Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Σπ. Σπύρου προς Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής: «Ποια είναι η σκοπιμότητα της απόφασης για δικαιοδοσία του ΟΛΚΕ στα παράλια (!) της Κέρκυρας;»

Με το Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Θάνο Πάλλη, είχε επικοινωνία ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, προκειμένου να συζητήσει μαζί του το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, να επαναφέρει σε ισχύ το Π.Δ. που αφορά στη δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας στα παράλια της Κέρκυρας.
Ακολούθως, ο κ. Περιφερειάρχης απέστειλε γραπτώς τον προβληματισμό του και ζητεί διευκρινίσεις για τα....
 σημεία που εμφανίζονται ως «θολά».
Με την ευκαιρία αυτή, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρεται και στο θέμα της διαχείρισης των μικρών λιμανιών της Π.Ι.Ν. που χαρακτηρίζονται ως «ορφανά».
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς το Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, ο κ. Σπύρου αναφέρει:


Κύριε Γενικέ Γραμματέα


Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, σχετικά με την απόφαση του Υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, η οποία δημοσιεύθηκε στο φύλλο της εφημερίδας της Κυβέρνησης με αρ. 295 στις 9/11/ 2011, για τον επανακαθορισμό δικαιοδοσίας της ζώνης του ΟΛ.ΚΕ, ανακύπτουν πολλά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης αλλά διαπιστώνονται και πολλές ασάφειες, οι οποίες δημιουργούν εύλογο προβληματισμό και ανησυχία.
Άξιον απορίας είναι η αναφορά στο Π.Δ 390/1993/ Α’ 165, που γίνεται μνεία στο πρώην Λιμενικό Ταμείο Κέρκυρας με περιοχή δικαιοδοσίας τα παράλια (!) όλου του νομού.
Ζητάμε να μας διευκρινίσετε άμεσα, αν αυτή η δικαιοδοσία εκχωρείται σήμερα στον ΟΛ.ΚΕ και σε τι ακριβώς συνίσταται.
Επίσης με τον όρο «παράλια», τι ακριβώς εννοείται στην τελευταία απόφαση που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες. Είναι ένα σημείο το οποίο απαιτούμε να αποσαφηνισθεί, διότι, σε περίπτωση μελλοντικής ιδιωτικοποίησης του ΟΛ.ΚΕ, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποκοπεί η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και να αποκοπεί η ενδοχώρα.


Κύριε Γενικέ,


Η δημοσιευθείσα απόφαση προκάλεσε, όχι μόνο εύλογες απορίες και ερωτηματικά, αλλά και αγανάκτηση, γιατί ουσιαστικά καταλύθηκε κάθε έννοια διαβούλευσης, όπως απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού τα παράλια είναι ο ζωτικός και φυσικός χώρος των νησιών μας, άμεσα σχετιζόμενος με την καθημερινότητα των κατοίκων τους αλλά και με την ανάπτυξη του τόπου μας.
Επίσης παραβιάσθηκε η επιταγή του νομοθετήματος του Καλλικράτη, η οποία επιβάλλει στο άρθρο 188, πριν η κρατική διοίκηση εκδώσει κανονιστικές πράξεις, που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη, τα ρυθμιστικά ή χωροταξικά ή πολεοδομικά σχέδια, να ζητά προηγουμένως τη γνώμη των οικείων αιρετών συλλογικών οργάνων των περιφερειών.


Σοβαρότατο θέμα για μας είναι η και διαχείριση των μικρότερων λιμανιών της Περιφέρειας, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως «ορφανά» και τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Η διαχείριση των λιμανιών αυτών θα μπορούσε κάλλιστα νε περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που επωμίζεται τη δαπάνη για την καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου, το φωτισμό κλπ. χωρίς να εισπράττει κανένα έσοδο.


Σαν ένα πρώτο βήμα και μέχρι να περάσουν στην Αυτοδιοίκηση τα μικρά λιμάνια, θα πρέπει να αντικατασταθεί ένα μέλος που προέρχεται από το κράτος στα Δ.Σ. των λιμενικών ταμείων με έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας.




Υ.Γ. Θα σας παρακαλούσα, κύριε Γενικέ, η απάντησή σας να μην καθυστερήσει, καθώς το θέμα – λόγω της σοβαρότητάς του - θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Παρασκευή 25 Νοεμβρίου).