Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

H συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την καθήλωση των πλοίων στην Κέρκυρα λόγω του Ρώσικου Νηογνώμονα,

Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους με αριθμό 15/3-10-2001 προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την καθήλωση των πλοίων στην Κέρκυρα λόγω του Ρωσικού Νηογνώμονα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ:
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα επ’ ευκαιρία της προηγούμενης ερώτησης να κάνω μία δήλωση, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει επανειλημμένα καταθέσει πρόταση για να καταργηθούν οι βουλευτικές συντάξεις...
και οι αποζημιώσεις που παίρνουν οι Βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές και βέβαια αυτή η πρόταση νόμου δεν έγινε αποδεκτή από τα άλλα κόμματα. Επίσης, να δηλώσω ότι ουδέποτε κομμουνιστής Βουλευτής επέστρεψε στη δουλειά του κάνοντας χρήση του δικαιώματος να πάρει θέση διευθυντού.
Κύριε Υπουργέ, σήμερα ακριβώς κλείνουμε ένα μήνα που δεκάδες πλοία καθηλώθηκαν στα λιμάνια της χώρας, σε σχέση με τη γνωστή υπόθεση της άρσης της εξουσιοδότησης από το Ρωσικό Νηογνώμονα της επιχείρησης που είχε στην Ελλάδα. Ξέρετε ότι αυτό το ζήτημα έχει προκαλέσει σε όλη την Ελλάδα, κύρια στα Ιόνια νησιά αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, τεράστια προβλήματα διότι υπάρχουν μικρά νησιά τα οποία απομονώθηκαν εντελώς. Στην Κέρκυρα, παραδείγματος χάρη, εδώ και ένα μήνα τα διαπόντια νησιά δεν έχουν καμία επαφή με τον άλλο κόσμο. Οι Παξοί έχουν απομονωθεί εντελώς. Και βέβαια, τα δύο πλοία που συνέδεαν τη Λευκίμμη με την Ηγουμενίτσα καθηλώθηκαν και έτσι δεν υπάρχει πια συγκοινωνία από τη Λευκίμμη, όπως επίσης και κάποια πλοία από το ίδιο το λιμάνι της Κέρκυρας.
Εμείς είμαστε πολύ ευαίσθητοι όσον αφορά τον έλεγχο της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Όμως, όταν εδώ και ένα μήνα αυτό το θέμα δεν λύνεται και δεν βλέπουμε φως στο βάθος της σήραγγας και την ίδια ώρα ογδόντα περίπου ναυτικοί έχουν ουσιαστικά απολυθεί από τα πλοία αυτά, τα δε νησιά που σας προανέφερα έχουν ανάγκη και στερούνται ακόμα και ζωτικών προϊόντων και αγαθών πρώτης ανάγκης, καταλαβαίνετε ότι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να μας πει τι προτίθεται να κάνει, ούτως ώστε άμεσα –και όταν λέμε άμεσα εννοούμε αύριο αν είναι δυνατόν- να λυθεί επιτέλους αυτό το θέμα.
Ευχαριστώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας):
Αγαπητοί συνάδελφοι, κατ’ αρχάς, θέλω να σημειώσω πως κατανοώ την αγωνία των συμπολιτών μας στα Ιόνια νησιά αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της χώρας, οι οποία βλέπουν πράγματι τα τελευταία χρόνια τα δρομολόγια να μειώνονται. Θέλω να καταθέσω ότι υπάρχει πρόβλημα εκεί. Και αυτό που θέλω να σημειώσω επιπλέον είναι ότι όλες οι αποφάσεις της σημερινής Κυβέρνησης και μάλιστα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία έχουν μόνο ένα γνώμονα, το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους νησιώτες συμπατριώτες μας και να επιλύσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν. Έτσι, λοιπόν, για να διασφαλίσουμε ότι κανένα νησί δεν θα βρεθεί αποκλεισμένο, η πολιτική του Υπουργείου μας είναι να επιδοτεί τα δρομολόγια σε όλα τα νησιά της χώρας στα οποία δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση επιβατών ή δεν επιδεικνύουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον οι πλοιοκτήτες.
Όσον αφορά τις διαπόντιους νήσους, τα δρομολόγια είναι όντως επιδοτούμενα από το κράτος, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε συνάδελφε. Υπάρχουν μόνιμα πέντε δρομολόγια την εβδομάδα για τις διαπόντιους νήσους και ένα επιπλέον δρομολόγιο κατά τη θερινή περίοδο. Συνεπώς, δεν υφίσταται κανένας αποκλεισμός των διαπόντιων νήσων, ούτε των υπόλοιπων νησιών του Ιονίου Πελάγους.
