Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο Αργοστόλι – Οι αποφάσεις – Τα ψηφίσματα

Με χαιρετισμούς καλωσορίσματος στην Κεφαλονιά των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων τόσο από το Δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση όσο και από το Βουλευτή, Σπύρο Μοσχόπουλο, άρχισε, στο Αργοστόλι, η συνεδρίαση του σώματος.
Ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην αγαστή...
συνεργασία που έχει ο Δήμος με την Περιφέρεια και ειδικότερα με τον Περιφερειάρχη, ενώ παίρνοντας, στη συνέχεια, το λόγο ο Βουλευτής του Νομού έκανε λόγο σε έργα που πρέπει να γίνουν μέσω του ΕΣΠΑ.
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης, Σπυρίδων Σπύρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο προεκλογικό σύνθημα της παράταξής του «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» που ήταν «όλα τα Επτάνησα μια αγκαλιά», τονίζοντας ότι αυτό κάνουμε πράξη». Στη συνέχεια ο κ. Σπύρου επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε φοβική πολιτική» και πρόσθεσε λέγοντας ότι «πρέπει να παλέψουμε όλοι μας για να ενισχυθεί η συνοχή της Περιφέρειάς μας».


Τα έργα του ΕΣΠΑ


Αναφερόμενος ο κ. Σπύρου στα έργα του ΕΣΠΑ, είπε ότι «τα περισσότερα έργα τα βρήκαμε σε τέλμα, έργα που ήταν συμβασιοποιημένα, όχι από εμάς αλλά από τους προηγούμενους και τα οποία προχωρούσαν με πολύ αργό ρυθμό. Έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια για να ανατρέψουμε την κατάσταση που βρήκαμε», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.


Ο κ. Σπύρου τέλος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε Ioahannes Hahn, για τον οποίο έχει ετοιμάσει υπόμνημα με παρατηρήσεις και αιτήματα, ενώ κατά τη διάρκεια του 45λεπτου διαλόγου που θα έχει μαζί του, θα προσπαθήσει να δώσει αφενός την εικόνα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τονίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και αφετέρου να περιγράψει τις ανάγκες για την ανάπτυξή της, με βάση και το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Π.Ι.Ν. που εκπονείται.


Προ ημερήσιας διάταξης θέματα


• Αμέσως μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη διακοπή δρομολογίων, κυρίως, των ημερόπλοιων προς τα μικρά νησιά.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα -κατά πλειοψηφία- με το οποίο ζητά άμεση επίλυση του προβλήματος και επανεξέταση σωστής λειτουργίας ώστε να πιστοποιηθεί η λειτουργία του ελληνικού νηογνώμονα.


Το ψήφισμα για τη διακοπή ακτοπλοϊκών δρομολογίων


Το Περιφερειακό Συμβούλιο, εκθέτει την κατάσταση στα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπου οι κάτοικοί τους ταλαιπωρούνται αδίκως εδώ και αρκετές ημέρες μετά την ξαφνική ακινητοποίηση των πλοίων, των οποίων τα πιστοποιητικά είχαν χορηγηθεί από το Ρωσικό νηογνώμονα.


