Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Απόφαση της 68ης Συνόδου Πρυτάνεων & Προέδρων Δ.Ε. των Πανεπιστημίων

Η 68η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνεδρίασε σε μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η κλιμακούμενη κρίση επιδρά με δραματικό τρόπο και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων της χώρας.
Αντί για διάλογο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, απούσα και από αυτή τη Σύνοδο, παρεμβαίνει στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων. Διακυβεύεται έτσι η....
ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδυναμώνεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων και ακυρώνεται η συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
Την ίδια στιγμή, με ουσιαστική πολιτική ευθύνη του Υπουργείου, τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα προϋπολογισμού, κάλυψης των εκπαιδευτικών, διοικητικών και ερευνητικών λειτουργιών και υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων με αίσθημα ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών απευθύνεται στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες με σκοπό την αποκατάσταση των όρων ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
Τέλος, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ορίζει το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου 2011 ως «Ημέρες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου» και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στήριξής του.