Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

ΙΔΟΥ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ- ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΟΛΙ ΡΕΝ- Η ΛΑΘΟΣ ΨΗΦΟΣ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ- ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ "ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ".....

Η "Κερκυραϊκή Χώρα" παρουσιάζει αποκλειστικά τα σημαντικότερα στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή που πραγματοποίησε η πρώτη δημοτική πλειοψηφία του Ενιαίου Δήμου Κέρκυρας, μετά το σχηματισμό του Δήμου Κέρκυρας, σε εφαρμογή του Σχεδίου «Καλλικράτης» και την παραλαβή πεπραγμένων των παλιών 12 Δήμων του νησιού.
Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό και υπολείπονται για να ολοκληρωθεί πλήρως τα στοιχεία που θα δώσουν οι ορκωτοί λογιστές και θα...
αφορούν τις παλιές αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε αφορούν το «στενό πυρήνα» των πρώην Δήμων, τους οργανισμούς τους και αναμένεται η εικόνα να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31-12-2011 με την κατάθεση των πορισμάτων των ορκωτών λογιστών.
Τα στοιχεία που έρχονται στο φως, αν και όχι ολοκληρωμένα, περιγράφουν μία οικτρή οικονομική κατάσταση του νησιού πλέον. Και αυτή η εικόνα, όπως εκτιμούν πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θα γίνει ακόμα πιο ζοφερή όταν οι ορκωτοί λογιστές παραδώσουν τα πορίσματά τους. Ουσιαστικά δηλαδή θα μάθουμε όλη την αλήθεια σε δύο δόσεις: η πρώτη δόση θα είναι τώρα και η δεύτερη με τη λήξη του 2011 ή με την έναρξη του 2012.
Τα στοιχεία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στις απαιτήσεις των δήμων και στις υποχρεώσεις των δήμων. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει απαιτήσεις από χρηματικούς καταλόγους, το ταμείο (μετρητά) και το ταμείο με τις καταθέσεις. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες, υποχρεώσεις από φόρους ή τέλη, υποχρεώσεις σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και υποχρεώσεις σε πιστωτές.
Το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται σε 54.723.286,42 ευρώ για τους πρώην δήμους και σε 912.959,41 για τις τρεις κοινότητες (τα Διαπόντια Νησιά). Σύνολο 55.636.245,83.
Τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζει ο πρώην Δήμος Κερκυραίων. Τα δάνεια του από ιδιωτικές τράπεζες ανέρχονται σε 8,6 εκατομμύρια ευρώ. Τα δάνεια του στο Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων σε 7,3 εκατομμύρια ευρώ. Κι αν αυτά τα 15,9 εκατομμύρια ευρώ δανεικά δεν σας έχουν πτοήσει τότε σε αυτά προσθέστε επιπλέον 11,9 εκατομμύρια σε προμηθευτές, 848.000 σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, 360.000 σε φόρους ή τέλη, και επιπλέον 450.000 σε διάφορους πιστωτές. Σύνολο 29,6 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Ανά πρώην Δήμο, τα χρέη (περίπου) διαμορφώνονται ως εξής: Ο Δήμος Εσπερίων χρωστά 3,9 εκατομμύρια ευρώ, ο Δήμος Παρελίων 3,3 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Φαιάκων 3,2 εκατομμύρια ευρώ, ο Δήμος Θιναλίων 3 εκατομμύρια ευρώ, ο Δήμος Μελιτειέων 2,5 εκατ. ευρώ περίπου, ο Δήμος Παλαιοκαστριτών 2,1 εκατομ. Ευρώ, ο Δ. Αγ. Γεωργίου 2 εκ. ευρώ, ο Δήμος Αχιλλείων 1,6 εκατομ. ευρώ, ο Δ. Κορισσίων 1,3 εκατομ. ευρώ, ο Δήμος Λευκιμμαίων 1,3 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Κασσωπαίων 1,1 εκατομ. ευρώ.
Ο πιο εύρωστος και υγιής Δήμος είναι ο Δήμος Αχιλλείων. Η καλή διαχείριση είναι ολοφάνερη: 918.000 δάνεια από το ΤΠΔ, μηδενικός δανεισμός από ιδιωτικές τράπεζες, μηδενικές υποχρεώσεις από φόρους- τέλη και μόλις 240.000 σε προμηθευτές του.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Είπαμε ως τώρα ότι τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζει ο Δήμος Κερκυραίων. Κάποιος οφείλει να λογοδοτήσει για τα χρέη αυτά και το σχηματισμό τους. Από το 2003 και εντεύθεν και πριν καν συμπληρωθούν 10 χρόνια τα χρέη πνίγουν τον πρώην Δήμο με επίδραση άμεση σε όλο πλέον το νησί. Όμως, κανείς ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει πώς έγιναν αυτά τα «θαύματα».
Τα «κακά» μαντάτα δεν τελειώνουν εδώ. Αξίζει να πούμε ότι μόνον η ΑΝΕΔΚ, η Αναπτυξιακή Επιχείρηση του πρώην Δ. Κερκυραίων κατάφερε το ακατόρθωτο: χρέη σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους 8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου Φαιάκων χρωστά στην εφορία 6 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά οι αναπτυξιακές αναμένεται να έχουν χρέη περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι το χρέος διαμορφώνεται στα 75 περίπου εκατομμύρια ευρώ.
Αν νομίζετε ότι «αυτά είναι» κάνετε λάθος. Υπολογισμοί που γίνονται ανεβάζουν το τελικό ποσό του χρέους στα 110 εκατομμύρια ευρώ. Και βλέπουμε….
Ο πίνακας που παραθέτουμε είναι εξόχως αποκαλυπτικός για όσους έχουν την υπομονή να διαβάσουν.