Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Δελτίο Τύπου του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης των Ιονίων Νήσων

Στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στην Ζάκυνθο, απασχόλησε για πολλές ώρες η συζήτηση για το ΕΣΠΑ (2007- 2013).
Προτείνουμε να απαιτηθεί αναμόρφωση του ΕΣΠΑ στους εξής κεντρικούς άξονες:...
1. Σημαντική αύξηση του συνολικού ποσού για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τα 300εκ.€ στα 450εκ.€ για τα α7 χρόνια του ΕΣΠΑ ώστε να χρηματοδοτηθούν ορισμένα έργα σ’ όλα τα νησιά της Περιφέρειας που καλύπτουν σοβαρές λαϊκές ανάγκες.
2. Στον προσανατολισμό του, γιατί ο χαρακτήρας του ΕΣΠΑ συνολικά για την χώρα αλλά και για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Με την πάλη του λαού όμως μπορούν να ενταχθούν ορισμένα έργα και υποδομές που εξυπηρετούν κάποιες από τις λαϊκές ανάγκες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει τα εξής:
• Μέτρα αντισεισμικής προστασίας (έλεγχος και προστασία όλων των δημόσιων κτηρίων και των χώρων που συγκεντρώνεται κόσμος). Προστασία των υποδομών (δρόμων, γεφυριών κλπ).
• Έργα αντιπλημμυρικών και αντιπυρικής προστασίας.
• Κονδύλια για την δημιουργία νέων ή την αναπαλαίωση κοινωνικών υποδομών (βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, σχολείων, κτηρίων φοιτητικής μέριμνας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, κέντρα Υγείας- νοσοκομείων- περιφερειακών ιατρείων).
• Κονδύλια για την συντήρηση του αγροτικού δικτύου και την επέκτασή του.
• Αύξηση των κονδυλίων για την στήριξη της ερασιτεχνικής πολιτιστικής και αθλητικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε όλα τα νησιά από εκατοντάδες σωματεία και συλλόγους. Να σημειώσουμε ότι η στήριξη αυτής της δραστηριότητας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη από τον προϋπολογισμό του 2011 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σ’ αυτόν τον τομέα είναι απαραίτητο να κατανεμηθούν κονδύλια για την αναπαλαίωση και την ανάδειξη της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς των νησιών του Ιονίου (Φρούρια, Μουσεία, Αρχαιολογικοί χώροι).
Να σημειώσουμε ότι ο Κερκυραϊκός λαός και η νεολαία του, πρέπει να ματαιώσουν την ιταμή πρόκληση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να χρηματοδότηση την Τράπεζα Πειραιώς με 8,5εκ. για αν φτιάξει Μουσείο τυπογραφίας στο Νέο Φρούριο που εντελώς αυθαίρετα της παραχώρησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ.