Το θέμα της εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στο όρος Παντοκράτορας, στην Κέρκυρα, μονοπώλησε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έγινε στην Κέρκυρα το Σάββατο 27 Αυγούστου.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης το λόγο έλαβαν πάνω από 20 εκπρόσωποι φορέων, του ΥΠΕΚΑ, της ΔΕΗ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, καθώς και εκπρόσωπος της Εταιρείας Enova που προγραμματίζει την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου.
Βασικός εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης.
Όχι, κατά πλειοψηφία, στο Αιολικό Πάρκο
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε ονομαστική ψηφοφορία που έγινε και για τα δυο ψηφίσματα, ψήφισε, κατά πλειοψηφία, το ψήφισμα της Αντιπολίτευσης, που αναφέρει:
Ξεκινώντας από διαφορετικές προσεγγίσεις το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.
1. Είναι αντίθετο στο αιολικό πάρκο στον Παντοκράτορα, έτσι όπως προγραμματίζεται.
2. Απαιτούμε άμεσα τη μεταφορά του υποσταθμού από τα Γαζάτικα, από τη ΔΕΗ, χωρίς καμία εμπλοκή της Enova.
Η εισήγηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
«Συζητάμε σήμερα ένα σοβαρό θέμα το οποίο θα μπορούσε να ήταν απλό, όπως πολύ απλά το έχουν αντιμετωπίσει και το έχουν διαχειριστεί άλλες περιοχές της χώρας μας αλλά και άλλες περιοχές της Ευρώπης, πολύ πιο οργανωμένες, πολύ πιο ανεπτυγμένες και όχι τόσο καταχρεωμένες όσο εμείς.
Θα ήταν επίσης απλό, εάν λαμβάναμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, τις τεράστιες απειλές και τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που όλες οι χώρες του κόσμου συμφώνησαν -πλην ΗΠΑ- να λάβουν δραστικά μέτρα, για να μειώσουν την συνεχώς αυξανόμενη ρύπανση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος.
Θα ήταν ακόμη απλό, εάν λαμβάναμε υπόψη μας, ότι το κόστος του πετρελαίου αυξάνει συνεχώς σε βάρος της οικονομίας μας. Ο λιθάνθρακας επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων που εργάζονται ή ζουν γύρω από την Πτολεμαϊδα και το Αλιβέρι και ακόμα εάν η πυρηνική ενέργεια ήταν ασφαλής και δε δημιουργούσε τόσους πολλούς κινδύνους, όπως τα τελευταία χρόνια αλλά και πρόσφατα αυτό που βιώσανε και κάποιοι ζήσανε στην Ιαπωνία.
Το θέμα όμως δεν είναι απλό, γιατί μια μερίδα πολιτών, μικρή ή μεγάλη ανησυχεί, φοβάται, στρεβλώνει την επιστημονική γνώση ή την αγνοεί και ενώ όλοι συμφωνούμε για τη χρησιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τις θέλουν να βρίσκονται αλλού, όπως αλλού θέλουν να εναποθέσουν τα σκουπίδια τους, αλλού θέλουν τα νταμάρια τους, αλλού τις ιχθυοκαλλιέργειές τους και άλλα.
Δεν τους αδικώ πολύ, γιατί η πολιτεία νομοθετεί χωρίς να ενημερώνει και οι νόμοι που ψηφίζονται δεν τηρούνται, δεν εφαρμόζονται και παραβιάζονται, όπως για παράδειγμα τα φαινόμενα των χωματερών και των ΧΥΤΑ.
Δυσπιστούν ακόμη οι πολίτες και για τις υπηρεσίες, που είτε αδιαφορούν, είτε μεροληπτούν, είτε ενδίδουν σε πολιτικές πιέσεις ή και οικονομικές και γίνονται επίορκοι.
Έτσι η σημερινή συζήτηση έχει αξία, στο επίπεδο ενός σοβαρού δημοκρατικού διαλόγου, προκειμένου να μπορέσουμε να συνδιαλλαγούμε, να διαφωτιστούμε και να μπορέσουμε να βάλλουμε στόχους που να εξυπηρετούν τον τόπο μας και την κοινωνία, πριν μας ξεπεράσουν τα γεγονότα, πριν μέσα από νομοθετική πλαίσια που έχουν εν αγνοία μας θεσπισθεί, σε μια περίοδο βαθειάς και σε εξέλιξη οικονομικής κρίσης, μας παρακάμπτει ή μας αγνοεί.
