Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει στον Κερκυραϊκό λαό τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης αιολικών σταθμών ενέργειας στον Παντοκράτορα που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Αποστολόπουλος.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή ο συγκεκριμένος σταθμός αποτελείται από 12 ανεμογεννήτριες, τις πρώτες που θα εγκαταστήσει ο γερμανικός όμιλος ENOVA.
Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση και άλλων....
ανεμογεννητριών από άλλες τρεις εταιρίες που έχουν δείξει ανάλογο ενδιαφέρον. Ουσιαστικά ολόκληρη η περιοχή του όρους του Παντοκράτορα μέχρι τους Λάκωνες, με τη δημιουργία των πάρκων, θα αλλάξει οριστικά φυσιογνωμία και από αγροτική περιοχή θα μετατραπεί σε βιομηχανική.
Για μία ακόμη φορά η κερκυραϊκή φύση και η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, ότι δηλαδή έχει απομείνει, γίνονται βορά των αδηφάγων ντόπιων και ξένων συμφερόντων.
Όλα αυτά γίνονται χάρη στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή την «πράσινη» κερδοφορία των μεγάλων ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων που έχει επιβάλλει η ΕΕ με την πολιτική της, την πολιτική που ακολουθούν και ακολούθησαν πιστά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Από κοντά και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι Πράσινοι, που ψήφισαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της ενέργειας.
Η απόφαση αυτή δείχνει με ποιον τρόπο εννοεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη διαβούλευση με το λαό αφού «έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια» την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κέρκυρας που είχε συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα και είχε τοποθετηθεί αρνητικά, την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, φορέων και συλλόγων της περιοχής.
Για το ΚΚΕ η αξιοποίηση κάθε πηγής ενέργειας εξετάζεται με σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια. Εξετάζεται δηλαδή η ορθότητα της λύσης με γνώμονα τα αν ανταποκρίνεται αυτή στις διευρυμένες πλέον λαϊκές ανάγκες. Η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζόμενους αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας μπορεί να γίνει μέσα από έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο, εθνικό φορέα ενέργειας, στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής.
Ο φορέας που προτείνουμε θα μπορέσει να εντάξει την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας στο πλαίσιο ενός κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού που θα συνδυάζει αρμονικά:
α. Τη διασφάλιση φτηνής παροχής ενέργειας για τις λαϊκές ανάγκες.
β. Την αξιοποίηση εγχώριων πηγών ενέργειας.
γ. Την ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος.
δ. Το αξιόπιστο και ευσταθές σύστημα ηλεκτρικής παραγωγής
ε. Τη μείωση του βαθμού εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα.
στ. Την ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών, εγχώριων βιομηχανικών κλάδων, ερευνητικής δραστηριότητας, με μοχλό τα έργα και τη δραστηριότητα του ενεργειακού τομέα.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στην προώθηση της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέας μέσω της εγκατάστασης των ιδιωτικών αιολικών πάρκων.
Καλούμε τους κατοίκους όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και όλου του νησιού να ξεσηκωθούν ενάντια σε αυτή την απόφαση που θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις ζωές τους και την υγεία τους.