Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Δελτίο τύπου Πολιτικής κίνησης Ζακύνθου της ΔΗΜ.ΑΡ. για το ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στη θέση Λίβας στο Βραχιώνα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ) έκανε αποδεκτή, με ψήφους 24 υπέρ και 4 κατά, την πρόταση του Περιφερειάρχη κ Σπύρου για την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) δημιουργίας ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στη θέση Λίβας στο Βραχιώνα.
Ήταν μια αναμενόμενη και προειλημμένη απόφαση.
Συσπειρώθηκαν στην απόρριψη της Μ.Π.Ε ένα ευρύτατο και ετερόκλητο φάσμα δυνάμεων, από αυτές που προωθούν την καύση, την πυρόλυση, την ιδιωτικοποίηση...
της διαχείρισης των σκουπιδιών και την παραμονή του χώρου εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, μέχρι και αυτές που αναθέτουν την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος στον κεντρικό σχεδιασμό όποτε αυτός προκύψει.


Κοινός στόχος και επιδίωξη η αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή, αδιαφορώντας για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων στον τόπο μας.


Το κομματικό , παραταξιακό και ίδιον όφελος πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας και των πολιτών. Γνωστά πράγματα, γνωστές πρακτικές, αυτές που οδήγησαν την χώρα μας και την Ζάκυνθο στην σημερινή τραγική κατάσταση.


Επένδυση στις εύλογες ανησυχίες των πολιτών για την δημιουργία ΧΥΤΑ και τους κινδύνους που αυτός εγκυμονεί.


Μεγιστοποίηση των ενδεχόμενων κινδύνων, παραπληροφόρηση, μισές αλήθειες, ολόκληρα ψέματα.


Δεν ταυτίζουμε όλους όσους εξέφρασαν τεκμηριωμένες επιφυλάξεις , αντιρρήσεις ακόμη και άρνηση στην Μ.Π.Ε, ούτε θεωρούμε ότι εντάσσονται στη ίδια ομάδα επιδιώξεων. Πολύ περισσότερο δεν αποδίδουμε τέτοιες προθέσεις στους πολίτες οι οποίοι ανησυχούν γιατί η εμπειρία από την λειτουργία των ΧΥΤΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και η συγκεκριμένη εμπειρία από την διαχείριση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό δημιουργούν δικαιολογημένη ανασφάλεια, φόβο και έλλειψη αξιοπιστίας στους φορείς διαχείρισης.


Η Πολιτική Κίνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς Ζακύνθου πρώτη, έκφρασε επιφυλάξεις και παρατηρήσεις για την Μ.Π.Ε. Επιφυλάξεις που έχουν να κάνουν κύρια με το χαρακτηρισμό του χώρου υγειονομικής ταφής ως ΧΥΤΑ αντί ΧΥΤΥ και την υπερδιαστασιολόγιση του έργου αλλά και άλλες παραλήψεις οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο στάδιο της μελέτης κατασκευής.


Εκφράσαμε επιφυλάξεις και αποδώσαμε ευθύνες στο Φορέα Διαχείρισης για τις ελλείψεις στη Μ.Π.Ε που ως αναθέτουσα αρχή μπορούσε διορθωτικά να αντιμετωπίσει κατά την διάρκεια σύνταξης της μελέτης, όπως και για την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών για το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί.


Η Π.Κ δεν περιορίστηκε όμως μόνο στις παρατηρήσεις και στην άρνηση. Πρότεινε συγκεκριμένες πολιτικές για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που θα οδηγούσε στην λειτουργία ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ αλλά και μέτρα για την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια του χώρου διάθεσης των υπολειμμάτων.


Τώρα όλοι στο Π.Σ μιλούσαν για ολοκληρωμένη διαχείριση. Ακόμη και αυτοί που ευθύνονται άμεσα η έμμεσα για την διάλυση της όποιας τέτοιας προσπάθειας είχε ξεκινήσει με ιδιαίτερη επιτυχία στη Ζάκυνθο τα προηγούμενα χρόνια.


Θεωρούσαμε την θετική γνωμοδότηση για την ΜΠΕ ως εξέλιξη η οποία θα έδινε λύση σε ένα σοβαρό και επείγον πρόβλημα του νησιού μας και θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ορθολογικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων και ασφαλούς λειτουργίας του χώρου διάθεσης των υπολειμμάτων. Η δυνατότητα λειτουργίας του χώρου ως ΧΥΤΥ από την πρώτη μέρα λειτουργίας του αποτελεί ρεαλιστική δυνατότητα, συμβατή με την πρόβλεψη της Μ.Π.Ε ότι ο χώρος θα λειτουργούσε ως ΧΥΤΥ μετά τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Η ορθότητα αυτής της άποψής μας επιβεβαιώνεται και από την θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας.


Η Π.Κ της Δημοκρατικής Αριστεράς επιμένει στην πάγια θέση αρχών ότι η αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση πρέπει να διέπεται από τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας που σημαίνει ότι αρμοδιότερο όργανο απόφασης για την γνωμοδότηση για την Μ.Π.Ε είναι το Δ.Σ του Δήμου Ζακύνθου και όχι η Περιφέρεια.


Πολιτευόμαστε με ευθύνη απέναντι στους πολίτες και τον τόπο. Απέναντι στην άρνηση πολιτών για την δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή τους , και την ανέξοδη καταγγελία, καταθέτουμε ρεαλιστικές προτάσεις, συμβάλλουμε στην ανάδειξη της κοινωνίας των πολιτών, θέλουμε κοινωνία και ενεργούς πολίτες που παρεμβαίνουν, διεκδικούν και καθορίζουν τους όρους, με συγκεκριμένες προτάσεις, στο σχεδιασμό του έργου , στην κατασκευή του και κατά την διάρκεια της λειτουργίας του. Προωθούμε το συλλογικό συμφέρον κοινωνικά αλληλέγγυων πολιτών απέναντι στο ατομικό συμφέρον της κατακερματισμένης κοινωνίας.