Ανάπτυξη του τόπου μας με κοινωνική ευαισθησία
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να συνθέσει απόψεις, να αποφύγει αγκυλώσεις και να μην καταργήσει τα αντανακλαστικά του υπό πίεση ενός εφήμερου πολιτικού κόστους και βάζω ένα έλλογο ερώτημα:
Τι κάνουμε σήμερα; Πολεμάμε ο ένας τον άλλον; «Πυροβολούμε» τον επιχειρηματία και τον κάθε επιχειρηματία που έρχεται να επενδύσει σύμφωνα με τους νόμους του κράτους μας;
«Πυροβολούμε» τους βουλευτές που ψήφισαν τους νόμους που καλούμαστε εμείς σήμερα να εφαρμόσουμε;
Ή διεκδικούμε να έχουμε ρόλο, να έχουμε οφέλη, να έχουμε τη μικρότερη επιβάρυνση από κάθε επένδυση που επιχειρείται να γίνει; Διαφορετικά, γιατί να έλθει κάποιος να επενδύσει; Και αν έλθει ποιόν θα πρέπει αν ρωτήσει; Τους από δω ή τους από κει;
Μήπως θα πρέπει να διαμορφώσουμε πλαίσιο από συγκεκριμένες θέσεις, ώστε η νέα τεχνολογία να αξιοποιείται με κανόνες μέτρου και κανόνες δικαίου;
Πιστεύετε ότι το ΟΧΙ εξυπηρετεί τις εξελίξεις; Ή μπορεί να τις φρενάρει;
Όπως πιστεύω ότι και ένα ΝΑΙ εν λευκώ δεν θα ήταν απόλυτα συμβατό με αυτό που θέλω να υπηρετώ, δηλαδή, την ανάπτυξη του τόπου μας με κοινωνική ευαισθησία».
Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, Χρήστου Σκούρτη
Εισηγούμενος το θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων, για να διατυπώσει στη συνέχεια:
«Θέση μας είναι ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι πολύ σημαντικό, για περιβαλλοντικούς λόγους, να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και αυτή η μείωση να αντικατασταθεί από την αστείρευτη ενέργεια που προσφέρεται απλόχερα στη χώρα μας από τον αέρα και τον ήλιο, μια ενέργεια που δεν εκλύει τοξικά παραπροϊόντα και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία. Πέρα όμως από την περιβαλλοντική σκοπιά είναι σημαντική και η οικονομική. Εκτός από τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας θα μειωθεί και η εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα που τώρα τα αγοράζουμε ακριβά, και στο μέλλον θα αγοράζουμε ακριβότερα. Είναι αδιανόητο να έχουμε την τύχη ως χώρα, λόγω του κλίματος και των περιβαλλοντικών συνθηκών, να διαθέτουμε πλούσιο απόθεμα φυσικών πόρων και αντί να προχωράμε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης τους, να προτιμάμε να αγοράζουμε ενέργεια από τις γειτονικές χώρες και να συνεχίζουμε να είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από το πετρέλαιο».
Οι καταγγελίες
Σε ότι αφορά στο ιστορικό της υπόθεσης του αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα, όποιος παρακολουθεί την επικαιρότητα, κατακλύζεται από διάφορες καταγγελίες για το πώς λειτούργησαν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που γνωμοδότησαν θετικά για το έργο. Αυτές οι καταγγελίες βέβαια, δεν αφορούν την αιρετή Περιφέρεια η οποία δεν είχε καμιά συμμετοχή μέχρι σήμερα στο έργο. Σε ότι αφορά όμως άλλες υπηρεσίες και φορείς, πιστεύουμε ότι αν υπάρχουν στοιχεία ή και απλές ενδείξεις για δημόσιους λειτουργούς που παρανόμησαν προκειμένου να ευνοήσουν την εταιρεία που θα λειτουργήσει το έργο, τότε δε θα πρέπει οι καταγγέλλοντες να μένουν σε συζητήσεις και δημοσιεύσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θα πρέπει να καταθέσουν τα στοιχεία που διαθέτουν στον εισαγγελέα και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον από τους «επίορκους» δημοσίους υπαλλήλους. Αν όμως δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να κατηγορείται όλη η δημόσια διοίκηση, επειδή ενδεχομένως εφάρμοσε ένα νόμο που δε μας αρέσει και με τον οποίο διαφωνούμε.
Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με μία προσωπική παρατήρηση. Θεωρώ απαράδεκτο και ηθικά απολύτως κατακριτέο, να αναπτύσσουμε επιχειρηματολογία για το ότι η Κέρκυρα θα πρέπει να μην επιβαρυνθεί με καμία δραστηριότητα που προκαλεί την οποιαδήποτε όχληση, έστω και μόνο οπτική, τη στιγμή που οι κάτοικοι της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας επιβαρύνονται για δεκαετίες με τα καρκινογόνα αέρια που εκλύονται από την καύση του λιγνίτη. Μάλιστα τις περισσότερες φορές οι πολίτες και οι πολιτικοί που με ιδιαίτερα φανατικό τρόπο εκφράζουν αυτές τις απόψεις απολαμβάνουν τις ανέσεις που τους προσφέρει η τεχνολογία και το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στη Πτολεμαϊδα χωρίς να έχουν έστω και ίχνος τύψεων σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι ακριβές καταναλωτικές τους συνήθειες σε άλλους ανθρώπους στην Ελλάδα ή ακόμα και σε άλλες περιοχές της γης που το φαινόμενο θερμοκηπίου και οι κλιματικές αλλαγές έχουν αρχίσει ήδη να προκαλούν φυσικές καταστροφές. Από την άλλη μεριά, χωρίς να συμφωνώ με την άποψή τους, θα μπορούσα πολύ πιο εύκολα να αποδεχτώ και να δικαιολογήσω πολίτες που αντιτίθενται στα αιολικά πάρκα είναι πρόθυμοι, όμως, ως αντιστάθμισμα, να ελαττώσουν την καθημερινή κατανάλωση ενέργειας, να υιοθετήσουν οικολογικές συνήθειες, να εξοικονομούν υδάτινους πόρους, να ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους και εν τέλει να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Με εκείνους όμως που θέλουν και «το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη», δε μπορώ παρά να αντιπαρατεθώ μαζί τους.
Το θέμα που συζητάμε είναι αρκούντως σοβαρό, γιατί σχετίζεται με τη διαμόρφωση του μελλοντικού περιβάλλοντος των επόμενων γενιών. Υπ’ αυτή την έννοια οφείλουμε να το προσεγγίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων με παρρησία και γενναιότητα».
Εξ ιδίων να κρίνουν τα αλλότρια
«Προσωπικά, όσον αφορά μια φωνασκούσα μειοψηφία, η οποία μετέρχεται αλλότριους τρόπους για να κυριαρχήσει η άποψη της και δε φείδεται στο να σπιλώνει συνειδήσεις λασπολογώντας και συκοφαντώντας, έχω να δηλώσω ότι δεν πρόκειται να υποκύψω και θα συνεχίσω να λέω τις θέσεις και να υποστηρίζω την πολιτική μου άποψη. Όσοι ενδεχομένως έχουν χαλαρή συνείδηση, είναι εύκολο εξ ιδίων να κρίνουν τα αλλότρια, αλλά εμένα αυτό δεν με ακουμπά.
Το «όλοι τα παίρνουν» είναι μια γενίκευση φασίζουσας νοοτροπίας που δηλητηριάζει τα κοινά και επιχειρεί να καταστήσει τον λαϊκισμό, σε κυρίαρχη ιδεολογία.
Όσο περνά από το χέρι αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψω. ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΩ. Όποιος έχει στοιχεία για τον οποιοδήποτε, να τα πάει εδώ και τώρα στον Εισαγγελέα, διαφορετικά είναι κοινός ψεύτης και συκοφάντης.
Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας, ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή που έχει ήδη επέλθει και που σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε την ενέργεια. Το σύνδρομο NIMBY ( not in my backyard) έχει καταγραφεί, υπάρχει και θα πρέπει να ξεπερνιέται, όπου το δημόσιο συμφέρον το απαιτεί».
