Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Χρηματοδοτικά προγράμματα ύψους 7.800.000 ευρώ θα διαχειριστεί η ΑΝΙΟΝ

Χρηματοδοτικά προγράμματα συνολικού ύψους δημόσιας δαπάνης 7.800.000 ευρώ θα διαχειριστεί μέχρι το 2015 η Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων (ΑΝΙΟΝ ΑΑΕ ΟΤΑ). Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που διεξήχθη σήμερα συζητήθηκαν λεπτομερώς τα προγράμματα αυτά που αφορούν σε δράσεις του Leader, του ΟΠΑΑΧ και του Interreg.
Γ. Τρεπεκλής: Με τεχνοκρατική προσέγγιση βρίσκονται λύσεις
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας και πρόεδρος της ΑΝΙΟΝ Γιάννης Τρεπεκλής χαρακτήρισε «τεχνοκρατική και παραγωγική τη συνεδρίαση του δ.σ.» και τόνισε ότι....
 «όταν κανείς οργανωθεί και προσεγγίζει τεχνοκρατικά τα ζητήματα βρίσκει λύσεις». Έτσι, είπε ο Δήμαρχος, είμαστε στην ευχάριστη θέση να διεκδικούμε προγράμματα και να αντλούμε χρηματοδοτήσεις από προγράμματα ύψους 7.800.000 συνολικά. Ανάμεσα σε αυτά, ο κ. Τρεπεκλής αναφέρθηκε ειδικά και στο, πολύ σημαντικό για την τουριστική προβολή, πρόγραμμα για δημιουργία Κέντρων Τουριστικής Πληροφόρησης και έκδοσης φυλλαδίων, ύψους περίπου 500.000 ευρώ. «Σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε αρχικά τρία Κέντρα Πληροφόρησης, ένα στη Βόρεια Κέρκυρα, ένα στη Νότια και ένα στους Παξούς» δήλωσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας.


Τα προγράμματα της ΑΝΙΟΝ
Τα τρία προγράμματα που θα διαχειριστεί η ΑΝΙΟΝ είναι:
1. Άξονας 4 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 (Leader) με συνολική δημόσια δαπάνη 6εκ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2011, ολοκληρώθηκε η υποβολή των προτάσεων της πρώτης πρόσκλησης του τοπικού προγράμματος. Κατατέθηκαν συνολικά 32 προτάσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 4.890.000 ευρώ περίπου. Μετά την αξιολόγηση των προτάσεων εγκρίθηκαν συνολικά 22 προτάσεις δημόσιας δαπάνης 3.370.000 ευρώ περίπου. Επίσης έχει ολοκληρωθεί από την εταιρεία η διαδικασία για την 2η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία αφορά στην προβολή της περιοχής μας καθώς και στη δημιουργία κέντρων τουριστικής πληροφόρησης συνολικού προϋπολογισμού 445.000 ευρώ.
2. Άξονας 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 (ΟΠΑΑΧ) με συνολική δημόσια δαπάνη 1.600.000 ευρώ. Το Σεπτέμβριο του 2001 με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατακυρώθηκε στην ΑΝΙΟΝ ΑΑΕ ΟΤΑ το έργο του υποστηρικτικού μηχανισμού για τις ιδιωτικές επενδύσεις στα Ιόνια Νησιά. Ήδη στάλθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το σχέδιο της σύμβασης και αναμένεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου να έχει υπογραφεί.
3. Τον Αύγουστο εγκρίθηκε από την αρμόδια διαχειριστική αρχή του Interreg Ελλάδα – Ιταλία το πρόγραμμα ISCI στο οποίο η ΑΝΙΟΝ συμμετείχε ως εταίρος. Το πρόγραμμα στο οποίο επικεφαλής είναι το επιμελητήριο του Μπάρι και τα Πανεπιστήμια της Foggia και του Salerno, μαζί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αφορά επιχειρήσεις οι οποίες είτε παράγουν είτε προμηθεύονται τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα. Στόχος η καταγραφή, εκπαίδευση και ανταλλαγή στελεχών και τεχνογνωσίας των επιχειρήσεων και η εξεύρεση τρόπων εμπορικής συνεργασίας Κέρκυρας και Ιταλίας.