Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

O Στέφεν Φράι ζητά να επιστρέψουν οι Βρετανοί τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Ο διάσημος Βρετανός παρουσιαστής και ηθοποιός Στέφεν Φράι σε άρθρο του με τον τίτλο «Μια ταπεινή πρόταση: Η Ελλάδα είναι ο Κόσμος» ζητά να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα σαν φόρος τιμής στη μνήμη του Χίτσενς, συμβολική κίνηση ανόρθωσης του βρετανικού κύρους και σαν βοήθεια σε έναν παλιό καλό φίλο: τους Έλληνες.
Είναι ένας από τους διασημότερους τηλεοπτικούς παρουσιαστές της Βρετανίας με εκπομπές στο BBC και το ITV και ταυτόχρονα έχει....
 γίνει γνωστός και ως ηθοποιός, συγγραφέας, δημοσιογράφος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ποιητής και κωμικός. Ο πολυτάλαντος Στέφεν Φράι μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα stephenfry.com δημοσιεύει σήμερα ένα μακροσκελέστατο άρθρο του μέσω του οποίου κάνει τη δική του έκκληση στην Βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Το άρθρο είναι εγκωμιαστικό για την πολιτιστική παράδοση της Ελλάδας, ξεκινά με μια εκτενή αναφορά στο «πιο υπέροχο, διάσημο μνημείο-αριστούργημα» τον Παρθενώνα, συνεχίζει με αναφορές στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, παραθέτει ένα ποίημα του φιλέλληνα Μπάιρον και χαρακτηρίζει «στάση δικτάτορα» την πολιτική της Βρετανίας για τα ελγίνεια. Το άρθρο μιλά για έναν «περήφανο και όμορφο λαό» τους Έλληνες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και σχολιάζει την πρόθεση του Κάμερον να κάνει καμπάνια για την ανόρθωση του εθνικού αισθήματος των Βρετανών, λέγοντας πως οι Βρετανοί δεν μπορούν να είναι περήφανοι αν δεν επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα.