Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Αρθρο του Πάνου Τριγάζη

Μετά και τη νέα Ιαπωνική τραγωδία
ΝΑ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ
ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟY ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΑΚΟΥΓΙΟΥ


του Πάνου Τριγάζη*




Ο πυρηνικός εφιάλτης ξαναζεί στην Ιαπωνία, σκορπώντας βαθειά ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, στο σύνθημα «ΟΧΙ άλλη Χιροσίμα – ΟΧΙ άλλο Ναγκασάκι» έρχεται τώρα να προστεθεί το «ΟΧΙ άλλη Φουκουσίμα», αφού.....
ο νέος φονικός σεισμός στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έπληξε σοβαρά και τα πυρηνικά εργοστάσια στην περιοχή αυτή, επαναφέροντας εντονότατα στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλειας από τη λεγόμενη ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.


Εικοσιπέντε χρόνια μετά την τραγωδία του Τσερνόμπιλ, η θέση των οικολογικών κινημάτων και της αριστεράς ότι «η μόνη ασφάλεια από τα πυρηνικά όπλα και εργοστάσια είναι η κατάργησή τους» αξίζει μεγαλύτερης προσοχής και ευρύτερης υποστήριξης, πολύ περισσότερο που τα πυρηνικά εργοστάσια εξαπλώνονται και στην περιοχή μας.


Ειδικότερα, απαιτείται εγρήγορση για το προωθούμενο σχέδιο κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακούγιου, που είχε ανασταλεί από την κυβέρνηση Ετσεβίτ το 2000 αλλά το επανενεργοποίησε η κυβέρνηση Ερντογάν υπογράφοντας συμφωνία με τη Ρωσία το 2010 για την υλοποίησή του. Πηγή έντονων ανησυχιών αποτελεί το γεγονός ότι το Ακούγιου βρίσκεται στην υψηλής σεισμικότητας περιοχή των Αδάνων, ανατολικά της Ρόδου και απέναντι από την Κύπρο. Τελευταία φορά η περιοχή είχε πληγεί από σεισμό 6,3 ρίχτερ στις 27/6/1998 με 140 νεκρούς, γεγονός που είχε τότε πυροδοτήσει τις κινητοποιήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και διεθνώς κατά του πυρηνικού εργοστασίου, συμβάλλοντας στην αναστολή του σχεδίου.


Η πυρηνική απειλή δεν μπορεί να περιοριστεί σε εθνικά σύνορα. «Θυμηθείτε ότι είσθε άνθρωποι και ξεχάστε όλα τα υπόλοιπα», διακήρυσσαν οι Αϊνστάιν και Ράσσελ από το 1955 με το κοινό τους μανιφέστο, καλώντας σε κοινή δράση, πέρα από οποιεσδήποτε διαφορές για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Η κατοχή πυρηνικών όπλων και η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων δεν μπορεί να αποτελούν αποκλειστικές επιλογές μιας χώρας, αφορούν όλο τον κόσμο και πολύ περισσότερο τους γείτονές της.


Το νέο ισχυρό SOS από την Ιαπωνία δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Αντιθέτως, καλούμαστε να αγωνιστούμε συντονισμένα σε Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό επίπεδο για να μη γίνει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, στηρίζοντας ενεργά το αντίστοιχο κίνημα στην Τουρκία αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, με έδρα τη Ρόδο. Να οικοδομήσουμε κινηματικές συνεργασίες και στο τρίγωνο «Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος». Να συνδέσουμε το αίτημα αυτό με τον γενικότερο αγώνα για αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή και αποπυρηνικοποιημένα Βαλκάνια.


Ο αγώνας κατά των πυρηνικών είναι αγώνας για τη ζωή. Η νέα στροφή προς τα πυρηνικά εργοστάσια, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, γεννάει θανάσιμους κινδύνους για την ανθρωπότητα. Γίνεται στο όνομα της ενεργειακής κρίσης, αλλά το πραγματικό κίνητρο είναι η αποκόμιση νέων μεγάλων κερδών από τις πολυεθνικές. Πρέπει και μπορούμε να τις σταματήσουμε. Όπως είπε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, το ενεργειακό μας μέλλον είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.






* Ο Πάνος Τριγάζης, στέλεχος του φιλειρηνικού κινήματος και υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, συμμετέχει από το 1998 ως ιδρυτικό μέλος στην «Επιτροπή κατά του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου».