Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Σωτήρης Κουρής: Είμαι με τους πολίτες, αγρότες και κτηνοτρόφους, του μόχθου και της δουλειάς

Επανέρχεται, με δηλώσεις του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, στο θέμα την Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, που, όπως υποστηρίζει, ενώ όφειλε να μην εισπράττει χρήματα για την κατάθεση δηλώσεων από τους αγρότες, έπραξε το αντίθετο.
Οι δηλώσεις
«Mε ανακοίνωσή μου, στις 3 Ιουνίου», αναφέρει ο κ. Κουρής, «καλούσα την Ένωση...
Γεωργικών Συνεταιρισμών να μην εισπράττει χρήματα, ως όφειλε, για την κατάθεση από τους αγρότες μας των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2011.
Και αυτό έγινε, διότι υπήρξαν σωρεία καταγγελιών, σε μένα αλλά και στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής που προΐσταμαι, από αγρότες και κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών εισέπραττε χρήματα με το πρόσχημα επίκλησης πρόσθετων παροχών για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2011, ενώ όφειλε, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, να εξυπηρετεί τους αγρότες ΔΩΡΕΑΝ.
Αποκορύφωμα όλων των καταγγελιών οι καταλυτικές καταγγελίες του Συν/σμού Ρομπόλας, στον οποίον έχω την τιμή να είμαι μέλος και της Οργάνωσης Βιοπαραγωγών Αγροκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς.
Με την σύμφωνη γνώμη και συνεργασία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης και μετά την ομόφωνη απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ (του ανώτατου τριτοβαθμίου συλλογικού οργάνου των αγροτών), αποφάσισα να εξυπηρετήσω για όσο χρόνο και αν χρειαστεί τους παραγωγούς (αγρότες-κτηνοτρόφους) της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, να έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στα στοιχεία και δεδομένα του ΟΠΕΚΕ και του Υπουργείου ώστε να μην χάσουν τις επιδοτήσεις τους.
(Σημειωτέον ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ με το υπ΄ αριθμ. 436/8-6-20011 έγγραφό της γνωστοποιεί με ομόφωνη απόφασή της ότι η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών καταργείται από την Πύλη εισόδου για τις αιτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών για το έτος 2011).


Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν έχω υποχρέωση να υπερασπιστώ το δικαίωμα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κεφαλληνίας & Ιθάκης για δωρεάν κατάθεση και εξυπηρέτηση, ως αφορά την όποια ενίσχυση για το έτος 2011, που η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών ενώ όφειλε να πράξει δεν υλοποίησε.
Λυπάμαι αλλά η Διοίκηση της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, σε μια δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά εποχή, προβαίνει σε ενέργειες που αντιβαίνουν το περί δικαίου αίσθημα αλλά και αυτές τις εντολές της ΠΑΣΕΓΕΣ και του αρμόδιου Υπουργείου.
Λυπάμαι, διότι οι εργαζόμενοι στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών υφίστανται τέτοια ταλαιπωρία από τις λάθος αποφάσεις της Διοίκησης τους. Αν γνώριζαν όμως ότι η πύλη εισόδου της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι κλειστή και ότι δεν έπρεπε να εισπραχτούν χρήματα από τους αγρότες για τις δηλώσεις τους, είναι συνυπεύθυνοι γι’ αυτά. Τα άλλα λόγια είναι περιττά.
Λυπάμαι αλλά επιθετικές και αψυχολόγητες συμπεριφορές δε λύνουν τα προβλήματα των πολιτών μας.
Και εγώ είμαι με τους πολίτες, αγρότες και κτηνοτρόφους, του μόχθου και της δουλειάς», καταλήγει ο Αντιπεριφερειάρχης.