Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Σμαράγδα Σαρδελή: «Ξεχασμένοι μικροί παράδεισοι τα Διαπόντια νησιά»

Η Αντιπεριφερειάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Σμαράγδα Σαρδελή, συνοδευόμενη από τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Δημήτριο Κλουδά και τους Αντιδημάρχους των Διαπόντιων , Σπύρο Αργυρό – Μαθρακίου, Αναστάσιο Κασίμη – Οθωνών, Σπύρο Αργυρό – Ερείκουσας, το Θανάση Σπίγγο από τη Διαχειριστική Αρχή, καθώς και....
εκπροσώπους της εταιρείας που ανέλαβε τη μελέτη Ανάπτυξης των Μικρών Νησιών και Μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κέρκυρας, επισκέφτηκαν τα Διαπόντια Νησιά. για επιτόπια καταγραφή των προβλημάτων και των ελλείψεων που αφορούν στα νησιά και τους κατοίκους τους.


Βασικό πρόβλημα η σύνδεση των νησιών με την Κέρκυρα


Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που εντόπισε η κ. Σαρδελή, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στα τρία μικρά νησιά, είναι το συγκοινωνιακό, που, μετά από το «μπλοκάρισμα» που δημιουργήθηκε στις ακτοπλοϊκές γραμμές, έγινε ακόμη δυσμενέστερο για τα Διαπόντια Νησιά, αφού τα δρομολόγια περιορίζονται πλέον σε 2 μόνο την εβδομάδα, χωρίς πρόβλεψη μεταφοράς καυσίμων και τροφίμων.


«Η συγκοινωνία εκτελείται κάτω από άθλιες και τριτοκοσμικές συνθήκες, με ένα πλοιάριο μέσα στο οποίο οι επιβάτες, τα εμπορεύματα, τα ευπαθή προϊόντα, τα τρόφιμα αλλά και τα οικοδομικά υλικά είναι ένα!», δήλωσε η κ. Σαρδελή και πρόσθεσε:
«Η μέριμνα της Πολιτείας για τα νησιά αυτά είναι ανύπαρκτη. Τρία πανέμορφα νησιά, τρεις ξεχασμένοι παράδεισοι! Οι κάτοικοί τους, παρόλα τα προβλήματα, επειδή τα αγαπούν και θέλουν να μείνουν σε αυτά, τα φροντίζουν μόνοι τους όσο καλύτερα μπορούν και είναι αξιοθαύμαστοι γι’ αυτό».


Σε κακή κατάσταση τα λιμάνια


«Τα λιμανάκια τους, όμως, αποδεικνύουν ότι το κράτος δε φροντίζει να κρατήσει τους λιγοστούς κατοίκους τους εκεί», αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης, περιγράφοντας με λεπτομέρειες την κατάταση.
• Το λιμάνι του Μαθρακίου, πνιγμένο σε μια πρωτόγνωρη ζούγκλα από φύκια που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο νησί και αποτελούν πηγή μόλυνσης για τους κατοίκους.
• Το λιμάνι της πανέμορφης Ερείκουσας ανύπαρκτο καθώς παραμένει ανεφάρμοστη μελέτη 7 εκατ. Ευρώ.
• Το λιμάνι των Οθωνών, μια μεγάλη επένδυση αλλά χωρίς πρόβλεψη για τα μεγάλα θαλάσσια ρεύματα που πλημμυρίζουν το νησί (στερείται μιας μικρής παρέμβασης που θα εμποδίζει τα ρεύματα να εισρέουν στο νησί).
Και όλα αυτά γιατί καταργήθηκαν τα Λιμενικά Ταμεία και δεν υπάρχει Διαχειριστικός Φορέας να τα αναλάβει.


Αναγκαία η εφαρμογή της Τηλεϊατρικής


«Η παροχή υπηρεσιών Υγείας και αυτή περιορισμένη, μ’ έναν Αγροτικό Ιατρό σε κάθε νησί που όταν λήγει ο χρόνος σύμβασής του (όπως στην παρούσα φάση της Ερείκουσας), δεν υπάρχει πρόβλεψη να παρακαμφθεί η τετράμηνη νοσοκομειακή εκπαίδευση του νέου Αγροτικού, ή να γίνει προκήρυξη πριν λήξει η σύμβαση του υπάρχοντος», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης, η οποία κρίνει ότι υπάρχουν ακόμη ανάγκες σε υποδομές και επείγει η κάλυψη βασικών αναγκών στα Αγροτικά Ιατρεία των Διαπόντιων καθώς επίσης πρόβλεψη και εφαρμογή Τηλεϊατρικής.


Μόνο 4 μαθητές στην Ερείκουσα αλλά χωρίς δάσκαλο!


«Η Παιδεία και για τα τρία νησιά περιορίζεται στο Δημοτικό Σχολείο Ερείκουσας, με τέσσερις μαθητές που αυτοί και οι γονείς τους θέλουν να μείνουν εκεί αλλά η Πολιτεία δε φροντίζει να τους στείλει δάσκαλο».


Άλλες ελλείψεις που καταγράφηκαν από την κ. Σαρδελή, αφορούν στην Ύδρευση των νησιών, τη Διαχείριση των σκουπιδιών, την Οδοποιία και την ανάδειξη του φυσικού και του πολιτιστικού κάλλους των νησιών, όπως τα μονοπάτια τους, το παλιό ελαιοτριβείο και το παλιό σχολείο των Οθωνών, το Ναυτικό Φυλάκιο και το πανέμορφο Βυζαντινό καμπαναριό της Ερείκουσας.
Η κ. Σαρδελή υποσχέθηκε στους φιλόξενους κατοίκους των νησιών ότι θα κάνει, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη, ό, τι μπορεί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των νησιών αυτών.


Τέλος, ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στην επίσκεψη στα Διαπόντια, ιδιαιτέρως τους Αντιδημάρχους των τριών νησιών, για τη συνεργασία και τη φιλοξενία Ακόμη ευχαριστεί τον ιδιοκτήτη του ταχύπλοου «Οθωνοί Express» για τη μεταφορά και το κοινωνικό έργο που επιτελεί καθώς μεταφέρει τους κατοίκους των Διαπόντιων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.