Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η ΑΝ.Α.Σ.Α καταψηφισε τον προυπολογισμο φτωχειας της περιφερειας για το 2012

Α. ΓΕΝΙΚΑ:
1) Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει συνταχθεί κατ’ εικόνα και ομοίωση του κρατικού Προϋπολογισμού 2012, που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά και τις αρνητικές εξελίξεις που προέκυψαν μετά την απόφαση του κουρέματος. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία είναι πάνω από 11 δισ. ευρώ. Αυτά...
θα προκύψουν από δραματική μείωση των δαπανών που είναι περίπου 5,5 δισ. (χώρια τα χαράτσια) και τα άλλα 5,5 δισ. ευρώ από πρόσθετα φορολογικά, αντιλαϊκά μέτρα. Όλα αυτά θα οδηγήσουν στην ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση του λαού. Πέραν όμως αυτών, ο προϋπολογισμός είναι ουσιαστικά στον αέρα, διότι είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να υπάρξουν αυτά τα έσοδα που προβλέπει. Η χώρα οδηγείται ολοταχώς σε ελεγχόμενη ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και η συνέχιση αυτής της πολιτικής οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό χωρίς την παραμικρή ικανότητα ανάκαμψης.
Η Ελλάδα στο όνομα του «κουρέματος» θα απολέσει την εθνική κυριαρχία της και στα Υπουργεία θα μπουν επίτροποι, οι οποίοι θα ρυθμίζουν τα του προϋπολογισμού.
Είναι γνωστό ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 προβλέπει: α) Μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 €, β) Κατάργηση του μέτρου έκπτωσης φόρου μέσω συγκέντρωσης αποδείξεων και γενικότερα φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων, γ) Διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δ) Ριζικές αλλαγές επί τα χείρω στη φορολόγηση ακινήτων, ε) Εξίσωση του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν της κίνησης, στ) Εργασιακή εφεδρεία, ανεργία και απολύσεις, ζ) Υιοθέτηση του νέου μισθολογίου – φτωχολογίου, το οποίο επιφέρει περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η) Τοπική αυτοδιοίκηση: προβλέπει εξοικονομήσεις 355 εκατ. ευρώ που θα επιμεριστούν σε νέα «ανταποδοτικά» χαράτσια απέναντι στους δημότες (105 εκατ. ευρώ) και σε 250 εκατ. ευρώ από την «επαναξιολόγηση των δαπανών». Ουσιαστικά οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.


Β. ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΙΝ


α. Πολύ μεγάλη μείωση 29% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2011
β. Μηδενίζεται πρακτικά το έσοδο από το ΠΔΕ
γ. Σε κάθε κάτοικο της Περιφέρειας θα αναλογούν για τον 2012 157€ (!), ενώ για επενδύσεις 59,5€ (!).
δ. Ενδιαφέρον έχει και η εσωτερική κατανομή
56€/κάτοικο της Κέρκυρας για επενδύσεις ολόκληρο το 2012,
62€/κάτοικο Κεφαλονιάς
48€/κάτοικο Ζακύνθου
83€/κάτοικο Λευκάδας.




Γ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
α) Ο προϋπολογισμός είναι εικονικός, αναξιόπιστος, αντιαναπτυξιακός και αντικοινωνικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κοινωνικές δαπάνες, προνοιακές δομές κοινωνικής στήριξης (ναρκωτικά, ανεργία, πείνα) δεν έχει τίποτα.
β) Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η θέση μας ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί το μνημόνιο στην Αυτοδιοίκηση και μέσω του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση σκοπό έχει να περικόψει πόρους προς την Αυτοδιοίκηση.
γ) Για μια ακόμη φορά και αυτή η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το άρθρο 102 του Συντάγματος, το οποίο τονίζει ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από τη μεταφορά των αναγκαίων πόρων.
δ) Εξακολουθεί να είναι επίκαιρη η θέση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Αυτοδιοίκηση, χωρίς να προηγηθεί μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία στα πλαίσια ενός ενιαίου δημοσιονομικού συστήματος, χωρίς επιπλέον νέους φόρους στους πολίτες, θα έκανε ανακατανομή των φορολογικών πόρων μεταξύ κεντρικής εξουσίας και Αυτοδιοίκησης, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να ασκήσει με επάρκεια και ανεξαρτησία τις νέες αρμοδιότητες.
ε) Και αυτός ο ανεπαρκής προϋπολογισμός είναι αμφίβολο αν θα εφαρμοστεί, αφού τα έσοδα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εξαρτώνται από το 2,4% του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και του 4% του Φ.Π.Α. Τα έσοδα αυτά εν μέσω βαθιάς ύφεσης είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα είναι στο ύψος των προβλέψεων.
στ) Είναι φανερό ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο αδιέξοδο που δημιουργεί η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, η οποία δίνει ελάχιστους πόρους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για να καλύψει τις λειτουργίες της και να υλοποιήσει την αποστολή της, που υποτίθεται ότι έχει αναλάβει ελέω «Καλλικράτη». Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι θα ενταθεί διότι υπάρχει η δέσμευση της Κυβέρνησης στο μνημόνιο να περικόψει 3 δισ. ευρώ πόρους στην Αυτοδιοίκηση συνολικά στο επόμενο διάστημα, χωρίς φυσικά να υπολογίζουν τα πρόσθετα μέτρα που είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν.
ζ) Το μεσοπρόθεσμο, ο εφαρμοστικός νόμος και το πολυνομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για ελεγχόμενη πτώχευση, πέραν των τραγικών συνεπειών που θα έχουν για τους νέους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους, θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια περιουσία της Περιφέρειας, διότι είναι γνωστό ότι όλη η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων και ετοιμάζεται από την τρόικα και την κυβέρνηση το μεγαλύτερο ξεπούλημα στην ιστορία του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας γης, της δημόσιας περιουσίας, της διαχείρισης των απορριμμάτων και του υδάτινου πλούτου μέσα από διαδικασίες fast track, ΣΔΙΤ και πάνω απ’ όλα την επιδίωξη της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών σε ορισμένες Περιφέρειες της χώρας ή σε όλη τη χώρα.


Δ. ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ


Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην ανάγκη για ένα διαφορετικό ρόλο της Περιφέρειας. Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αν ήθελε να προφυλάξει στοιχειωδώς το κύρος της και να ανταποκριθεί κατ’ ελάχιστο στις υποχρεώσεις, ένα μοναδικό δρόμο είχε και αυτός είναι ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα.


Γι’ αυτό θα έπρεπε:
α) Να απορρίψει τις κυβερνητικές επιλογές μηδενισμού του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
β) Να αρνηθεί την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που επιβάλλει το μνημόνιο και να διεκδικήσει άμεσα τουλάχιστον τον διπλασιασμό τους για να μπορεί να εξασφαλίσει και τη μισθοδοσία του προσωπικού και να γίνουν νέες προσλήψεις εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών και για να επιτελέσει το ρόλο της στον τομέα της ανάπτυξης, της κοινωνικής και της περιβαλλοντικής πολιτικής.
γ) Να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν και της στερεί η κυβέρνηση, τα στοιχειώδη δηλαδή για να ανταποκριθεί στην αποστολή της.
δ) Να πρωτοστατήσει στους κοινωνικούς αγώνες που ήδη αναπτύσσονται.
ε) Να ενθαρρύνει και να λάβει πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης για τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου.
Επειδή δεν έχουμε αυταπάτες για τη στάση της πλειοψηφίας, τις θέσεις μας θα τις προβάλλουμε στο μαζικό κίνημα, θα βρεθούμε δίπλα στο λαό και στους αγώνες του για μια άλλη πορεία του τόπου, για μια άλλη πορεία της Περιφέρειας.
Επειδή λοιπόν ο προϋπολογισμός έχει όλα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τονίσαμε.
Επειδή η πλειοψηφία όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να πορευτεί στην πράξη στο δρόμο της αξιοπρέπειας που υποδεικνύουμε, αλλά αντίθετα ταυτίζεται με το ρόλο του διεκπεραιωτή, του διαχειριστή και του εκτελεστικού βραχίονα που της επιφυλάσσει η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
Επειδή λόγω της πλήρης αδιαφορίας της Περιφερειακής αρχής να συστήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης ο προϋπολογισμός καταρτίζεται ερήμην της κοινωνίας και χωρίς να λαμβάνει υπ όψιν τις πραγματικές ανάγκες και τις ιεραρχήσεις των Ιονίων Πολιτών.
Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό».


ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Περιφερειακός σύμβουλος
Επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α