Η λειτουργία του Αιολικού Πάρκου στον Παντοκράτορα, δε θα προκαλέσει την καταστροφή της περιοχής και της Κέρκυρας, ενώ θα προσφέρει οφέλη στην τοπική κοινωνία. Ευθύνη και δική μου, και όλων μας, είναι να διαφυλάξουμε τους καλύτερους και αυστηρότερους όρους σωστής λειτουργίας του Αιολικού Πάρκου. Υπ’ αυτήν τη λογική, θα είμαστε αμείλικτοι στον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων που προβλέπονται στην απόφαση της αποκεντρωμένης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, και δη της απομάκρυνσής τους κατά την παύση λειτουργίας τους, την ισόρροπη αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την επαναφορά του στην προτέρα κατάσταση. Στόχος μας είναι να εξετάζουμε όλες τις ανησυχίες των πολιτών που σχετίζονται με τη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου άμεσα, και οι παρεμβάσεις της Υπηρεσίας να γίνονται αυτόματα. Σε περίπτωση διαπίστωσης μη τήρησης κάποιου όρου λειτουργίας του έργου, θα επιβάλλονται πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας.
Περαιτέρω, στη λογική της μέγιστης ωφέλειας των κατοίκων της περιοχής από το συγκεκριμένο έργο, να ζητηθεί από την εταιρεία, ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, να υλοποιήσει περισσότερα έργα στην περιοχή, πέρα από το 1% των ακαθάριστων εσόδων που θα προκύψει από τη λειτουργία του έργου και που θα ελαφρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των κατοίκων, και του 2% που θα διαχειρίζεται ο Δήμος με σκοπό την υλοποίηση έργων στην περιοχή εγκατάστασης του έργου».
Διαπαραταξιακή Επιτροπή για έλεγχο
« ν κατακλείδι, έχω να καταθέσω μια συγκεκριμένη πρόταση, αφουγκραζόμενος τον έντονο προβληματισμό που έχει διατυπωθεί στο δημόσιο διάλογο και στα διάφορα τοπικά Μ.Μ.Ε., για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η προηγούμενη διοίκηση την συγκεκριμένη υπόθεση.
Η συζήτηση, που κράτησε 12 περίπου ώρες, κατέληξε σε δυο ψηφίσματα, το ένα από τη μεριά του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, το άλλο κατατέθηκε από την...
Αντιπολίτευση και στηρίχθηκε – κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας - και από περιφερειακούς συμβούλους της Συμπολίτευσης.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης το λόγο έλαβαν πάνω από 20 εκπρόσωποι φορέων, του ΥΠΕΚΑ, της ΔΕΗ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, καθώς και εκπρόσωπος της Εταιρείας Enova που προγραμματίζει την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου.
Βασικός εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης.
Όχι, κατά πλειοψηφία, στο Αιολικό Πάρκο
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε ονομαστική ψηφοφορία που έγινε και για τα δυο ψηφίσματα, ψήφισε, κατά πλειοψηφία, το ψήφισμα της Αντιπολίτευσης, που αναφέρει:
Ξεκινώντας από διαφορετικές προσεγγίσεις το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.
1. Είναι αντίθετο στο αιολικό πάρκο στον Παντοκράτορα, έτσι όπως προγραμματίζεται.
2. Απαιτούμε άμεσα τη μεταφορά του υποσταθμού από τα Γαζάτικα, από τη ΔΕΗ, χωρίς καμία εμπλοκή της Enova.
Η εισήγηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
«Συζητάμε σήμερα ένα σοβαρό θέμα το οποίο θα μπορούσε να ήταν απλό, όπως πολύ απλά το έχουν αντιμετωπίσει και το έχουν διαχειριστεί άλλες περιοχές της χώρας μας αλλά και άλλες περιοχές της Ευρώπης, πολύ πιο οργανωμένες, πολύ πιο ανεπτυγμένες και όχι τόσο καταχρεωμένες όσο εμείς.
Θα ήταν επίσης απλό, εάν λαμβάναμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, τις τεράστιες απειλές και τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που όλες οι χώρες του κόσμου συμφώνησαν -πλην ΗΠΑ- να λάβουν δραστικά μέτρα, για να μειώσουν την συνεχώς αυξανόμενη ρύπανση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος.
