Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Δημιουργία δικτύου υδροπλάνων στην Αδριατική

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Εναρκτήριας συνάντησης των Εταίρων του προγράμματος με τίτλο «Δημιουργία Δικτύου Υδροπλάνων στην Λεκάνη της Αδριατικής (ΑDRI-SEAPLANES)», που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011 στο Τζιουλιανόβα Ιταλίας. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής συνεργασίας IPA Adriatic.
Στη συνάντηση απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Επαρχίας Τέραμο, ο Δήμαρχος...
 του Τζουλιανόβα, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος του Τζουλιανόβα και ο Σύμβουλος της Επαρχίας Τέραμο. Στη συνέχεια ακολούθησε συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων των Ιταλικών φορέων στα Μ.Μ.Ε., κατά την οποία έγινε παρουσίαση του Προγράμματος και των τεχνικών λεπτομερειών του.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις των φορέων των εταίρων και των τρόπων μεγιστοποίησης των ωφελειών του Προγράμματος. Επικεφαλής εταίρος του Προγράμματος είναι η Επαρχία Τέραμο (επικεφαλής), ενώ οι υπόλοιποι 7 εταίροι προέρχονται από την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και την Αλβανία. Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων/ Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας είναι όχι μόνο ο μοναδικός εταίρος από ελληνικής πλευράς, αλλά και ο μοναδικός εταίρος που έχει εμπειρία από τη λειτουργία των υδροπλάνων στη χωρική της αρμοδιότητα.
Το πρόγραμμα, διάρκειας 36 μηνών και συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000,00 € (και προϋπολογισμού για την Π.Ι.Ν 282.500,00 €), αφορά στην ανάπτυξη ενός πιλοτικού δικτύου μεταφορών μέσω υδροπλάνων που θα συνδέει τις χώρες της Αδριατικής. Αρχικά, το πρόγραμμα προβλέπει εις βάθος έρευνα και μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη των προϋποθέσεων σε επίπεδο υποδομών αλλά και νομικού πλαισίου σε κάθε συμμετέχουσα χώρα της Αδριατικής προκειμένου να εναρμονιστούν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και να δημιουργήσουν ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον που θα αποτελέσει τη βάση ιδιωτικών εμπορικών δρομολογίων. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα προβλέπει το σχεδιασμό ενός επιχειρηματικού μοντέλου για την έναρξη τακτικής επιβατικής γραμμής, την εξεύρεση πιθανού ενδιαφερόμενου operator και επιχειρηματικής ομάδας στόχο και τέλος, τη λειτουργία μιας πιλοτικής γραμμής.
Στις εργασίες της συνάντησης, συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος κ. Πολυξένη Γεωργίου από το Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων & Έργων της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η κ. Αγγελική Ρουβά, Επιστημονική Συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κέρκυρας και Συντονίστρια της Ομάδας Διοίκησης του συγκεκριμένου έργου.