Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Επιστολή Σπύρου σε Λοβέρδο για μείωση κλινών σε νοσοκομεία και ενοποίηση διοίκησης σε Γενικό και Ψυχιατρικό νοσοκομεία Κέρκυρας

Με τους εργαζόμενους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, που κατέλαβαν σήμερα το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου.
Οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου αντιδρούν στην πρόταση του Υπουργείου Υγείας να ενοποιηθούν οι διοικήσεις των δυο νοσοκομείων (Γενικού Νομαρχιακού και Ψυχιατρικού).
Το θέμα αυτό έθιξε ο Περιφερειάρχης και σε επιστολή του που απέστειλε, τις προάλλες, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδο, με αφορμή τη μείωση των κλινών σε νοσοκομεία της Περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, στη επιστολή του αυτή ο κ. Σπύρου αναφέρει:....
Για τη μείωση των κλινών σε νοσοκομεία
«Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη των μονάδων Υγείας του ΕΣΥ και ειδικότερα οι αλλαγές που προβλέπονται στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με μείωση των κλινών στα νοσοκομεία, μας βρίσκει αντίθετους, καθώς, όπως κι εσείς γνωρίζετε, πρόκειται για μια πρόταση, που σε ότι αφορά στην Περιφέρειά μας, συντάχθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Ιονίων Νήσων.


Ειδικότερα:


• Η οικονομία των νησιών στηρίζεται, κατά βάση, στον Τουρισμό που πλήττεται έμμεσα από την εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης, αφού η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στα τουριστικά πακέτα που διαμορφώνονται, έχει πρώτιστη σημασία στην επιλογή μιας περιοχής και μάλιστα νησιωτικής.


• Η έλλειψη τακτικής συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών τόσο με την πρωτεύουσα όσο και με τα γειτονικά κέντρα, καθιστά δυσχερή τη μετακίνηση σε περιπτώσεις που οι ασθενείς χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και ανάγκης νοσοκομειακής περίθαλψης.


• Ο πληθυσμός των νησιών μας, κατά τους θερινούς μήνες, πολλαπλασιάζεται σε βαθμό που και οι υφιστάμενες κλίνες να μην μπορούν να καλύψουν τα περιστατικά που προκύπτουν, πολύ δε περισσότερο σε περίπτωση συρρίκνωσης των κλινών αυτών.


• Τη στιγμή που στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπάρχουν νησιά, όπως είναι τα μικρότερα, που δεν έχουν στοιχειώδη παροχή υπηρεσιών υγείας και εξαρτώνται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία των μεγάλων νησιών και επιδιώκουμε να στηρίξουμε την παραμονή των κατοίκων στα νησιά αυτά, είναι σχήμα οξύμωρο να αποδυναμώνουμε τις μοναδικές μονάδες υγείας που υπάρχουν.


Όπως αρκετές φορές σας έχω επισημάνει, οι νησιωτικές περιοχές δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως η Αθήνα και κυρίως, ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο στελέχωσης των νοσοκομείων με γιατρούς και προσωπικό, αντ’ αυτού ανακοινώνετε τη συρρίκνωση των νοσοκομείων.


Θεωρώ ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης, αποδυναμώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καλλιεργεί και διευκολύνει περισσότερο την ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα αυτό.


Η οικονομία στις δαπάνες για την Υγεία μπορεί να επιτευχθεί με αυστηρό έλεγχο και διαφάνεια στις προμήθειες και στα φάρμακα και όχι με λιγότερα κρεβάτια και γιατρούς ή άλλο προσωπικό.




Για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας


Τέλος, θέλω να θέσω υπόψη σας ότι η απόφασή σας να καταργήσετε τη Διοίκηση του πρώτου εν Ελλάδι Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, έχει εγείρει τις αντιδράσεις εργαζομένων σε αυτό αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Η ψυχική υγεία και η διατήρησή της έχει περάσει πολλά στάδια εκσυγχρονισμού της στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, που, εδώ και χρόνια, προσπαθεί να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο σε μια κατηγορίας ασθενών που συνδέονταν με προκαταλήψεις.


Σήμερα έχει καταφέρει να πετύχει την αναβάθμιση και να αναπτύξει δραστηριότητα και στις εκτός Κερκύρας περιοχές.


Η αξιοποίηση της περιουσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου θα ήταν ικανή από μόνη της να στηρίξει το ίδρυμα και τη διατήρησή του.


Ευελπιστώ ότι τα αιτήματά μας θα ικανοποιηθούν και θα επιδείξετε την ευαισθησία που, γνωρίζω, ότι σας διακρίνει.