Θα ήταν ακόμη απλό, εάν λαμβάναμε υπόψη μας, ότι το κόστος του πετρελαίου αυξάνει συνεχώς σε βάρος της οικονομίας μας. Ο λιθάνθρακας επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων που εργάζονται ή ζουν γύρω από την Πτολεμαϊδα και το Αλιβέρι και ακόμα εάν η πυρηνική ενέργεια ήταν ασφαλής και δε δημιουργούσε τόσους πολλούς κινδύνους, όπως τα τελευταία χρόνια αλλά και πρόσφατα αυτό που βιώσανε και κάποιοι ζήσανε στην Ιαπωνία.
Το θέμα όμως δεν είναι απλό, γιατί μια μερίδα πολιτών, μικρή ή μεγάλη ανησυχεί, φοβάται, στρεβλώνει την επιστημονική γνώση ή την αγνοεί και ενώ όλοι συμφωνούμε για τη χρησιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τις θέλουν να βρίσκονται αλλού, όπως αλλού θέλουν να εναποθέσουν τα σκουπίδια τους, αλλού θέλουν τα νταμάρια τους, αλλού τις ιχθυοκαλλιέργειές τους και άλλα.
Δεν τους αδικώ πολύ, γιατί η πολιτεία νομοθετεί χωρίς να ενημερώνει και οι νόμοι που ψηφίζονται δεν τηρούνται, δεν εφαρμόζονται και παραβιάζονται, όπως για παράδειγμα τα φαινόμενα των χωματερών και των ΧΥΤΑ.
Δυσπιστούν ακόμη οι πολίτες και για τις υπηρεσίες, που είτε αδιαφορούν, είτε μεροληπτούν, είτε ενδίδουν σε πολιτικές πιέσεις ή και οικονομικές και γίνονται επίορκοι.
Έτσι η σημερινή συζήτηση έχει αξία, στο επίπεδο ενός σοβαρού δημοκρατικού διαλόγου, προκειμένου να μπορέσουμε να συνδιαλλαγούμε, να διαφωτιστούμε και να μπορέσουμε να βάλλουμε στόχους που να εξυπηρετούν τον τόπο μας και την κοινωνία, πριν μας ξεπεράσουν τα γεγονότα, πριν μέσα από νομοθετική πλαίσια που έχουν εν αγνοία μας θεσπισθεί, σε μια περίοδο βαθειάς και σε εξέλιξη οικονομικής κρίσης, μας παρακάμπτει ή μας αγνοεί.
Ανάπτυξη του τόπου μας με κοινωνική ευαισθησία
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να συνθέσει απόψεις, να αποφύγει αγκυλώσεις και να μην καταργήσει τα αντανακλαστικά του υπό πίεση ενός εφήμερου πολιτικού κόστους και βάζω ένα έλλογο ερώτημα:
Τι κάνουμε σήμερα; Πολεμάμε ο ένας τον άλλον; «Πυροβολούμε» τον επιχειρηματία και τον κάθε επιχειρηματία που έρχεται να επενδύσει σύμφωνα με τους νόμους του κράτους μας;
«Πυροβολούμε» τους βουλευτές που ψήφισαν τους νόμους που καλούμαστε εμείς σήμερα να εφαρμόσουμε;
Ή διεκδικούμε να έχουμε ρόλο, να έχουμε οφέλη, να έχουμε τη μικρότερη επιβάρυνση από κάθε επένδυση που επιχειρείται να γίνει; Διαφορετικά, γιατί να έλθει κάποιος να επενδύσει; Και αν έλθει ποιόν θα πρέπει αν ρωτήσει; Τους από δω ή τους από κει;
Μήπως θα πρέπει να διαμορφώσουμε πλαίσιο από συγκεκριμένες θέσεις, ώστε η νέα τεχνολογία να αξιοποιείται με κανόνες μέτρου και κανόνες δικαίου;
Πιστεύετε ότι το ΟΧΙ εξυπηρετεί τις εξελίξεις; Ή μπορεί να τις φρενάρει;
Όπως πιστεύω ότι και ένα ΝΑΙ εν λευκώ δεν θα ήταν απόλυτα συμβατό με αυτό που θέλω να υπηρετώ, δηλαδή, την ανάπτυξη του τόπου μας με κοινωνική ευαισθησία».
Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, Χρήστου Σκούρτη
Εισηγούμενος το θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων, για να διατυπώσει στη συνέχεια:
«Θέση μας είναι ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι πολύ σημαντικό, για περιβαλλοντικούς λόγους, να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και αυτή η μείωση να αντικατασταθεί από την αστείρευτη ενέργεια που προσφέρεται απλόχερα στη χώρα μας από τον αέρα και τον ήλιο, μια ενέργεια που δεν εκλύει τοξικά παραπροϊόντα και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία. Πέρα όμως από την περιβαλλοντική σκοπιά είναι σημαντική και η οικονομική. Εκτός από τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας θα μειωθεί και η εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα που τώρα τα αγοράζουμε ακριβά, και στο μέλλον θα αγοράζουμε ακριβότερα. Είναι αδιανόητο να έχουμε την τύχη ως χώρα, λόγω του κλίματος και των περιβαλλοντικών συνθηκών, να διαθέτουμε πλούσιο απόθεμα φυσικών πόρων και αντί να προχωράμε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης τους, να προτιμάμε να αγοράζουμε ενέργεια από τις γειτονικές χώρες και να συνεχίζουμε να είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από το πετρέλαιο».
Οι καταγγελίες
Σε ότι αφορά στο ιστορικό της υπόθεσης του αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα, όποιος παρακολουθεί την επικαιρότητα, κατακλύζεται από διάφορες καταγγελίες για το πώς λειτούργησαν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που γνωμοδότησαν θετικά για το έργο. Αυτές οι καταγγελίες βέβαια, δεν αφορούν την αιρετή Περιφέρεια η οποία δεν είχε καμιά συμμετοχή μέχρι σήμερα στο έργο. Σε ότι αφορά όμως άλλες υπηρεσίες και φορείς, πιστεύουμε ότι αν υπάρχουν στοιχεία ή και απλές ενδείξεις για δημόσιους λειτουργούς που παρανόμησαν προκειμένου να ευνοήσουν την εταιρεία που θα λειτουργήσει το έργο, τότε δε θα πρέπει οι καταγγέλλοντες να μένουν σε συζητήσεις και δημοσιεύσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θα πρέπει να καταθέσουν τα στοιχεία που διαθέτουν στον εισαγγελέα και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον από τους «επίορκους» δημοσίους υπαλλήλους. Αν όμως δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να κατηγορείται όλη η δημόσια διοίκηση, επειδή ενδεχομένως εφάρμοσε ένα νόμο που δε μας αρέσει και με τον οποίο διαφωνούμε.
Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με μία προσωπική παρατήρηση. Θεωρώ απαράδεκτο και ηθικά απολύτως κατακριτέο, να αναπτύσσουμε επιχειρηματολογία για το ότι η Κέρκυρα θα πρέπει να μην επιβαρυνθεί με καμία δραστηριότητα που προκαλεί την οποιαδήποτε όχληση, έστω και μόνο οπτική, τη στιγμή που οι κάτοικοι της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας επιβαρύνονται για δεκαετίες με τα καρκινογόνα αέρια που εκλύονται από την καύση του λιγνίτη. Μάλιστα τις περισσότερες φορές οι πολίτες και οι πολιτικοί που με ιδιαίτερα φανατικό τρόπο εκφράζουν αυτές τις απόψεις απολαμβάνουν τις ανέσεις που τους προσφέρει η τεχνολογία και το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στη Πτολεμαϊδα χωρίς να έχουν έστω και ίχνος τύψεων σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι ακριβές καταναλωτικές τους συνήθειες σε άλλους ανθρώπους στην Ελλάδα ή ακόμα και σε άλλες περιοχές της γης που το φαινόμενο θερμοκηπίου και οι κλιματικές αλλαγές έχουν αρχίσει ήδη να προκαλούν φυσικές καταστροφές. Από την άλλη μεριά, χωρίς να συμφωνώ με την άποψή τους, θα μπορούσα πολύ πιο εύκολα να αποδεχτώ και να δικαιολογήσω πολίτες που αντιτίθενται στα αιολικά πάρκα είναι πρόθυμοι, όμως, ως αντιστάθμισμα, να ελαττώσουν την καθημερινή κατανάλωση ενέργειας, να υιοθετήσουν οικολογικές συνήθειες, να εξοικονομούν υδάτινους πόρους, να ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους και εν τέλει να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Με εκείνους όμως που θέλουν και «το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη», δε μπορώ παρά να αντιπαρατεθώ μαζί τους.
