Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Σκληρός


Από την δοκιμαζόμενη σήμερα Ιαπωνία έως τα Πυρηναία και την Σκανδιναβία εκτείνονται οι αδελφοποιημένες πόλεις με τους Καποδιστριακούς δήμους της Λευκάδας.
Σήμερα, ο Καλλικρατικός δήμος Λευκάδας καλείται να ασκήσει μια φιλική και αναπτυξιακή προσέγγιση με όλους πλέον.....
τους δήμους που στο σύνολό τους είχαν αδελφοποιηθεί οι πρώην δήμοι του νησιού.
Το μέγεθος πλέον του σημερινού δήμου δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους μεγάλους δήμους που είχαν γίνει οι πράξεις αδελφοποίησης.
Οι εποχές των πολιτιστικών ανταλλαγών σε επίπεδο χορευτικών συγκροτημάτων ή εκθέσεων ζωγραφικής έχει παρέλθει και η πρόκληση συνίσταται στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας για πολλά θέματα ανάπτυξης όπως είναι ο τουρισμός και οι διάφορες μορφές του αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία και ανάπτυξη των λιμνοθαλασσών, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , η διαχείριση των σκουπιδιών και πάνω απ όλα η ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών σε επίπεδο όχι μόνο συγκροτημάτων αλλά πολύπλευρα και πολυπολιτισμικά.
Η καλύτερη π.χ. τουριστική προβολή του νησιού-δήμου είναι σίγουρα η ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπιών πολιτικών και τουριστικών παραγόντων στους οποίους θα παρουσιαστεί το τουριστικό μας προϊόν και θα ακολουθήσει το άνοιγμα των μικρών- αν θέλετε- τοπικών αυτών αγορών, αλλά θεωρώ σημαντικών αγορών που θα δίνουν κάθε χρόνο ένα πολλαπλασιαζόμενο τουριστικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό όλο αυτό το αλισβερίσι ανταλλαγών γιατί μπορεί όλη αυτή η διαδικασία επαφών να αφορά πάνω από 30 πόλεις ανά τον κόσμο, άρα ένα μη ευκαταφρόνητο πληθυσμό.
Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να αποτελεί μια ξεχωριστή επιτροπή διεθνών- πράγματι- σχέσεων, που επιφορτισμένη με στόχους και ευελιξία να αποβεί η πιο προωθημένη αναπτυξιακή επιτροπή του δήμου με μοχλό την έννοια της αδελφής πόλης και των αδελφοποιημένων πληθυσμών , με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού – και όχι μόνο- , την προστασία του περιβάλλοντος και τον πολιτισμό.
Οι επαφές π.χ. με την LEUCATE της Γαλλίας θα έχει πολλά να δώσει στην ανάπτυξη των θαλάσσιων- κυρίως- μορφών του τουρισμού (όπου αποτελεί επιτυχημένο μοντέλο για την Γαλλία), με το LAVERANO στην Ιταλία όπου θα αναδειχτούν σημαντικές ευκαιρίες αγροτικής οικονομίας, με την EMMABODA της Σουηδίας, όπου θα ξαναδούμε τα περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα του δήμου της ή του STRAZNICE στην Τσεχία για το φεστιβάλ της παράδοσης.
Είναι- θεωρώ- μεγάλη ευκαιρία η συγκεντρωμένη δύναμη του ενός δήμου στο νησί να δώσει πραγματική ώθηση σε κάθε τι αναπτυξιακό αλλά κυρίως στον τουρισμό που καλώς η κακώς αποτελεί την κυριότερη πηγή οικονομίας στο νησί.
Η πρόκληση υπάρχει και απαιτεί γρήγορες και συντονισμένες ενέργειες για την ανάπτυξη του δήμου μας αλλά και για την πιστοποίηση ότι ο ενιαίος δήμος αποτελεί την ισχυρότερη και καλύτερη πηγή ανάδειξης των αναπτυξιακών ευκαιριών, προς το καλό κάθε δημότη.