Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα ΑΜΕΑ και τους χρόνια πάσχοντες για να εξαιρεθούν από το χαράτσι

Τα χαράτσια οδηγούν στην απόγνωση τις οικογένειες των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων. Οι ανάπηροι, χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειες τους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και της τρόικα.
Τα χαράτσια που επιβλήθηκαν στις λαϊκές οικογένειες (έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και ειδικό τέλος ακινήτου), με πρόσχημα το δημόσιο χρέος για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, οδηγούν....
στην απόγνωση ιδιαίτερα τις οικογένειες που έχουν άνεργο, ανάπηρο και χρόνιο πάσχοντα.
Οι εξαιρέσεις που ανακοινώθηκαν για τυφλούς με 100% αναπηρία και βαριά κινητικά αναπήρους με 80% και πάνω, αφορά ένα μικρό μέρος των βαριά αναπήρων αφήνοντας έξω ανάπηρους που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνεργοι, μιας και η ανεργία στους ικανούς προς εργασία αναπήρους ξεπερνά το 95% και διαβιούν με εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχιας. Λες και ο κινητικά ανάπηρος κάτω του 80% έχει λυμένα τα προβλήματα του ή αυτός που έχει όραση 90% αλλά και 80% έχει καλύψει τις ανάγκες του. Ερωτηματικά προκαλεί πως η κυβέρνηση μιλάει για εξαιρέσεις των ΑΜΕΑ όταν καλούνται να πληρώσουν μεγάλες κατηγορίες βαριά αναπήρων, όπως είναι η νοητική στέρηση, το σύνδρομο Down, ο αυτισμός, οι πολλαπλά ανάπηροι, ή οι χρόνιοι πάσχοντες, νεφροπαθείς, μεσογειακή αναιμία, αιμορροφιλικοί κ.λ.π.
Ενώ όλες αυτές οι κατηγορίες πληρώνουν τεράστια ποσά, όταν έχουν, για θεραπείες, φάρμακα, τεχνικά βοηθήματα και για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών, λόγω της εμπορευματοποίησης της υγείας, της πρόνοιας, της ειδικής αγωγής, της ανυπαρξία δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας του ανάπηρου του χρόνιου πάσχοντα. Δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες που δεν έχουν να πληρώσουν για τα απαραίτητα σαν αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής εκτίθεται η ίδια τους η υγεία, η ασφάλεια και η ίδια τους η ζωή σε κίνδυνο.
Ο καθένας καταλαβαίνει τι επιπτώσεις έχει σ’ αυτές τις οικογένειες σήμερα λόγω της κρίσης να είναι απλήρωτος ο εργαζόμενος ή να απολύεται ή να αναγκάζεται να κλείσει το μαγαζί ο αυτοαπασχολούμενος που έχει ανάπηρους στην οικογένεια του. Όμως ακόμα και αυτοί που εξαιρούνται από τα χαράτσια καλούνται να τα πληρώσουν και μετά να πηγαίνουν στις εφορίες ξανά και ξανά με μια σειρά δικαιολογητικά για να τα πάρουν πίσω.
Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων ζουν σήμερα σε άθλιες συνθήκες και για να πληρώσουν τα χαράτσια θα αναγκαστούν να περικόψουν χρήματα για την κάλυψη ζωτικών τους αναγκών.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ούτως ώστε:
• Να εξαιρεθούν από τα χαράτσια όλοι οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
• Να μην κοπεί το ρεύμα ή άλλη παροχή νερό, τηλέφωνο κ.ά., να μη κατασχεθεί το σπίτι από ανάπηρο, χρόνιο πάσχοντα επειδή δεν έχει να πληρώσει το λογαριασμό ή τη δόση του δανείου.
• Να καταργηθεί η υποχρέωση όσων έχουν εξαιρεθεί από τα χαράτσια να τα πληρώσουν και μετά να καταταλαιπωρούνται για να τους επιστραφεί το ποσό που έχουν ήδη καταβάλει.
• Να καταβληθεί άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι τα Χριστούγεννα έκτακτο επίδομα 1000€ σε όλες τις οικογένειες των ΑΜΕΑ και των χρονίως πασχόντων για να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τα προβλήματα που έχουν λόγω της κρίσης. Το μισό του ποσού 500€ να καταβληθεί σ’ αυτές τις οικογένειες το Πάσχα και το Καλοκαίρι.


Οι βουλευτές
Αντώνης Σκυλλάκος


Γιάννης Ζιώγας


Βέρα Νικολαΐδου


Νίκος Παπακωνσταντίνου


Γιάννης Πρωτούλης


Μπάμπης Χαραλάμπους