Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΣΥΝ: Για τις φωτιές (ΔΤ Κέρκυρα, 3/8/2011)

Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα για το νησί μας.
Ο απολογισμός δείχνει 350 στρέμματα καμένης γης στην περιοχή του Κομπιτσίου, 1300 στρέμματα στην περιοχή των Λακώνων.
19 διαφορετικές εστίες σε διάστημα δύο ωρών, δεν μπορεί να είναι κάτι τυχαίο. Οι....
πλέον αρμόδιοι, και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, μιλάνε για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.
Η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, ήταν εντυπωσιακή, άμεση και αποτελεσματική. Είχαμε την τύχη να μην υπάρχουν άλλα ανοιχτά πύρινα μέτωπα, οπότε δυνάμεις από την ηπειρωτική Ελλάδα μπόρεσαν να συνδράμουν. Είναι αμφίβολο αν οι τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις θα μπορούσαν μόνες τους, χωρίς βοήθεια, να ανταποκριθούν. Οι ελλείψεις στην Κέρκυρα σε προσωπικό, σωστικά μέσα, εποχιακούς πυροσβέστες, είναι γνωστές και ομολογημένες.
Χρειάζεται άμεση κάλυψη των κενών, μέτρα στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών. Η Κέρκυρα έχει ανάγκη από έργα υποδομής, αντιπυρικές ζώνες, αντιπλημμυρικά έργα. Χρειάζεται πρόγραμμα αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων, χαρακτηρισμός τους ως δασικών, πλήρης απαγόρευση δόμησης. Μέτρα τέτοιου χαρακτήρα και αυστηρότητας ώστε να "δένουν τα χέρια" των όποιων επίδοξων εμπρηστών και καταπατητών.
Δυστυχώς, οι δασοκτόνες κυβερνητικές πολιτικές, η επίθεση ενάντια στο περιβάλλον, οι διαδικασίες fast truck ανάπτυξης, λύνουν τα χέρια των εμπρηστών, αντί να τους αποθαρρύνουν. Ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ έχουμε δυναμικά εκφράσει την αντίθεσή μας και έχουμε καταγγείλει αυτές τις πολιτικές.
Το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο των ασκούμενων, κατ' εντολή της τρόικας, κυβερνητικών πολιτικών. Η πολιτική της κυβέρνησης, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, είναι εγκληματική για το περιβάλλον.