Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013»

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, υπέγραψε τη διεταιρική σύμβαση του προγράμματος BIOOLEA (Χρήση βιοφαινολών από προϊόντα κατεργασίας Ευρωπαϊκής ελιάς), στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013», η οποία αποτελεί το εναρκτήριο...
βήμα για την έναρξη της υλοποίησής του.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα -με επικεφαλής εταίρο την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων- επιδιώκει να βελτιώσει τις συνθήκες παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου και να προτείνει στους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων μεθόδους και τρόπους διαχείρισης των λυμάτων τους με σεβασμό προς το περιβάλλον.


Οι στόχοι του προγράμματος


1. Βελτίωση της ποιότητας των εμπορικών ελιών και του ελαιόλαδου που παράγονται στις συμμετέχουσες περιοχές,
2. Ορθολογική διαχείριση των λυμάτων των ελαιοτριβείων μέσω της αφαίρεσης φαινολικών συστατικών και της αντικατάστασής τους με βιοενεργά βρώσιμα συστατικά υψηλής προστιθέμενης αξίας,
3. Εφαρμογή των αποτελεσμάτων του προγράμματος στη διαδικασία παραγωγής μέσω δράσεων προώθησης, όπως επιμορφωτικά σεμινάρια σε ελαιοπαραγωγούς και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων.


Το πρόγραμμα BIOOLEA είναι ένα από τα 13 έργα με ποικίλη θεματολογία (πολιτισμό, τουρισμό, περιβάλλον, αγροτική ανάπτυξη, εκπαίδευση, κτλ.) στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013», με τελικό δικαιούχο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση και των οποίων η υλοποίηση θα ξεκινήσει άμεσα.
Τους προσεχείς μήνες θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια συνάντηση του BIOOLEA και των υπόλοιπων προγραμμάτων.