Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Υπεγράφη η σύμβαση του έργου κατασκευής κυττάρου Β’ ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση του έργου «Κατασκευή κυττάρου Β’ κι αναβάθμιση – επέκταση ΒΙΟ.ΚΑ. ΧΥΤΑ Τεμπλονίου», από τον Δήμαρχο Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλή και εκπροσώπους της αναδόχου κοινοπραξίας «ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ – ΦΡΕΚΟ ΑΤΕ», παρουσία και του προέδρου του ΦΟΣΔΑ Μ. Κάρρα.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι 3.200.000 ευρώ, η έκταση που θα καταλάβει το κύτταρο είναι 11.894m² και ο χρόνος ζωής αυτού υπολογίζεται στα...
δύο περίπου έτη.
Τα έργα που θα γίνουν αφορούν σε χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης, στεγάνωσης της λεκάνης του ΧΥΤΑ, διαχείρισης στραγγισμάτων, διαχείρισης βιοαερίου, διαχείρισης ομβρίων, περιβαλλοντικής παρακολούθησης, εσωτερικής οδοποιίας, πρασίνου και άρδευσης, επέκταση – αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας βιολογικού καθαρισμού και υποδομής.
Γ. Τρεπεκλής: Προχωράμε για την ολοκληρωμένη διαχείριση
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να υπογράφω σήμερα την κατασκευή του νέου κυττάρου στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ενός έργου που μαζί με τις υπόλοιπες εργολαβίες, που είναι σε εξέλιξη, βοηθούν στην περιβαλλοντική εξασφάλιση της περιοχής. Βεβαίως δουλεύουμε ώστε να μπορέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων» δήλωσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι παρά τα προβλήματα που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά, ο Δήμος Κέρκυρας κατάφερε να προχωρήσει σε έργα που αφορούν το περιβάλλον και ζήτησε την όσο το δυνατόν συντομότερη κατασκευή του έργου.
Ο κ. Τρεπεκλής, αφού ευχαρίστησε τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κέρκυρας και τον ΦΟΣΔΑ για τον σχεδιασμό και την συνεργασία, κατέληξε: «Να επισημάνω ότι ο χρόνος ζωής του κυττάρου είναι περίπου δύο χρόνια και στο διάστημα αυτό θα είμαστε έτοιμοι να φύγουμε πια από τους ΧΥΤΑ και να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων».


Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ
Παράλληλα με την υπογραφή για κατασκευή του νέου κυττάρου στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής υπέγραψε και τη μελέτη για το έργο αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η πρόταση για την αποκατάσταση είχε υποβληθεί και στο παρελθόν αλλά υπήρξαν εμπλοκές, καθώς μερικοί ΧΑΔΑ βρισκόταν σε ακίνητα ιδιωτών και απαιτούνταν αποζημίωση.
«Σήμερα το πρόγραμμα εγγυάται την καταβολή της χρηματοδότησης για την απόκτηση του ακινήτου, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να εκτελέσουμε τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, έργα με μεγάλη περιβαλλοντική αξία» τόνισε ο Δήμαρχος. Ο κ. Τρεπεκλής υπογράμμισε ότι «τον επόμενο χρόνο θα τακτοποιηθούν όλες οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και θα αποκατασταθεί η εικόνα της Κέρκυρας».
Η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει αφορά τα Διαπόντια Νησιά καθώς εκκρεμεί η υπόσχεση του Υπουργείου Εσωτερικών για κεντρική αντιμετώπιση του θέματος. «Ο Δήμος δεν αντέχει οικονομικά την μεταφορά σκουπιδιών, που θα στοιχίσει 20.000 ευρώ μηνιαίως» εξήγησε ο Δήμαρχος Κέρκυρας, ζητώντας χρηματοδότηση από το κράτος.
Ο κ. Τρεπεκλής ενημέρωσε τέλος ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την επιτάχυνση της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στη Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, στην οποία θα παραστούν ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Μιχάλης Κάρρας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Σπ. Μουζακίτης, «καθώς υπάρχουν κι άλλα θέματα που θέλουμε ενδεχομένως να θέσουμε, σχετικά με τα αποχετευτικά», όπως εξήγησε.
Και κατέληξε: «Καλά κάνει το υπουργείο και ελέγχει την πορεία θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για το θέμα των ΧΥΤΑ, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι οι χρηματοδοτήσεις έχουν ημερομηνία λήξης».