πρ. Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου
Δήμου Κορισσίων «Η ελεύθερη γνώση είναι η γνώση των ελεύθερων»
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης ή αλλιώς ο Συνήγορος του Δημότη είναι ένας νέος-σημαντικός θεσμός.
Είναι ένας θεσμός που δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση τον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά απεναντίας υπόκεινται στον έλεγχο του.
Στοχεύει στην εμπέδωση της ασφάλειας του δικαίου, που διέπει τον τομέα των σχέσεων μεταξύ δημοτικής Αρχής και Δημότη.
Δηλαδή, στοχεύει να φέρει τον Δήμο ποιο κοντά στους δημότες, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και να προσδώσει στην διοίκηση ένα ποιό ανθρώπινο και προσιτό πρόσωπο.
Έχει παρεμβατικές δυνατότητες στη διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών, στην προστασία των δικαιωμάτων των δημοτών, στην τήρηση της νομιμότητας και κυρίως στην ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
Ουσιαστικά ο νόμος προβλέπει τη λειτουργία ενός θεσμικού φορέα, ο οποίος θα....
προασπίζει σθεναρά τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών έναντι αυθαιρεσιών της δημοτικής εξουσίας.
Προβλέπει να διαμεσολαβεί συμβουλευτικά για την εφαρμογή της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων, αλλά και να διατυπώνει προτάσεις σχετικές με διοικητικές ή νομοθετικές μεταρρυθμίσεις του δήμου.
Ωστόσο, οι παρεμβατικές του δυνατότητες δεν έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα και η γνώμη του μπορεί να μην λαμβάνεται υπ΄ όψιν από τα δημοτικά όργανα.
Έχουν όμως μια «ιδιαίτερη» παρεμβατική βαρύτητα, ώστε ο θεσμός να λειτουργεί προς όφελος του δημότη, για αυτό και ο νόμος προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή του, δηλαδή με δια-δημοτική συναίνεση, όπως και μισθό στο ύψος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για αυτό και ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης με βάση τον νομοθέτη προβλέπεται να είναι ουσιαστικά ένας διαμεσολαβητής.
Προϋποθέτει λοιπόν την επιλογή ενός προσώπου κύρους και εμπειρίας, που είναι σε θέση να ενεργεί με ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ή ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΤΙΘΕΤΑΙ.
Επομένως ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα πρέπει να έχει ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΕΣ ικανότητες, γνώσεις διοίκησης και ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ.
Δηλαδή να μην διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε κάποια πολιτική – δημοτική παράταξη, ώστε να μην αιωρούνται υπόνοιες συστράτευσης σε κομματικές-πολιτικές – παραταξιακές επιδιώξεις.
Επίσης, να μην είναι επαγγελματικός συνεργάτης ή προμηθευτής του δήμου.
Να μην ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα που θα δημιουργεί υπόνοιες ότι δύναται να επωφεληθεί από την συγκέντρωση των παραπόνων των πολιτών.
Να διαθέτει εμπειρία σε θέματα διοίκησης και ιδιαίτερα σε θεσμούς εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, οι θεσμοί διαιτησίας και μεσολάβησης του πτωχευτικού, ναυτικού ή εργατικού δικαίου και τόσα άλλα.
Παρόλα αυτά, ο Δήμος μας, το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας πρόσφατα εξέλεξε Συμπαραστάτη του Δημότη -με αυξημένη πλειοψηφία- τον συνδημότη μας και εν ενεργεία δικηγόρο Θωμά Αθανασίου.
Ένα ενεργό πολιτικό πρόσωπο, με συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα του νησιού μας. Πρώην Πρόεδρο του Νομαρχικού Συμβουλίου και σήμερα εξέχον στέλεχος του κόμματος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ της κας Ντόρας Μπακογιάννη.
Με κάθε σεβασμό στο πρόσωπο , θεωρώ ότι η εκλογή του
είναι «ΑΝΤΙ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ» και «ΑΥΤΟ-ΑΝΑΙΡΟΥΜΕΝΗ».
Εξηγούμαι:
Ο νόμος δημιουργεί εγγυήσεις για να αποτρέπεται η "κομματική και ιδεολογική πειθαρχία", όσον αφορά στην επιλογή του προσώπου, όπως επίσης δεν προβλέπει να είναι "αρεστό" πρόσωπο, με κριτήριο επιλογής την σχέση του με την Δημοτική Αρχή.
Παρόλα αυτά, το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας παρέβλεψε όλα τα παραπάνω, προκαλώντας μια ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ, εν τη γενέσει ενός σημαντικού θεσμικού εργαλείου.
Η θετική ψήφος του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ψήφος ταύτισης ελέγχοντος και ελεγχομένου.
Οι ψηφίσαντες θετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας, στο πρόσωπο του συνδημότη μας Θωμά Αθανασίου, με την ψήφο τους:
• Αντιτάχθηκαν στο ανεξάρτητο του χαρακτήρα του θεσμού.
• Καταστρατήγησαν τις σχετικές διατάξεις του νέου θεσμού.
• Οδήγησαν σε εκτροπή τον σκοπό του θεσμού, ψηφίζοντας ένα πρόσωπο δίχως ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ ή Η ΜΗ ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ή ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
• Το Δ.Σ. Κέρκυρας ψήφισε ένα ενεργό πολιτικό στέλεχος συγκεκριμένου πολιτικού χώρου ακυρώνοντας στην πράξη τον θεσμό.
Αξιοσημείωτο δε πως η επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, στο Δήμο της Κέρκυρας έγινε και με την θετική ψήφο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον κ. Α. Αυλωνίτη, προφανώς μέσα από παρασκηνιακές συμφωνίες, λογικές προώθησης "ημετέρων", υποστήριξη πρώην ανθυποψηφίων, ελέω μιας ιδιότυπης «συναδελφικής αλληλεγγύης» και τελικά μέσα από πέρα ως πέρα πολιτικά αμφιλεγόμενες και αντιθεσμικές προσεγγίσεις και νοοτροπίες.
Δυστυχώς, για την τρέχουσα θητεία του Δ.Σ. οι Κερκυραίοι δεν θα έχουν στο πλευρό τους τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.