Όπως γνωρίζετε η Π.Ι.Ν αποτελείται εξ ολοκλήρου από νησιά και αυτή τη στιγμή ειδικά τα μικρά νησιά της, τα διαπόντια, οι Παξοί και η Ιθάκη, αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα, όσον αφορά την τροφοδοσία καυσίμων και τροφίμων. Η συγκοινωνία γι’ αυτά τα νησιά αποτελεί ζήτημα ζωής.
Η καλοκαιρινή σαιζόν ήταν προβληματική και τώρα η διακοπή των δρομολογίων ήρθε να καταρρακώσει τα νησιά μας και τους πολίτες τους. Αφουγκραστείτε την αγωνία τους και επιληφθείτε της ευθύνης για την απομόνωση των νησιών μας.
Αυτή τη στιγμή οι Παξοί και τα Διαπόντια νησιά δεν έχουν καμία επαφή με την πόλη της Κέρκυρας στην οποία ανήκουν διοικητικά. Η σύνδεση της Ιθάκης με Λευκάδα και Αστακό διακόπηκε , το ίδιο και της Ζακύνθου με την Πεσσάδα (Κεφαλονιά).
Μέλημά μας είναι η αναβάθμιση των θαλάσσιων συγκοινωνιών και όχι η υποβάθμισή τους.
Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε άμεση και επείγουσα αντικατάσταση, τουλάχιστον προσωρινά, με άλλα πλοία στα προϋπάρχοντα δρομολόγια έως ότου το ζήτημα ρυθμιστεί οριστικά με τη σωστή και επιβεβλημένη επιθεώρηση των πλοίων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβατών και γενικότερα της ναυσιπλοΐας.
Τα δρομολόγια που διακόπηκαν είναι τα εξής:
Κέρκυρα – Παξοί
Κέρκυρα – Διαπόντια
Λευκίμμη – Ηγουμενίτσα
Λευκάδα (Βασιλική) – Κεφαλονιά (Φισκάρδο) – Ιθάκη (Φρίκες)
Σάμη – Ιθάκη – Αστακός
Πεσσάδα Κεφαλονιάς – Ζάκυνθος
Την κατάργηση του Π.Δ 345/ 2003 που εντάσσει τα πλοία μας σε κλάση και αντικατάσταση του με ένα ρεαλιστικό θεσμικό πλαίσιο για τα μικρά σε μέγεθος πλοία.
Επανεξέταση της σωστής λειτουργίας ούτως ώστε να πιστοποιηθεί η λειτουργία του Ελληνικού νηογνώμονα.
Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την κατάργηση του Υπουργείου Ναυτιλίας ή οποία επιφέρει σημαντικότατα προβλήματα στο χώρο της νησιωτικής και ναυτικής Ελλάδας και η επανασύσταση του, ως Υπουργείο Ναυτιλίας.
Σας τονίζουμε ότι οι συνέπειες από τη διακοπή των δρομολογίων θα βοηθήσει «μια ώρα αρχύτερα» στην έντονη απομόνωση και μαρασμό των νησιών μας και ειδικά των μικρών νησιών της Ιόνιας Περιφέρειας.
Το ψήφισμα να επιδοθεί στον Υπουργό από τους τέσσερεις Αντιπεριφερειάρχες.


Ψήφισμα για το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ


• Δεύτερο θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε και εξέδωσε ψήφισμα, κατά πλειοψηφία, κατά των νέων φόρων και του χαρατσιού που επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω της ΔΕΗ.


Το ψήφισμα


Το Περιφερειακό Συμβούλιο, εκφράζοντας τους πολίτες των Ιόνιων Νησιών, διαμαρτύρεται έντονα για τα σκληρά μέτρα που επιβάλλει η Κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες.
Το τελευταίο, μάλιστα, «χαράτσι» οδηγεί χιλιάδες πολίτες σε απόγνωση και αδυναμία να πληρώσουν το κόστος αυτό αφαιρώντας και τα τελευταία περιθώρια αντοχής τους.
Η ανεργία καλπάζει, το όποιο εισόδημα υπήρχε εξανεμίστηκε και οδηγείται η χώρα στην υποτέλεια με τον λαό εξαθλιωμένο.
Έχετε γονατίσει την μικρομεσαία πλειοψηφία του λαού.
Πρέπει επιτέλους να αντιληφθείτε ότι αυτά τα μέτρα είναι άδικα και ο θυμός των Ελλήνων έχει γίνει οργή και γι’ αυτό φέρετε μεγάλη ευθύνη.
Σταματήστε τον κατήφορο που οδηγείτε τον τόπο. Πρόκειται για πράξη βάρβαρη που παραβιάζει σειρά άρθρων του Συντάγματος και είναι κατάχρηση εξουσίας.
Ζητάμε από τους Έλληνες βουλευτές που γνωρίζουν τα προβλήματα των πολιτών να καταψηφίσουν αυτές τις νομοθετικές αθλιότητες.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνταχθεί με τους πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν σ’ αυτό το χαράτσι και αντιστέκονται σε αυτές τις λογικές που φθάνουν μέχρι τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κινήσει κάθε νόμιμη διαδικασία ακόμη και αυτή των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών για αξιοπρεπή διαβίωση


Έγκριση νέων δρομολογίων για μεταφορά μαθητών


Στη συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου, Νίκου Μηλιώτη, για τα μαθητικά δρομολόγια με την πρόσθεση στην εισήγηση ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει όλα τα αθλητικά γυμνάσια.
«Μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, διαπιστώθηκε η αδυναμία εκτέλεσης δρομολογίων, καθώς απαιτούνται νέα δρομολόγια μετά από συγχωνεύσεις σχολείων. Κατόπιν των προβλημάτων αυτών κρίνεται απαραίτητη η λήψη απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο για έγκριση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκτέλεσης νέων δρομολογίων».




