Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Συνεργασία για τη «βίλλα Ρόσσα»

Η αναστύλωση αλλά και η αξιοποίηση της «Βίλλα Ρόσσα» ήταν το αντικείμενο της συνεργασίας που είχαν ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρ. Σκούρτης, με το Νίκο Χαρχιολάκη, Διευθυντή της Διεύθυνσης αναστύλωσης νεότερων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος βρίσκεται στην Κέρκυρα.
Στη συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τη βούληση να αναζητηθούν και να εξευρεθούν τρόποι για....
τη διάσωση του διατηρητέου μνημείου, το οποίο ταυτίζεται με την νεότερη ιστορία της Κέρκυρας και για την αξιοποίησή του για πολιτιστικούς σκοπούς, σύμφωνα και με τους όρους παραχώρησης της χρήσης από την Κ.Ε.Δ.
Ο κ. Σκούρτης τόνισε ότι ήδη η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας διαθέτει τη μελέτη αναστύλωσης των καθηγητών του Ε.Μ.Π, που προήλθε από τη συνεργασία που είχε η προηγούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας με το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκούρτης «έχουμε στα χέρια μας μια άρτια μελέτη κατά 90% και απομένει ένα 10% για την ολοκλήρωση της και για την έκδοση των τευχών δημοπράτησης» και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το ένα κομμάτι το οποίο θα πρέπει να υπερκεράσουμε αλλά θα πρέπει να αποφασίσουμε προηγουμένως τον τρόπο αξιοποίησης του κτηρίου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβουμε άμεσες πρωτοβουλίες για να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή πρόταση από τις ιδέες και προτάσεις που έχουν διατυπωθεί».
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρχιολάκης διαβεβαίωσε τον κ. Σκούρτη ότι προτίθεται να συμβάλλει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να ξεπερασθούν άμεσα τα γραφειοκρατικά εμπόδια με την επιτάχυνση των διαδικασιών για να υλοποιηθεί ο στόχος της διάσωσης και αξιοποίησης του μνημείου.


Σημειώνεται ότι το θέμα της αξιοποίησης της «Βίλλα Ρόσσα» θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα γίνει στη Ζάκυνθο στις 27 Απριλίου, καθώς η ΚΕΔ, με έγγραφό τους, ζητεί να μάθει για το τι προτίθεται να κάνει η Περιφέρεια σχετικά με το κτήριο.