Ας δούμε τώρα το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο προέκυψε –και πράγματι προέκυψε μεγάλο πρόβλημα- τον τελευταίο μήνα. Στις αρχές του Σεπτέμβρη πέντε από τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια στο Ιόνιο και στις διαπόντιους νήσους τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Ο λόγος που συνέβη είναι ότι βρέθηκε πρόβλημα με την πιστοποίηση των πλοίων αυτών, από το νηογνώμονα από τον οποίο εξετάστηκαν. Η πιστοποίηση αυτή απονέμεται από ειδικούς ανεξάρτητους φορείς, τους νηογνώμονες, οι οποίοι ελέγχουν τα πλοία και πιστοποιούν την ασφάλειά τους. Πιστεύω ότι δεν θα διαφωνήσετε σε καμία περίπτωση μαζί μου ότι η ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων αποτελεί το νούμερο ένα παράγοντα όσον αφορά τις ακτοπλοϊκές μας μεταφορές.
Aπό τη στιγμή που πρωτοπαρουσιάστηκε αυτό το πρόβλημα με την πιστοποίηση των θεμάτων ασφάλειας, η Κυβέρνηση έθεσε εκτός λειτουργίας εβδομήντα πλοία σε ολόκληρη τη χώρα με σκοπό τον έλεγχό τους. Το κάναμε αυτό, γιατί είναι το χρέος μας απέναντι σε χιλιάδες Έλληνες και ξένους επιβάτες που εμπιστεύονται σήμερα την ελληνική ναυτιλία. Έτσι ξεκίνησαν άμεσα οι έλεγχοι όλων των πλοίων αυτών, ώστε να διαπιστώσουμε εάν πράγματι υπάρχει θέμα ασφάλειας και φυσικά περιμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών για να δραστηριοποιηθούν και πάλι τα πλοία.
Καταλαβαίνετε πιστεύω ότι εφόσον ολόκληρη η χώρα εξυπηρετείται από τουλάχιστον εβδομήντα λιγότερα πλοία, είναι αναπόφευκτο γεγονός ότι θα μειωθούν και τα δρομολόγια που εκτελούνται. Μέχρι, λοιπόν, να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας στα πλοία, έγινε ανακατανομή όλων των δρομολογίων, ώστε κανένα νησί στη χώρα αυτήν την περίοδο να μη βρεθεί αποκλεισμένο.
Στη δευτερολογία μου, κυρία Πρόεδρε, θα αναφερθώ και πώς δρομολογούμε την οριστική επίλυση του προβλήματος και βεβαίως το θέμα που ανέφερε ο κύριος συνάδελφος για τους εργαζομένους.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κύριε Υφυπουργέ, σαφέστατα θα συμφωνήσουμε ότι ο έλεγχος της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, των επιβατών, αλλά και των εργαζομένων στα πλοία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο, που πιθανά να μη συμφωνείτε εσείς είναι ότι αυτός ο έλεγχος δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες. Να σας θυμίσω τον αλήστου μνήμης ελληνικό νηογνώμονα, που έδινε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, παραδείγματος στο «IRON-ANTONIS» και μόλις πέρασε το Γιβραλτάρ βυθίστηκε αύτανδρο;
Να σας θυμίσω το “Δύστος»; Επομένως έρχεται, αν θέλετε, τραγικά μπορώ να πω στην επικαιρότητα πόσο δίκιο έχει η άποψη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ότι ο έλεγχος της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας πρέπει να γίνεται μέσα από έναν αποκλειστικά κρατικό φορέα, ο οποίος βέβαια θα αναλαμβάνει και την ευθύνη της χορήγησης πιστοποιητικών αξιοπλοΐας. Αυτό είναι το ένα που όφειλα να σας πω.
Δεύτερον, μάλλον θεωρητικά σας έχουν ενημερώσει τι συμβαίνει στην Κέρκυρα. Τα Διαπόντια νησιά, κύριε Υφυπουργέ, εξυπηρετούνται με δύο τρόπους, με ένα πολύ παλιό, αλλά εν πάση περιπτώσει μεγάλο σχετικά πλοίο, το «Αλέξανδρος ΙΙ», το οποίο φεύγει από το λιμάνι της Κέρκυρας και είναι αυτό που μπορεί να μεταφέρει και εμπορεύματα και αυτοκίνητα και με ένα μικρό πλοιάριο που ξεκινά από ένα λιμάνι της βόρειας Κέρκυρας, τον Άγιο Στέφανο, και μεταφέρει μόνο επιβάτες. Αυτήν τη στιγμή μόνο αυτό λειτουργεί, με αποτέλεσμα βέβαια τα Διαπόντια νησιά να στερούνται, όπως σας είπα, και ζωτικής σημασίας αγαθών πρώτης ανάγκης. Οι Παξοί έχουν πλήρως αποκλειστεί αφού τα δύο υδροπτέρυγα, τα δύο «δελφίνια», που εξυπηρετούσαν τη συγκοινωνία μεταξύ Παξών και Κέρκυρας, έχουν και αυτά καθηλωθεί.