Τροποποίηση προϋπολογισμού


• Αμέσως μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο πέρασε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Π.Ι.Ν


Χωροταξικός Σχεδιασμός για υδατοκαλλιέργειες


• Τέλος το Περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το «ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες του ΥΠΕΚΑ, με την πρόσθεση, μετά από πρόταση του Περιφερειακού Συμβούλου, Σωτήρη Βλάχου, ότι στον Καστό οι υδατοκαλλιέργειες να περιοριστούν στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και όχι στο νοτιοανατολικό.


Εκλογές για ανάδειξη μελών στην ΕΝ.Π.Ε


Κατά την εκλογική διαδικασία, για την ανάδειξη εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε συμμετείχαν 5 συνδυασμοί και οι εξής υποψήφιοι.


ΝΕΑ ΙΟΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Καρύδης Δημήτριος του Περικλή
Καταβάτη Μαρία του Βασιλείου
Μπάστας Βασίλειος του Σπυρίδωνος


ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ


Βλάχος Άγγελος του Σπυρογιάννη
Μπεριάτος Ηλίας του Τηλέμαχου


Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Ιονίων Νήσων (Συνεργασία Επτανησιακή Αναγέννηση – ΑΝΑΣΑ – Αριστερή Κίνηση Ιονίου


Βλάχος Σωτήρης
Γαλιατσάτος Θεόδωρος του Αποστόλου
Καλούδης Γεώργιος του Νικολάου


ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


Γουλής Θεόδωρος του Σπυρίδωνος
Κορφιάτης Ιωάννης του Χαραλάμπους
Μαντζουράτος Δημήτριος του Χαραλάμπους


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΉ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ


Λαχανιώτη Αντωνία του Δημητρίου


Ψήφισαν 39 Περιφερειακοί Σύμβουλοι ενώ απουσίαζαν 2.
Έλαβαν:
Νέα Ιόνιος Πολιτεία 20 ψήφους
Ιόνιο Αρχιπέλαγος 6 ψήφους
Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Ιονίων Νήσων 9 ψήφους
Λαική Συσπείρωση Ιονίων Νήσων 3 ψήφους
Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια νησιά 1 ψήφο.


Εκλέχτηκαν: Από τη Νέα Ιόνιο Πολιτεία η Μαρία Καταβάτη με 13 ψήφους και ο Μπάστας Βασίλης 11 ψήφους, ενώ αναπληρωματικός εκλέχτηκε ο Δημήτρης Καρύδης με 10 ψήφους


Επίσης, εκλέχτηκε ο Γιώργος Καλούδης με 7 ψήφους από την Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Ιονίων Νήσων.


Ψήφισμα για εκλογές


ΤΟ Π.Δ 74/2011 σχετικά με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο της αιρετής Περιφέρειας καθώς και η κεντρική εξουσία παρεμβαίνει, απροκάλυπτα στη εκλογή των οργάνων της.
1. Το Π.Δ 74/2011 που είναι απόρροια του Καλλικράτη σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τους αιρετούς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αφού έγινε ερήμην τους.


2. Η αντιπροσώπευση των Περιφερειών στη Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε γίνεται ανισότιμα προς όφελος των μεγάλων πληθυσμιακά Περιφερειών. Γι’ αυτό ζητάμε την εφαρμογή της απλής και άδολης αναλογικής στην εκλογή όλων των οργάνων της Τ.Α.


3. Η σύνθεση στη Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε γίνεται με πρωτοφανή αντιδημοκρατικό τρόπο. Το 75% των αντιπροσώπων είναι ex officio. Για την Π.Ι.Ν ο Περιφερειάρχης και 7 Αντιπεριφερειάρχες και μόνο 3 εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου.


4. Η σύνθεση του Δοοικητικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε είναι πρωτοφανής για συλλογικά όργανα. Τα 13 στα 25 μέλη, οι 13 Περιφερειάρχες είναι ex officio και μόνο τα 12 εκλεγμένα.


Για όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιου της Π.Ι.Ν ζητάει:
1. Να αποσυρθεί το Π.Δ 74/2011 για την ΕΝ.Π.Ε
2. Να αντικατασταθεί από ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα.