Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑΤΑ- «ΒΟΜΒΑ» ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ- ΑΓΩΓΗ 5.000.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΠΥΡΟΥ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ – ΥΠΟΥΡΓΟ

του Τάσου Τόμπρου

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ
Η προσφυγή στο ΣτΕ για τα λατομεία Τρουμπέτα, από αξιέπαινους συμπολίτες μας εκδικάστηκε στις 14 Ιουνίου 2006 και η απόφαση είναι η υπ’ αριθμ: 3960/2008. Η προσφυγή ήταν κατά της ΝΑ Κέρκυρας, που δεν παρέστη, και κατά του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που παρέστη με πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία και ζήτησε την απόρριψη της αίτησης.
Στην απόφαση αυτή και στην παρ.3 αναφέρεται ότι:....
«οι αιτούντες επιδιώκουν την παύση λειτουργίας του λατομείου για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος…….. και αυτή η διαφορά συνιστά ακυρωτική διαφορά , που υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΣτΕ. ΕΠΕΙΔΗ…παρ.5…… από τη λειτουργία του λατομείου υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και το περιβάλλον ….. ΕΠΕΙΔΗ, τέλος, παρ.8 «οι πράξεις (Νομάρχη και Περιφερειάρχη) με τις οποίες χορηγήθηκε άδεια εκμετάλευσής τους ως ενιαίου χώρου, καθώς και οι περιβαλλοντικοί όροι…. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ, διότι εκδόθηκαν κατ’ επίκληση της κριθείσης ανίσχυρης ως αντισυνταγματικής διατάξεως του άρθρου 20 του νόμου 2115/1993 και με την απόφαση αυτή επετράπη η λειτουργία λατομείου εκτός λατομικής περιοχής ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ (έκδοση ρητής πράξης του Νομάρχη Κέρκυρας) ΟΤΙ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΣ Η΄ ΜΗ ΣΚΟΠΙΜΟΣ».
Στην απόφαση γίνεται αναφορά στον καθορισμό λατομικής ζώνης στη θέση «Κάτω Γκράβα» της Κοινότητας Κασσιόπης, ανεξαρτήτως του ότι δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, ΤΟ ΣτΕ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.
ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ
Για τα φράγματα, το ΥΠΕΧΩΔΕ καθυστέρησε το όλο έργο λόγω των λατομείων σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο (το 2009) . Τον Ιούλιο του 2009 (δύο ολόκληρα χρόνια μετά από τον Αύγουστο του 2007, που έκλεισαν) οι επιχειρηματίες καταθέτουν στη Ν.Α και τον Δήμο Αγίου Γεωργίου νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για γνωμοδότηση. Για την ιστορία, οι παραπάνω – χωρίς δική τους ευθύνη- δεν γνωμοδότησαν. Ο μόνος φορέας που γνωμοδότησε ήταν η περιβαλλοντική οργάνωση ΕΜΠΟΛΑ (25/8/2009).
Πέντε μήνες μετά και συγκεκριμένα το Νοέμβρη του 2009, το ΥΠΕΧΩΔΕ καταθέτει νέα ΜΠΕ για τα φράγματα, όπου σ’ αυτήν προβλέπεται προμήθεια υλικών, όχι πια από τα συγκεκριμένα λατομεία, αλλά από δανειοθαλάμους του έργου (μείωση των υλικών κατά 79%) και τα υπόλοιπα από την Θεσπρωτία και τον ποταμό Καλαμά. Για δε τα λατομεία Τρουμπέτα στην ΜΠΕ των φραγμάτων, σελίδα 91, αναφέρεται: «από πρόσφατες πληροφορίες (δηλαδή ΣτΕ) το λατομείο λήψης ασβεστολιθικών υλικών πλησίον των Χωρεπισκόπων, από το οποίο προεβλέπετο στην προηγούμενη ΜΠΕ……. έχει τεθεί από τις αρχές του 2009 (απόφαση ΣτΕ 3960/2008, σημ. δική μου) σε περιορισμό λειτουργίας για περιβαλλοντικούς λόγους, με πιθανή προοπτική κλεισίματος»
ΠΑΡΑΚΑΤΩ, όμως, με πλήρη βεβαιότητα στη σελ.93 της ΜΠΕ καταρτίζει τους πίνακες διάθεσης 1.000.000 κυβ. μέτρων χωμάτινων υλικών από τις εκχερσώσεις και προβλέπει αποκατάσταση των λατομείων με 400.000 κυβικά περίπου.
«Ποσότητα 1.000.000 κυβ. μέτρων βρίσκεται συγκεντρωμένη στη θέση Μελισούδι 1 και κοντά σε αυτήν εντοπίζεται το ΑΝΕΝΕΡΓΟ λατομείο Χωρεπισκόπων, για το οποίο είναι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ».
Να γιατί είναι «βόμβα» στο έργο των φραγμάτων:
• Γιατί αναιρείται η ΜΠΕ και
• Γιατί καμιά περιβαλλοντική Διεύθυνση στην Ευρώπη δεν πρόκειται να δώσει αδειοδότηση με λατομεία ενεργά στα 150 μέτρα. (κι αυτό, με ένα απλό τηλεφώνημα)
Όλα αυτά που λέγονται από επίσημα χείλη, ότι τα λατομεία πρέπει να ανοίξουν, διότι θα διευκόλυναν το έργο των φραγμάτων ή ότι δήθεν η άδεια δίνεται και καλά για αποκατάσταση, αποτελούν ψεύδη ασύστολα, ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και κρύβουν την αλήθεια, που είναι η εξυπηρέτηση και μόνο των επιχειρηματικών συμφερόντων.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΑΣΟΚ –Ν.Δ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ –ΣΠΥΡΟΥ
Οι ευθύνες των κομμάτων του δικομματισμού είναι τεράστιες. Τα λατομεία αποτελούν το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή που θα τους στιγματίζει για πάντα, καθώς και τη μεγαλύτερη διαπλοκή πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων στο νησί. Γι’ αυτό και η σημερινή σιωπή της κ. ΓΚΕΡΕΚΟΥ και του κ. ΔΕΝΔΙΑ.
Ο κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ πάλι «δεν ήξερε» για την απόφαση του ΣτΕ και όπως είπε και στα ΜΜΕ (13/10/2011) ζήτησε να του σταλεί ο φάκελος του έργου. Δηλαδή, ο κρατικός Περιφερειάρχης υπέγραψε ΧΩΡΙΣ να δει τον φάκελο του έργου.
Ο κ. ΣΠΥΡΟΥ είχε από εμένα προσωπικά και τον ΣΥΡΙΖΑ πλήρη ενημέρωση για το θέμα και η στάση του εγείρει παντός είδους ερωτηματικά. Για τα φράγματα είμαι βέβαιος πως δεν έχει καν διαβάσει τη ΜΠΕ. Δεν μου προκαλεί απορία, διότι στα τόσα χρόνια αγώνων τόσων φορέων για τα φράγματα, δεν βρίσκεται πουθενά καμία δήλωσή του (προ εκλογών). Τόσο μεγάλο ενδιαφέρον!!!!!!!!!
Και οι δύο έχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες σε περίπτωση που προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μεγάλο ΕΓΚΛΗΜΑ. Μπορεί να προκύψουν και ποινικές. Πάντως, η αγωγή από παλιότερη δέσμευση (25/8/2009) ύψους 5.000.000 ευρώ θα κατατεθεί εναντίον τους, καθώς και εναντίον του αρμόδιου Υπουργού.