Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Σύσκεψη για υδροδότηση Κέρκυρας και Παξών- Από συσκέψεις καλά πάμε...

«Η πρωτοβουλία μου, να γίνει ακόμη μια σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο, για το έργο υδροδότησης Κέρκυρας και Παξών, αποδεικνύει ότι δεν εγκαταλείπω τις προσπάθειες για την εκτέλεση του έργου, το παρακολουθώ στενά σε κάθε του βήμα, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό για τα δυο νησιά μας».
Με τη δήλωση αυτή επισφράγισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, μια ακόμη προσπάθεια να γίνει η σύσκεψη για τα φράγματα, προκειμένου να...
ενημερωθεί τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι για την πορεία του έργου και να απομακρύνει την κάθε δυσπιστία εκείνων που διατείνονται ότι το έργο δεν πρόκειται να εκτελεστεί.


Στη σύσκεψη, που έγινε χθες στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, προήδρευσε ο Υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Θάνος Μωραΐτης και συμμετείχαν, εκτός του Περιφερειάρχη, οι Δήμαρχοι Κέρκυρας, Ι. Τρεπεκλής και Παξών, Σπ. Μπογδάνος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ, Ν. Σπίγγος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Οικονομίδης, η Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ, Γ. Ζεμπιλιάδου, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΕΡΑΑ κ. Χατζηπαραδείσης, ο Προϊστάμενος της Δ6 του ΥΠΥΜΕΔΙ κ. Κοτσώνης, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Β’ ΕΥΠ &ΠΛΑΠ κ. Ψαρουδάκης.


Καθαρά ενημερωτική η σύσκεψη


Το περιεχόμενο της σύσκεψης, όπως είπε ο κ. Σπύρου, ήταν καθαρά τεχνικό και είχε στόχο την ενημέρωση την ενδιαφερόμενων πλευρών για την πρόοδο του έργου.
Ο προϊστάμενος της Μονάδας Β’ της ΕΥΔ, Γ. Ψαρουδάκης, είπε ότι αμέσως μετά τη σύσκεψη της 2ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές τεχνικές συναντήσεις με τη συμμετοχή εκπρόσωπων του ΥΠΑΑΝ, της ΜΟΔ, της Δ6, της αντιπροεδρίας και των μελετητών του έργου, κατά τις οποίες καθορίστηκαν επακριβώς οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις τεχνικοοικονομικές μελέτες, τα τεύχη δημοπράτησης και στους φακέλους των έργων. Έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από τη ΜΟΔ η αναγκαία τεχνική βοήθεια προς της Δ6 προκειμένου να τροποποιηθούν τα τεχνικά δελτία της ύδρευσης των Παξών και της Ύδρευσης της Πόλης της Κέρκυρας και της Νότιας Κέρκυρας.
Ήδη, σήμερα η Δ6 καταθέτει προς ένταξη στο ΕΠΕΡΑΑ το Τεχνικό Δελτίο για το έργο Ύδρευσης των Παξών. Παράλληλα, μέχρι τα μέσα του μηνός Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η τροποποίηση του τεχνικού δελτίου του έργου ύδρευσης της Νότιας και Κεντρικής Κέρκυρας προκειμένου να ενταθούν άμεσα και αυτά.
Τέλος, εντός του Φεβρουαρίου θα έχει τροποποιηθεί και ο φάκελος μεγάλου έργου των φραγμάτων προκειμένου να αποσταλεί στην Ε.Ε.


Πέντε εργολαβίες για το σύνολο του έργου


Με βάση το σκεπτικό ότι το έργο είναι πολύ μεγάλο, έγινε νέος προγραμματισμός, που περιλαμβάνει 3 Τεχνικά Δελτία για πέντε συνολικά εργολαβίες -μια για του Παξούς, μια για τη Νότια Κέρκυρα, μια για την Κεντρική Κέρκυρα και δυο για το έργο των φραγμάτων - και ήδη έχει χρηματοδοτηθεί η επικαιροποιηση της τεχνικοοικονομικής μελέτης για το σύνολο του έργου.
Το «αγκάθι» των απαλλοτριώσεων, με βάση την ενημέρωση που έγινε, ανατέθηκε στο Νομικό Σύμβουλο του Κράτους που έχει αποστείλει έγγραφο προς τις τοπικές αρχές της Δικαιοσύνης, προκείμενου να ορίσουν -το συντομότερο δυνατόν- δικάσιμο, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων.


Χρηματοδότηση υποέργων για πηγές υδροδότησης


Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η κ. Γ. Ζεμπιλιάδου, το Υπουργείο προτίθεται να χρηματοδοτήσει ως υποέργο στο τεχνικό Δελτίο της Ύδρευσης Κεντρικής Κέρκυρας τις μελέτες για την εξασφάλιση συμπληρωματικών πηγών υδροδότησης, μέσω γεωτρήσεων, που θα γίνουν στις περιοχές «Τζάβρου» και «Γαρδικίου».

.