Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση του ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) για το Πανεπιστήμιο-απάντηση στην απόφαση του Πρυτανικού συμβουλίου για περικοπή της στέγασης

Για ακόμα μια φορά το Ιόνιο πανεπιστήμιο, αμέσως μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, έσπευσε να δείξει καλό πρόσωπο. Να δικαιολογήσει την πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που παίρνει.
Εδώ και καιρό συζητιέται το θέμα της στέγασης του Πανεπιστημίου, στην γενικότερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της φοιτητικής μέριμνας, λόγω και της υποχρηματοδότησης του Ιονίου κατά 50%. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε κόψιμο χρημάτων από την φοιτητική μέριμνα την ίδια ώρα που έδιναν 140.000ευρώ για....
προβολή και διαφήμιση- 100.000ευρώ για ταξίδια. Καθ’ όλη την διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς προσπαθούσε η πρυτανική αρχή μαζί με την κυβερνητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΠ, να κόψουν το δικαίωμα στη στέγαση των φοιτητών όμως δεν μπορούσαν καθώς οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες με μπροστάρηδες τα μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ήταν συνεχής και μαζικές.
Έτσι φτάσαμε στο Πρυτανικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7/7/2011 όπου οι εξελίξεις όσον αφορά την Στέγαση του Ιονίου Πανεπιστημίου έχουν ως εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου:«οι φοιτητές του Πανεπιστημίου που διέμεναν κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2010-11 σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία, για το μήνα Σεπτέμβριο 2011 ΔΕΝ θα είναι δυνατόν να επιστρέψουν σε αυτά, καθώς διακόπτεται η σύμβαση με τα ξενοδοχεία το διάστημα αυτό».
Είναι ξεκάθαρο ότι έγινε μια συντονισμένη επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών και το δικαίωμα τους στη στέγαση, δικαίωμα για το οποίο υπενθυμίζουμε ότι οι οικογένειές μας έχουν ήδη χρυσοπληρώσει μέσω της φορολογίας τους και το οποίο ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχει κοπεί, καθώς το δικαίωμα για δωρεάν στέγαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις δεν ισχύει, ως ίσχυε.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει την απόφαση αυτή του Πρυτανικού Συμβουλίου που ουσιαστικά κοντά 350 φοιτητές τους αφήνει άστεγους από Σεπτέμβρη, με την δικαιολογία ότι δεν έχουμε λεφτά και ότι στοιχίζει πολύ η στέγαση των φοιτητών. Δεν θεωρούμε επίσης τυχαίο το γεγονός ότι στην Σύγκλητο που προηγήθηκε του Πρυτανικού Συμβουλίου δεν συζητήθηκε το θέμα διακοπής της σύμβασης με τα ξενοδοχεία απ’ τον Σεπτέμβρη, αλλά πάρθηκε η απόφαση για να δοθούν 210.000ευρώ για την στέγαση και τίποτε άλλο. Ούτε τυχαίο είναι το γεγονός ότι όσο οι φοιτητές απουσιάζουν (μιας και η εξεταστική έχει τελειώσει από τέλη Ιούνη) παίρνονται τέτοιες αποφάσεις στην πλάτη τους, ακριβώς για να μην υπάρξει η ανάλογη αντίδραση και απάντηση των φοιτητών απέναντι σε όλα αυτά που βιώνουν μέσα στο Πανεπιστήμιο.


ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
Το διάστημα που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμο αφού η κυβέρνηση ψηφίζει νομοσχέδια και νόμους που γονατίζουν την εργατική- λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της. Ο νέος- νόμος πλαίσιο που περνάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γκρεμίζει ότι έχει απομείνει από την Δημόσια Δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, φέρνει επίσημα τις επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια- φτιάχνει τα ιδρύματα Α.Ε. με δίδακτρα. Βάζει ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση με το σύνολο των αναδιαρθρώσεων που περνιούνται από το σχολείο μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση.




Έχουμε και εμείς τους συμμάχους μας
Τώρα είναι η ώρα η νεολαία και οι φοιτητές να συσπειρωθούν στις επιτροπές αγώνα, να οργανώσουν την πάλη τους, να παλέψουν για πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια. Στο πλευρό του ΠΑΜΕ να διεκδικήσουν όχι μόνο δωρεάν στέγαση για όλους αλλά να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες αυτών και των οικογενειών τους. Να πάρουν μέρος στην κοινωνική συμμαχία για την ανατροπή των συσχετισμών παντού.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις οι επιτροπές αγώνα του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών θα οργανώσει την πάλη των φοιτητών, θα παλέψει για να μείνουν οι αποφάσεις αυτές μόνο στα χαρτιά και να μην περάσουν στην πράξη. Όσο θερμό επιχειρούν να μετατρέψουν το καλοκαίρι, άλλο τόσο θερμή υποσχόμαστε να είναι η απάντηση των φοιτητών από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.


ΤΩΡΑ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α.Ε.
ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ.
ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