Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Τι λέει η Α. Γκερέκου για τη διασύνδεση του Γενικού Νοσοκομείου με το Ψυχιατρείο

Με αφορμή την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για την λειτουργική αναδιάταξη των νοσοκομειακών υπηρεσιών του ΕΣΥ, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την διασύνδεση του Γενικού Νοσοκομείου με το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας, η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Τις τελευταίες ήμερες καταβάλλεται συστηματικά μια προσπάθεια απαξίωσης και μηδενισμού της πρότασης του Υπουργείου Υγείας για την μεταρρύθμιση των νοσοκομειακών υπηρεσιών του ΕΣΥ. Η συγκεκριμένη πρόταση ήταν και είναι ακόμη....
μια καλή ευκαιρία να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την εκπόνηση μια δημόσιας στρατηγικής που θα οδηγεί με επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα στην αναδιάταξη των δημόσιων μονάδων υγείας, στην ορθολογική χωροταξική τους οργάνωση, στη καλύτερη σύνθεση του ανθρωπινού δυναμικού, στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και τελικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Αντ’αυτού, επικράτησε, με μεγάλη ευθύνη της αντιπολίτευσης, μια συστηματική παραπληροφόρηση, για μια υποτιθέμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα της ψυχικής υγείας στην Κέρκυρα. Για όσους δεν γνωρίζουν, αλλά και σε εκείνους που υποκρίνονται πως δεν γνωρίζουν:
Η συγχώνευση του Ψυχιατρείου με το Νοσοκομείο της Κέρκυρας αφορά πρωτίστως τις Διοικήσεις τους. Προβλέπεται ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με κοινό Διοικητή και Αναπληρωτή Διοικητή με αρμοδιότητα για το διασυνδεόμενο νοσοκομείο, εν προκειμένω το Ψυχιατρείο.
Το Ψυχιατρείο δεν καταργείται ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Επομένως δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα για τα κληροδοτήματα και την περιουσία του.
Με την εξαίρεση του τμήματος του Νοσοκομείου Ημέρας και του Τμήματος Οξέων, τα οποία θα μεταφερθούν ούτως ή άλλως στο συγκρότημα του Γενικού Νοσοκομείου εν όψει και της κατασκευής της ψυχιατρικής πτέρυγας, οι ξενώνες και τα οικοτροφεία του Ψυχιατρείου συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά με το προσωπικό που προβλέπεται όπως και πριν. Πρόκειται στην ουσία, για την υλοποίηση του στόχου της πρότασης του Υπουργείου που αφορά την μεταφορά και την ενοποίηση ομοειδών κλινικών και τμημάτων με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και τη μείωση της κατάτμησης του προσωπικού των τμημάτων αυτών, τη μείωση των απαιτήσεων για αποθέματα και προμήθειες, τη μείωση του διοικητικού κόστους και των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
Καλό θα είναι επίσης, η πρόταση αναδιάταξης των νοσοκομειακών υπηρεσιών του ΕΣΥ να μην συγχέεται με την διαδικασία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που θα πρέπει να αποτελεί στόχο όλων μας και ειδικότερα του Υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, τη διαδικασία αποασυλοποιησης την οποία με υποδειγματικό τρόπο ολοκλήρωσε όλα τα προηγούμενα χρόνια η Διοίκηση και το προσωπικό του Ψυχιατρείου θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός διάδοχου φορέα διαχείρισης των αποκεντρωμένων δομών και των εναλλακτικών υπηρεσιών. Σε ότι με αφορά θα κάνω ότι είναι δυνατόν προκειμένου ο στόχος αυτός να γίνει πραγματικότητα.
Τέλος, με βάση το παραπάνω σκεπτικό σε σχέση με τους στόχους της πρότασης του Υπουργείου, θέλω να δηλώσω πως είμαι αντίθετη στη συγχώνευση της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και της Μονάδας Χημειοθεραπείας στην ενιαία Παθολογική Κλινική. Την αντίθεση μου αυτή την έχω εκφράσει τόσο στην ηγεσία του Υπουργείου όσο και στην Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.