Και δεν μας είπατε βέβαια τι γίνεται με τους εργαζόμενους στα πλοία αυτά, οι οποίοι χωρίς να έχουν καμία ευθύνη στην αρχή τέθηκαν σε αναγκαστική άδεια και αργότερα, σιγά-σιγά, αυτήν τη στιγμή πάνω από τριάντα από τους ογδόντα που δούλευαν σε αυτά τα πλοία έχουν απολυθεί. Εμείς θεωρούμε και αυτό αν θέλετε είναι και το κυρίαρχο, κύριε Υπουργέ, ότι πρέπει να μας πείτε εν πάση περιπτώσει μια οριστική ημερομηνία στην οποία θα λέτε εσείς με βάση τις πληροφορίες που έχετε από το Υπουργείο σας ότι λύνεται το πρόβλημα, γιατί δεν μπορεί αυτό να διαιωνιστεί εις τους αιώνας τους άπαντας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας):
Για την επίσπευση της επίλυσης του προβλήματος πιστοποίησης έγινε άμεση επαφή με όλους τους πλοιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης. Στην Ελλάδα υφίστανται επί του παρόντος σήμερα οκτώ διεθνείς νηογνώμονες, οπότε υπάρχει επάρκεια ελεγκτών που επιθεωρούν τα πλοία με σκοπό την τεκμηρίωση ότι είναι ασφαλή για πλοήγηση. Σήμερα που μιλάμε έχουν ήδη πιστοποιηθεί και έχουν επανέλθει στην ενεργό δράση έξι πλοία, εκ των οποίων το ένα είναι το «Αγία Τριάδα» το οποίο εξυπηρετεί το δρομολόγιο Λευκίμμη-Ηγουμενίτσα. Επίσης, είκοσι επτά πλοία ακόμη θα ενεργοποιηθούν εντός της επόμενης εβδομάδος, εκ των οποίων τα τέσσερα εξυπηρετούν δρομολόγια στο Ιόνιο και στους Διαπόντιους νήσους. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το «Αλέξανδρος».
Όσον αφορά τώρα το καθεστώς των νηογνωμόνων, κάποιοι είναι ιδιώτες και κάποιοι ανήκουν σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Αυτή είναι η κατάσταση. Ανεξαρτήτως καθεστώτος όμως, όλοι οι νηογνώμονες ελέγχονται από το κράτος σε ετήσια δειγματοληπτική βάση με σκοπό τη διαπίστευση της σύννομης λειτουργίας τους. Πέρα από τους ελέγχους του κράτους, οι νηογνώμονες ελέγχονται επίσης και απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εάν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι έλεγχοι, δεν θα βρίσκαμε και το πρόβλημα. Δεν θα παρουσιαζόταν κανένα πρόβλημα, αγαπητέ συνάδελφε. Αυτό το λέω για να ξεκαθαρίσω κάποιες εντυπώσεις που ίσως κάποιες φορές δημιουργούνται.
Για την οριστική επίλυση του θέματος τώρα, συνεχίζονται σήμερα που μιλάμε οι έλεγχοι των πλοίων, ώστε να διαπιστωθεί ότι όντως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας και να μπορέσουν τα πλοία να επιστρέψουν στην ασφαλή πλοήγηση χωρίς να κινδυνεύει το επιβατικό κοινό. Μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και εκδοθούν τα κατάλληλα πιστοποιητικά ασφάλειας, τότε θα αποκατασταθούν και τα δρομολόγια των νησιών.
Όσον αφορά τώρα στις απολύσεις των εργαζομένων, σύμφωνα με το ν. 2932 επιτρέπεται η απόλυση των εργαζομένων εφ’ όσον ένα πλοίο παραμένει ακινητοποιημένο, αλλά για μέγιστο διάστημα εξήντα ημερών, που σημαίνει ότι μετά το διάστημα των εξήντα ημερών ο πλοιοκτήτης υποχρεούται να επαναπροσλάβει το προσωπικό, αλλιώς πληρώνει πρόστιμο που ισούται με την αμοιβή του εργαζόμενου προσαυξημένη κατά 20%. Επί του παρόντος, έχουν σήμερα απολυθεί τριάντα άτομα, ενώ δέκα άτομα έφυγαν με αμοιβαία συναίνεση και επτά άτομα πήραν άδεια. Θέλω να πιστεύω ότι, ολοκληρώνοντας αυτό το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το νηογνώμονα, θα λυθεί και το πρόβλημα με τους εργαζόμενους ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω, κυρία Πρόεδρε, πως η ασφάλεια των πλοίων είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή για την Κυβέρνηση. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να μη θρηνήσουμε ούτε ένα ανθρώπινο θύμα από τις ακτοπλοϊκές μας μεταφορές. Θέλω να καλέσω εσάς, κύριε συνάδελφε, και όλους να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα σε όλα τα νησιά μέχρι την ολοκλήρωση του θέματος του προβλήματος πιστοποίησης που παρουσιάστηκε.
Σας ευχαριστώ.