Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Αναβάθμιση όλων των Κέντρων Υγείας στην Π.Ι.Ν. πρότεινε ο Υποδιοικητής της 6ης ΔΥΠΕ

Η ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων, που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας στα Ιόνια Νησιά, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε σήμερα το πρωί στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα.
Στη σύσκεψη, εκτός του Περιφερειάρχη Ι.Ν. Σπυρίδωνα Σπύρου και του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, Χρ. Σκούρτη, συμμετείχαν ο Υποδιοικητής της 6ης
ΔΥΠΕ, Γιάννης Λαουδιάς, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Κώστας Γρηγορόπουλος και ο Υποδιοικητής, Γιάννης Αλαμάνος, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ι.Ν. Νικήτας Καραλής.




Οι προτάσεις της 6ης ΔΥΠΕ


Η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε όλα τα νησιά του Ιονίου είναι προτεραιότητα για την 6η ΔΥΠΕ, είπε ο κ. Λαουδιάς, ο οποίος ζήτησε την ένταξη των έργων αυτών στο ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα Κ.Υ.
• Στην Κέρκυρα, με πρ. 760.000 ευρώ
• Στην Κεφαλονιά, με πρ. 380.000 ευρώ
• Στη Λευκάδα, με πρ. 190.000 ευρώ, καθώς και
• Προμήθεια 5 ασθενοφόρων για τις ανάγκες των Υγειονομικών Μονάδων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.


Έργα Υγείας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ


• Μελέτη, κατασκευή Οικοδομικών – Η/Μ εργασιών και προμήθεια – εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, δυναμικότητας 120 κλινών, με προϋπολογισμό 36.000.000 ευρώ.


• Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Γ.Ν. Λευκάδας, πρ. 120.000 ευρώ


• Περιφερειακό Ιατρείο Κατωμερίου (Μεγανήσι) και συγκεκριμένα κατασκευή κτηρίου, προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, πρ. 300.000 ευρώ.


• Νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου, πρ. 3.567.000 ευρώ.


• Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Βασιλικάδων (Κεφαλονιά), με κατασκευή κτηρίου, προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, πρ. 1.200.000 ευρώ.




Κέντρο Στήριξης ΑμεΑ στην Κέρκυρα


Βάρος στη συζήτηση δόθηκε από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, στην κατασκευή του Κέντρου Στήριξης ΑμεΑ στην Κέρκυρα, στο χώρο που έχει ήδη επιλεγεί (στο παλαιό Πρεβεντόριο), ενώ ζήτησε από τον κ. Λαουδιά να υποστηρίξει το διαχρονικό αίτημα των Κερκυραίων για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθεί.


Το έργο προσκρούει στην άρνηση του αρμόδιου Υπουργείου να υπογράψει την ίδρυση του Φορέα Λειτουργίας του Κέντρου και τον οργανισμό που απαιτείται, καθώς δεν εγκρίνονται νέες προσλήψεις.
Σημειώνεται ότι για τη Λειτουργία του Κέντρου απαιτούνται 28 θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού.
Σε επικοινωνία που είχε – κατά τη διάρκεια της σύσκεψης - ο Περιφερειάρχης με τη σύμβουλο του Υπουργού Υγείας, Μ. Καραβία, «απείλησε» ότι δεν θα υπογράφει αποφάσεις που λαμβάνονται άνωθεν, αν δεν υποστηριχθεί στην πράξη το αίτημα για την ίδρυση του Κέντρου, κρίνοντας ότι η Κέρκυρα χρειάζεται αυτή τη δομή Πρόνοιας.
«Δεν μπορεί», είπε ο κ. Σπύρου, «να θεωρούνται τα ΑμεΑ δεύτερης κατηγορίας πολίτες, να αφήνεται η πρόνοια και η εκπαίδευσή τους στους γονείς και στη φιλανθρωπία ατόμων και συλλόγων αλλά να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους».


Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και η πρόταση του Υποδιοικητή του Νοσοκομείου Κέρκυρας, Γιάννη Αλαμάνου, να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση του Κέντρου χώροι του κτηρίου του Ψυχιατρείου και να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις με μετατάξεις υπαλλήλων, κάτι το οποίο θα εξεταστεί, ωστόσο, όπως ειπώθηκε, είναι χρονοβόρα η διαδικασία.


Ο Υποδιοικητής της 6ης ΔΥΠΕ, Γιάννης Λαουδιάς, υποσχέθηκε στήριξη στο αίτημα των φορέων του νησιού για την ίδρυση του Κέντρου Στήριξης ΑμεΑ και έκρινε ότι η καταρχήν διαδικασία πρέπει να είναι η έγκριση σκοπιμότητας του έργου.


Τέλος, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Κέρκυρας, Κώστας Γρηγορόπουλος, ανέφερε ότι το θέμα θα τεθεί και στον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος αναμένεται να έρθει σ’ ένα μήνα στην Κέρκυρα.