Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

H Εισήγηση Η. Μπεριάτου στην συνεδρίαση του ΠΣ στο Αργοστόλι

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο τύπου του κ. Περιφερειάρχη και της ΠΙΝ αμέσως μετά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφέρεται ότι το θέμα που εισηγήθηκε ο κ. Ηλίας Μπεριάτος για την κατάρτιση στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου θα συζητηθεί, εκ νέου. Στη συνέχεια όμως ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ όπως ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ (π.χ. για το Δασικό) …..μας πληροφορεί...
ΜΟΝΟΝ για ..το περιεχόμενο μιας παρεμφερούς μελέτης που έχει ανατεθεί σε μια εταιρεία από την ΠΙΝ , όπως αυτό ειπώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μαλακάση σε παρέμβαση που έκανε κατά τη συζήτηση!!
Επειδή αυτό αποτελεί παραπληροφόρηση για την οποία -προς το παρόν - θέλουμε να πιστεύουμε ότι έγινε από λάθος, παραθέτουμε πιο κάτω την εισήγηση του κ Μπεριάτου, (η οποία σημειωτέον είχε σταλεί στη γραμματεία πριν από το Π. Συμβούλιο) προς ενημέρωση των συμπολιτών μας.

H Εισήγηση Η. Μπεριάτου στην συνεδρίαση του ΠΣ στο Αργοστόλι
ΘΕΜΑ: Ανάγκη κατάρτισης Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδίου
για την ΠΙΝ
Στα προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια (από εκείνο της Ζακύνθου μέχρι το τελευταίο της Κέρκυρας στις 27-8-11) έχει διαφανεί μια αποσπασματική αντιμετώπιση των αναπτυξιακών έργων και δράσεων της ΠΙΝ που οφείλεται στο βάρος της καθημερινής διαχείρισης των περιφερειακών υποθέσεων αλλά κυρίως στην αδυναμία χάραξης στρατηγικού σχεδιασμού .
Πιο συγκεκριμένα, από την παράταξη της πλειοψηφίας έρχονται περιστασιακά θέματα ένταξης και χρηματοδότησης νέων έργων στο ΠΕΠ, συζητείται με πολλές επιφυλάξεις το τεχνικό πρόγραμμα έργων από τους ΚΑΠ, διατυπώνονται εύλογα ερωτήματα και ενστάσεις για τις διαδικασίες επιλογών και προτεραιοτήτων καθώς και τη σκοπιμότητα των έργων και γενικά επικρατεί μια σύγχυση για το τι γίνεται και τι θα γίνει στο μέλλον. Δεν υπάρχει δηλαδή μια σαφής συνολική εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης και της προοπτικής της αναπτυξιακής πορείας. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει ένα αναπτυξιακό όραμα.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η περιφέρεια – ανεξάρτητα από τις όποιες αρμοδιότητές της – πρέπει να δώσει έμφαση κυρίως στο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και όχι σε μικροέργα και δράσεις για τα οποία οι δήμοι είναι καταλληλότεροι να διαχειριστούν.


Δεν θα αναφερθούμε σε λεπτομέρειες και τεχνικά θέματα των προγραμμάτων. Υπάρχει εξ’ άλλου σαφής ενημέρωση από τη διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ με βάση τις οδηγίες του υπουργείου (απεντάξεις, ολοκλήρωση συνεχιζόμενων έργων, επιλογή κάποιων ώριμων για την απορρόφηση των πιστώσεων κλπ). Το θέμα που τίθεται εδώ είναι η ενιαία αντιμετώπιση των αναπτυξιακών δράσεων ανεξάρτητα από τους φορείς διαχείρισης και τις πηγές χρηματοδότησης, πράγμα για το οποίο ο επισπεύδων φορέας, που είναι η ΠΙΝ, δεν το επιχειρεί.


Πράγματι υπάρχουν πόροι που διαχειρίζεται η ίδια η ΠΙΝ (ΕΣΠΑ/ΠΕΠ, ΚΑΠ κλπ) και οι πόροι που διαχειρίζονται οι κεντρικοί φορείς (υπουργεία κλπ) οι οποίοι εκτελούν έργα σε όλα τα νησιά της ΠΙΝ. Αυτοί οι πόροι είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους πρώτους. Σε ότι αφορά τους διαχειριζόμενους από την ΠΙΝ πόρους εξακολουθούμε να βλέπουμε τα δέντρα και όχι το δάσος με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η απορρόφηση αλλά και η ολοκληρωμένη προσέγγιση των αναπτυξιακών διαδικασιών. Σε ότι αφορά τα υπουργεία δεν υπάρχει καμιά συστηματική πληροφόρηση και ενημέρωση για το τι υλοποιείται στην εδαφική επικράτεια της ΠΙΝ. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος.


Κατά συνέπεια η κατάρτιση και διαρκής επικαιροποίηση ενός συνοπτικού στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου ως βασικού εργαλείου –πυξίδας της αναπτυξιακής πορείας είναι εντελώς απαραίτητη. Ένα στρατηγικό σχέδιο με αναπτυξιακή και περιβαλλοντική φιλοσοφία πρέπει να έχει σαφείς στόχους και επιδιώξεις αλλά και πρόβλεψη μηχανισμών υλοποίησης του καθώς και ευελιξία προσαρμογής όταν το απαιτούν απρόβλεπτες περιστάσεις και γεγονότα.


Βασικά περιεχόμενα του σχεδίου αυτού πρέπει να είναι :
-Διάγνωση –ακτινογραφία της υπάρχουσας κατάστασης που θα περιλαμβάνει την χαρτογράφηση όλων των οριστικά προγραμματισμένων και σε εξέλιξη έργων και παρεμβάσεων όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται και υλοποιούν έργα στην ΠΙΝ
-Διατύπωση των στόχων, των επιδιώξεων, των αναγκών και των δυνατοτήτων για την ΠΙΝ .
- Ιεράρχιση προτεραιοτήτων και επιλογών έργων σε συνάρτηση με τους στόχους και τις επιδιώξεις καθώς και την εφικτότητα κάλυψης των αναγκών.
-Μηχανισμοί και φορείς υλοποίησης (διοικητικές δομές, πηγές χρηματοδότησης, πολιτική -κοινωνική διαβούλευση και συμμετοχή, τεχνογνωστική υποδομή)
- Ειδική οριζόντια δράση : διεθνής αποκεντρωμένη συνεργασία (π.χ πρωτοβουλία Αδριατικής –Ιονίου)


Με βάση τα παραπάνω προτείνεται η άμεση κατάρτιση από τις υπηρεσίες της ΠΙΝ (ή με ανάθεση εκπόνησης σε κατάλληλο πανεπιστημιακό ίδρυμα σε συνεργασία πάντα με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ ) ενός συνοπτικού στρατηγικού πλαισίου -σχεδίου για την ανάπτυξη της ΠΙΝ το οποίο μπορεί να είναι έτοιμο μέχρι τέλος του έτους και να έχει μηδαμινό κόστος. Το σχέδιο αφού συζητηθεί θα εγκριθεί από το Π.Σ. και θα επικαιροποιείται τακτικά ώστε να είναι πάντα ενημερωμένο. Όσο δεν υπάρχει ένας τέτοιος «μπούσουλας», η αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας θα χωλαίνει δραματικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.