακός Σύμβουλος επικεφαλής της παράταξης "ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια νησιά" Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Δημοτικός Σύμβουλος επικεφαλής της παράταξης "ΕΜΠΡΟΣ μ' εσένα για την Κέρκυρα" Στέφανος Σαμοΐλης και ο Πρόεδρος της Περιφαλλοντικής οργάνωςης "ΕΜΠΟΛΑ" Τάσος Τόμπρος

ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
1.κ. ΥΠΟΥΡΓΟ
2.ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
Δ/νση Λατομείων Μαρμάρων- Αδρανών υλικών
ΑΝΑΦΟΡΑ Μεσογείων 117-119 ΑΘΗΝΑ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 3.Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας
κ. Επιθεωρητή
Λυκούργου 9 ΑΘΗΝΑ
4. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
κ. Περιφερειάρχη
Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας
ΚΕΡΚΥΡΑ
5. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
κ. Γενικό Γραμματέα
Δ/νση Περιβάλλοντος
ΚΕΡΚΥΡΑ
6.κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας
7.κ. Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας


Αξιότιμοι Κύριοι
Εδώ και είκοσι μέρες, η εταιρία «Λατομεία ΑΕ» αυθαίρετα και παράνομα επαναλειτουργεί το λατομείο αδρανών υλικών στη θέση «Κακότραφος» Χωρεπισκόπων του τέως Δήμου Αγίου Γεωργίου Κέρκυρας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η υπ’ αριθμ. 3960/2008 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Ε) και παρόλο που δεν υπάρχει νέα άδεια λειτουργίας από τότε.
Από τις πρώτες μέρες ζητήσαμε, αφού προηγουμένως ενημερώσαμε, την...
 παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου, αλλά δεν απέδωσε. Στην συνέχεια απευθυνθήκαμε στην Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Κέρκυρας, η οποία ανταποκρίθηκε, έκανε έλεγχο, αλλά δεν βρήκε στο χώρο του λατομείου εργάτες και ιδιοκτήτες.
Επανερχόμαστε, λοιπόν, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή μας στην έγκριση Περιβαλλοντικών όρων που έχει υπογράψει ο κ. Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γιατί το συγκεκριμένο λατομείο λειτουργεί 40 χρόνια (από το 1967) με παράνομες πράξεις και αποφάσεις της Διοίκησης, που πρόσφατα με την απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνώρισε.
Στα τόσα χρόνια παράνομης λειτουργίας του, κατά την οποίαν έχουν εξορυχτεί 130 στρέμματα, έχει δημιουργηθεί μια τεράστια τρύπα- ογκομέτρησης περίπου 150.000 κυβ. μέτρων και ένας κάθετος γκρεμός σε όλο το μέτωπο του λατομείου ύψους 180 μέτρων. Σημειώνουμε επίσης, όπως και στο παρελθόν, ότι τα λατομεία βρίσκονται σε απόσταση 250 μέτρων από δύο οικισμούς: των Χωρεπισκόπων και του Τρουμπέτα και εφάπτονται της επαρχιακής οδού.
Κατά τη γνώμη μας είναι αυθαίρετη και παράνομη η όποια τυχόν διαδικασία και πράξη συνέχισης των εξορυκτικών εργασιών στο χώρο αυτό και για το λόγο ότι ολόκληρη η εξορυχθείσα έκταση, καθώς και οι όμορες εκτάσεις του βουνού είναι δημόσιες δασικές εκτάσεις αρκετών δεκάδων στρεμμάτων, οι οποίες- όλως περιέργως - έχουν αποχαρακτηριστεί.
Επίσης, βάζει «βόμβα» στο έργο των φραγμάτων, ένα εκ των οποίων θα κατασκευαστεί 150 μέτρα αριστερά των λατομείων και για το οποίο υπάρχει δικαστική απόφαση (μετά από προσφυγή μας) μη επέκτασης του λατομείου προς τα αριστερά, ενώ δυστυχώς με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που υπέγραψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ιονίων Νήσων συμπεριλαμβάνεται όλη αυτή η έκταση και όλο το βουνό στα αριστερά, προς εξόρυξη, με αποτέλεσμα η λεκάνη του φράγματος να αποκτά ορατότητα σε βομβαρδισμένο τοπίο.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των φραγμάτων, η οποία έχει εγκριθεί από τους 12 πρώην Δήμους του νησιού και την πρώην Νομαρχία Κέρκυρας, από όλους τους Υπουργούς, από την Δ/νση Περιφερειών της Ευρώπης όπου έχει σταλεί ηλεκτρονικά, περιλαμβάνει στον τομέα της εκτέλεσης των εργασιών του έργου την εναπόθεση περίπου 400.000 κυβ. μέτρων υλικών από την εκχέρσωση της λεκάνης του φράγματος στο συγκεκριμένο λατομείο, του οποίου-όπως αναφέρεται-απαιτείται η περιβαλλοντική του αποκατάσταση.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποτελεί πρόκληση η σχεδιαζόμενη επαναλειτουργία τους με άδεια εξόρυξης 350 επί πλέον στρεμμάτων (δηλαδή ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή), καθώς και πράξη εναντίον του δημοσίου συμφέροντος η μη πρόβλεψη της αναπτυξιακής προοπτικής του φράγματος σε συνδυασμό και με όλον τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και ενδεχόμενη μη υλοποίησή του.
Ζητάμε, να προχωρήσετε άμεσα σε όλες εκείνες τις ενέργειες προκειμένου να παύσει κάθε λατομική εργασία στον προκείμενο χώρο, καθώς και στην ποινική δίωξη των παρανομούντων .


Για την Περιφερειακή παράταξη «ΑΝΑΣΑ»
Γαλιατσάτος Θόδωρος- περιφερειακός σύμβουλος


Για τη Δημοτική παράταξη «ΕΜΠΡΟΣ με σένα για την Κέρκυρα»
Σαμοΐλης Στέφανος- δημοτικός σύμβουλος


Για την Περιβαλλοντική οργάνωση «ΕΜΠΟΛΑ»
Τόμπρος Τάσος- πρόεδρος


Κέρκυρα 23 Ιανουαρίου 2012