Το θέμα που συζητάμε είναι αρκούντως σοβαρό, γιατί σχετίζεται με τη διαμόρφωση του μελλοντικού περιβάλλοντος των επόμενων γενιών. Υπ’ αυτή την έννοια οφείλουμε να το προσεγγίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων με παρρησία και γενναιότητα».
Εξ ιδίων να κρίνουν τα αλλότρια
«Προσωπικά, όσον αφορά μια φωνασκούσα μειοψηφία, η οποία μετέρχεται αλλότριους τρόπους για να κυριαρχήσει η άποψη της και δε φείδεται στο να σπιλώνει συνειδήσεις λασπολογώντας και συκοφαντώντας, έχω να δηλώσω ότι δεν πρόκειται να υποκύψω και θα συνεχίσω να λέω τις θέσεις και να υποστηρίζω την πολιτική μου άποψη. Όσοι ενδεχομένως έχουν χαλαρή συνείδηση, είναι εύκολο εξ ιδίων να κρίνουν τα αλλότρια, αλλά εμένα αυτό δεν με ακουμπά.
Το «όλοι τα παίρνουν» είναι μια γενίκευση φασίζουσας νοοτροπίας που δηλητηριάζει τα κοινά και επιχειρεί να καταστήσει τον λαϊκισμό, σε κυρίαρχη ιδεολογία.
Όσο περνά από το χέρι αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψω. ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΩ. Όποιος έχει στοιχεία για τον οποιοδήποτε, να τα πάει εδώ και τώρα στον Εισαγγελέα, διαφορετικά είναι κοινός ψεύτης και συκοφάντης.
Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας, ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή που έχει ήδη επέλθει και που σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε την ενέργεια. Το σύνδρομο NIMBY ( not in my backyard) έχει καταγραφεί, υπάρχει και θα πρέπει να ξεπερνιέται, όπου το δημόσιο συμφέρον το απαιτεί».
Η λειτουργία του Αιολικού Πάρκου στον Παντοκράτορα, δε θα προκαλέσει την καταστροφή της περιοχής και της Κέρκυρας, ενώ θα προσφέρει οφέλη στην τοπική κοινωνία. Ευθύνη και δική μου, και όλων μας, είναι να διαφυλάξουμε τους καλύτερους και αυστηρότερους όρους σωστής λειτουργίας του Αιολικού Πάρκου. Υπ’ αυτήν τη λογική, θα είμαστε αμείλικτοι στον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων που προβλέπονται στην απόφαση της αποκεντρωμένης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, και δη της απομάκρυνσής τους κατά την παύση λειτουργίας τους, την ισόρροπη αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την επαναφορά του στην προτέρα κατάσταση. Στόχος μας είναι να εξετάζουμε όλες τις ανησυχίες των πολιτών που σχετίζονται με τη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου άμεσα, και οι παρεμβάσεις της Υπηρεσίας να γίνονται αυτόματα. Σε περίπτωση διαπίστωσης μη τήρησης κάποιου όρου λειτουργίας του έργου, θα επιβάλλονται πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας.
Περαιτέρω, στη λογική της μέγιστης ωφέλειας των κατοίκων της περιοχής από το συγκεκριμένο έργο, να ζητηθεί από την εταιρεία, ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, να υλοποιήσει περισσότερα έργα στην περιοχή, πέρα από το 1% των ακαθάριστων εσόδων που θα προκύψει από τη λειτουργία του έργου και που θα ελαφρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των κατοίκων, και του 2% που θα διαχειρίζεται ο Δήμος με σκοπό την υλοποίηση έργων στην περιοχή εγκατάστασης του έργου».
Διαπαραταξιακή Επιτροπή για έλεγχο
« ν κατακλείδι, έχω να καταθέσω μια συγκεκριμένη πρόταση, αφουγκραζόμενος τον έντονο προβληματισμό που έχει διατυπωθεί στο δημόσιο διάλογο και στα διάφορα τοπικά Μ.Μ.Ε., για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η προηγούμενη διοίκηση την συγκεκριμένη υπόθεση.
Προτείνω λοιπόν να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία να εξετάσει από την αρχή όλο τον φάκελο και εάν διαπιστώσει παρατυπίες της διοίκησης ή διοικητικών παραγόντων, να καταθέσει σε εύλογο χρονικό διάστημα το πόρισμά της στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να το αποστείλει στην αρμόδια Εισαγγελική αρχή».