Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΑΝΑΣΑ: Ρωτά τον Περιφερειάρχη για τα ΤΟΠΣΑ

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπ. Σπύρου
ΘΕΜΑ: Ανεργία. Συνάντηση Περιφερειαρχών με την Υπουργό Εργασίας κ. Κατσέλη. Κοινωνική Εταιρικότητα και Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ). Μνημόνιο Συνεργασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Υπουργείου Εργασίας.
Η ανεργία, ιδίως των γυναικών και των νέων, μετά και τη νέα αύξηση - ρεκόρ 22,1%....
- για τα Ιόνια Νησιά, όπως καταγράφηκε τελευταία από τη Στατιστική Υπηρεσία και τον ΟΑΕΔ, παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, ως συνέπεια της πλήρως υποταγμένης στο μνημόνιο κυβερνητικής πολιτικής, που εντείνει την ύφεση, διαλύει την παραγωγική υποδομή της χώρας και ευνοεί τις φτηνές απολύσεις των εργαζομένων.
Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο, το πρόσφατα εξαγγελθέν «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Στήριξη της Εργασίας του ΥΠ.Ε.Κ.Κ.Α. δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αλλά ανακυκλώνει προσωρινά τους άνεργους.
Μάλιστα, πληροφορηθήκαμε ότι για την υλοποίηση του πραγματοποιήθηκε συνάντηση των 13 αιρετών Περιφερειαρχών με την Υπουργό Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, στην οποία συμφωνήθηκε η συμμετοχή και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στα προγράμματα που αφορούν την Κοινωνική Εταιρικότητα και τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης και η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Εργασίας.
Ειδικότερα, τα ΤΟΠΣΑ, που αφορούν κατά κύριο λόγο την κατάρτιση και την πρακτική άσκηση εργατικού δυναμικού με βάση τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων, θα υλοποιηθούν βάσει Επιχειρησιακού Σχεδίου το οποίο θα υποβάλουν Αναπτυξιακές Συμπράξεις με συμμετοχή Δημοσίων και Ιδιωτικών Φορέων, ενώ σύμφωνα με τα σχετικά δελτία τύπου, η Υπουργική Απόφαση, το Σχέδιο Εφαρμογής και οι διαδικασίες εκχώρησης χρημάτων στις Περιφέρειες θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Μαΐου.
Επειδή το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για την υλοποίηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας και εν γένει για την διατύπωση προτάσεων σχετικά με τη βελτίωση του επιπέδου ζωής του τοπικού πληθυσμού.
Επειδή θεωρούμε κατ’ αρχήν θετική την ροή πόρων προς τις περιφέρειες για την υλοποίηση πολιτικών που αφορούν κοινωνικά ευαίσθητα θέματα, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας.
Επειδή ο περιφερειακός αναπτυξιακός σχεδιασμός μέσω του οποίου θα προκύψουν και οι νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου να είναι δίκαιος, βιώσιμος και δημοκρατικός, πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και πρέπει να πραγματοποιείται με ευθύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου και της αιρετής περιφέρειας, σε συνεργασία και διαβούλευση με θεσμικούς φορείς (ΟΑΕΔ, Εργατικά Κέντρα, Επιμελητήρια) και ολόκληρη την τοπική κοινωνία και όχι να αποτελέσει η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας το «παράθυρο» μέσα από το οποίο θα ενταχθούν στην πρακτική της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Επειδή η έξοδος από την τρέχουσα κρίση δεν πρέπει να γίνει η πρόφαση ώστε να αποδιαρθρωθεί το κοινωνικό κράτος και θα χαθούν τα δικαιώματα τα οποία οι εργαζόμενοι στη χώρα μας κατέκτησα μέσα από σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες. Αντίθετα τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας πρέπει να οδηγούν στη δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας, χωρίς αλλαγή στο υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς, με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας (εθνική και κλαδικές), με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και όχι στη δημιουργία γρήγορα αναλώσιμων εργαζομένων που θα ικανοποι9ούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες των επιχειρήσεων χωρίς κανένα δικαίωμα και καμία εξασφάλιση.
Επειδή ως «ΑΝΑΣΑ» αγωνιζόμαστε μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο για να μπουν φραγμοί στις απολύσεις, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων, να αποδεσμευθεί η χώρα μας από το μνημόνιο και να χαράξει μία άλλη προοδευτική πορεία, με προτεραιότητες την πλήρη και σταθερή απασχόληση και τη ριζική αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας.
Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
1. Πότε σκοπεύει να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο για το περιεχόμενο της συνάντησης των περιφερειαρχών με την κ. Υπουργό;
2. Θα προχωρήσει άμεσα σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για θέματα απασχόλησης ώστε να εξασφαλιστεί ο μακροπρόθεσμος περιφερειακός σχεδιασμός για την καταπολέμηση της ανεργίας, ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο περιεχόμενο των δύο προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας;
3. Θα δώσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη δημοσιότητα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για την ανεργία στα Ιόνια Νησιά ούτως ώστε ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός να είναι διαφανής, ουσιαστικός και αποτελεσματικός;
4. Τι μέτρα προτίθεται ο κ. Περιφερειάρχης να λάβει ούτως ώστε:
Α. Να διασφαλιστεί η ουσιαστική κοινωνική εταιρικότητα με σαφείς ιεραρχήσεις και καθορισμένο χρονοδιάγραμμα,
Β. Να εξασφαλιστεί ότι η υλοποίηση των ΤΟΠΣΑ δεν θα γίνει με αποκλειστικό γνώμονα τις τρέχουσες ανάγκες και την εξασφάλιση της κερδοσκοπίας ορισμένων επιχειρήσεων, αλλά θα οδηγήσει σε συνολικότερη ανάπτυξη για την περιοχή και στην εξασφάλιση σταθερής εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για όσους συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και
Γ. Να μην υπαχθεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και η καταπολέμηση της ανεργίας στα Ιόνια Νησιά σε καθεστώς ΣΔΙΤ, αλλά να παραμείνει υπό τον πλήρη έλεγχο και την ευθύνη των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δημόσιους φορείς (Υπ. Εργασίας, ΟΑΕΔ);


5. Δέχεται την πρότασή μας για τα συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου που – με την συνδρομή επιστημονικής επιτροπής και τοπικών φορέων και παράλληλα προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (που από 1.7.2011 περιέρχεται στην εποπτεία του) – θα παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος.


Αργοστόλι, 19/04/2011 Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Περιφερειακός σύμβουλος
Επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α