Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ-ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΠΗΓΗ:http://www.paraskevi13.com/

Αμετανόητοι φοροφυγάδες εξακολουθούν να παραμένουν αρκετοί συμπατριώτες μας, παρά τα μέτρα «λαιμητόμο» σε βάρος εκατομμυρίων μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και άλλων, εκμεταλλευόμενοι -τι άλλο;- την ανικανότητα του ελληνικού κράτους όχι μόνο να τους εντοπίσει αλλά και να τους στείλει στη φυλακή.
Δεκάδες ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων-βιλών στην Κέρκυρα ελέγχθηκαν από την περιφερειακή διεύθυνση Ιονίων νήσων του ΣΔΟΕ να κάνουν «φορολογικό πάρτι ασυλίας» το 2010 και 2011.
Από τους 107 ιδιοκτήτες που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις σε 74, καθώς δεν είχαν εκδώσει αποδεικτικά παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας 782.329 ευρώ. Ανάμεσά τους και αλλοδαποί ιδιοκτήτες...
τουριστικών καταλυμάτων (κυρίως Άγγλοι) οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας χωρίς να έχουν υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών. Έχουν αντιληφθεί φαίνεται ότι βρίσκονται σε «φορολογικό παράδεισο ασυλίας»…


Όμως τη διαφορά μεγέθους φοροδιαφυγής έκαναν δύο τουριστικά γραφεία τα οποία μίσθωναν (χωρίς συμβόλαια εννοείται) βίλες στην Κέρκυρα και σε άλλες τουριστικές περιοχές σε αλλοδαπούς τουρίστες. Είχαν μάλιστα εφεύρει το «τριγωνικό σύστημα» αναγκάζοντας τους μισθωτές τους να καταβάλλουν τα ενοίκια σε συνεργαζόμενη εταιρεία στο Λονδίνο, η οποία, όπως απεκαλύφθη από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, δεν γνώριζε το παραμικρό, αλλά χρησιμοποιούνταν η επωνυμία της στα συμφωνητικά που υπέγραφε ο ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου στην Κέρκυρα με τους τουρίστες, για να εκμισθώνει βίλες…


Τα χρήματα εμβάζονταν στη βρετανική εταιρεία προκειμένου να μη φορολογηθούν στη χώρα μας, παρότι οι δραστηριότητές τους παρέχονταν εδώ. Τι εισέπραξε ο αθεόφοβος συμπατριώτης μας -που η κρίση είναι αδύνατον να τον ακουμπήσει- για το έργο του της ενοικίασης βιλών για λίγες ημέρες ή εβδομάδες σε πάμπλουτους τουρίστες;


Για το 2010 μόνον δεν εξέδωσε αποδεικτικά παροχής υπηρεσιών αξίας 1.961.223 ευρώ σε 1.479 τουρίστες από τους οποίους εισέπραξε βέβαια το τίμημα των 2.000.000 ευρώ περίπου, χωρίς βέβαια η εφορία να χρειάζεται να γνωρίζει το παραμικρό (ευτυχώς εντοπίστηκε από το ΣΔΟΕ)…


Για το 2011 εισέπραξε από 737 πελάτες του για ενοικίαση βιλών 876.722 ευρώ, τα οποία φυσικά ούτε για αυτά είχε φροντίσει να κόψει δελτία παροχής υπηρεσιών ή έκοψε ελάχιστα ποσά για να δηλώσει τα έσοδα στην εφορία ως καλός φορολογούμενος (αντίθετα με τα εκατομμύρια ημών που γονατίζουμε από τα μέτρα, επειδή αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας συνεχίζουν το θεάρεστο έργο της φοροδιαφυγής).


Τι αναφέρει το ΣΔΟΕ


«Στα πλαίσια ελέγχων που πραγματοποιήσαμε σε επιχειρήσεις τουρισμού (τουριστικά γραφεία & τουριστικά καταλύματα – βίλες), στην περιοχή αρμοδιότητάς μας κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, σας αναφέρουμε τα παρακάτω αποτελέσματα για ενημέρωσή σας.


Με την αρ. 277/6-7-2011 εντολή ελέγχου, διενεργήθηκε έλεγχος στην επιχείρηση ΡΝJ του V, με αντικείμενο εργασιών ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, έδρα στο ΝΗΣΑΚΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, αρμοδιότητας ΔΟΥ Α’ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Η εν λόγω επιχείρηση δραστηριοποιείται στην ενοικίαση πολυτελών κατοικιών – βιλών διαφόρων ιδιοκτητών, κατά κύριο λόγο σε αλλοδαπούς τουρίστες, στην περιοχή της βόρεια Κέρκυρας και τα τελευταία δύο χρόνια έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (Επτάνησα, Κρήτη, Σκόπελος κ.ά.) και εκτός αυτής (Κύπρος, Τουρκία κ.ά.).


Για την προβολή του, τη διαφήμιση των κατοικιών και τις κρατήσεις αυτών, το τουριστικό γραφείο διατηρεί στο Διαδίκτυο ιστοσελίδα. Οι πελάτες (αλλοδαποί και μη) ενημερώνονται από την εν λόγω ιστοσελίδα, επιλέγουν το κατάλυμα της αρεσκείας τους και προβαίνουν στην κράτησή του για το χρονικό διάστημα που επιθυμούν να κάνουν διακοπές. Στη συνέχεια και ύστερα από επικοινωνία με το τουριστικό γραφείο, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η κράτηση καταθέτουν το 20% της αξίας διαμονής τους ως προκαταβολή και τα υπόλοιπο 80% οκτώ (8) εβδομάδες πριν την άφιξή τους, στον προσωπικό λογαριασμό του Ρ.Ν. στην τράπεζα Π. – υποκατάστημα Κέρκυρας. Από τον εν λόγω τραπεζικό λογαριασμό μεταφέρονται χρηματικά ποσά στον επίσης προσωπικό λογαριασμό του ιδίου στην τράπεζα Π. -υποκατάστημα Κέρκυρας-, από τον οποίο γίνονται οι πληρωμές προς τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων (βιλών) καθώς και στο λογαριασμό της τράπεζας Π. -υποκατάστημα Κέρκυρα-ς επ’ ονόματι της εταιρείας Α.Τ. LTD, του οποίου μοναδικός διαχειριστής είναι ο ανωτέρω. Σύμφωνα με προφορική δήλωση του ελεγχόμενου, η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε στη Βρετανία τα τέλη του έτους 2010 με τη συμμετοχή του πατέρα του, προκειμένου η δραστηριότητά του να αποκτήσει μεγαλύτερη οντότητα και αυξημένο κύρος στο εξωτερικό ως βρετανική εταιρεία, μη προσκομίζοντας όμως κανένα στοιχείο υπόστασης και λειτουργίας της εταιρείας. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι η βρετανική εταιρεία ουδεμία σχέση έχει με την προαναφερόμενη δραστηριότητα (αναζήτηση, κρατήσεις, πληρωμές πελατών και αναζήτηση καταλυμάτων, σύνταξη συμφωνητικών, πληρωμές ιδιοκτητών) και η μόνη συμμετοχή της είναι η αποτύπωση της επωνυμίας της στα συμφωνητικά με τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων τα οποία συντάσσονται κα υπογράφονται στη χώρα μας από τον Ρ.Ν. και υπαλλήλους του.


Η ανάμειξη της αλλοδαπής εταιρείας από τον ελεγχόμενο είχε σκοπό να εμφανίσει τα έσοδα και τις εισπράξεις της ατομικής του επιχείρησης, τα οποία προέρχονται από υπηρεσίες παρεχόμενες εξολοκλήρου στην Ελλάδα, στις χρήσεις 2010 & 2011, ως έσοδα της βρετανικής εταιρείας προκειμένου να αποφύγει τη φορολόγηση τους στη χώρα μας.


Κατόπιν των ανωτέρω και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και την επεξεργασία κατασχεθέντων στις 22/7/2011 καταστάσεων κρατήσεων – διαμονής πελατών και εισπράξεων, διαπιστώθηκε σε βάρος της επιχείρησης ΡΝJ του V – ΓΡΑΦΕΙΟ Γ.Τ. – ΝΗΣΑΚΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΔΟΥ Α’ ΚΕΡΚΥΡΑΣ οι εξής παραβάσεις:


1. ΧΡΗΣΗ 2010


Μη έκδοση χιλίων τετρακοσίων εβδομήντα εννέα (1.479) ΑΠΥ συνολικής αξίας 1.961.223,00 € (καθαρής αξίας 1.769.914,26 €), σε ισάριθμους πελάτες της από τους οποίους εισέπραξε το αντίστοιχο τίμημα για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα – βίλες από το Μάιο έως τον Οκτώβριο του έτους 2010.


2. ΧΡΗΣΗ 2011


α) Μη έκδοση τετρακοσίων ενενήντα πέντε (495) ΑΠΥ συνολικής αξίας 696.531.00 € (καθαρής αξίας 654.019,72 €), σε ισάριθμους πελάτες της από τους οποίους εισέπραξε το αντίστοιχο τίμημα για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα – βίλες από το Μάιο έως 22 Ιουλίου του έτους 2011 (ημερομηνία κατάσχεσης).


β) Ανακριβής έκδοση επί το έλαττον διακοσίων σαράντα δύο (242) ΑΠΥ με συνολική αποκρυβείσα αξία 180.191,30 € (καθαρή αξία 169.193,71 €), σε ισάριθμους πελάτες της από τους οποίους εισέπραξε συνολικά το ποσό των 200.927,40 € και εξέδωσε ΑΠΥ συνολικής αξίας 20.736,10 € για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα – βίλες από το Μάιο έως 22 Ιουλίου του έτους 2011 (ημερομηνία κατάσχεσης)».