Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ – ΣΠΑΡΤΥΛΑΣ – ΥΨΟΣ – ΜΠΑΡΜΠΑΤΙ


Στην ευρύτερη περιοχή του Ύψου, έως ψηλά, τον Σπαρτύλα και πάλι κάτω, στο Μπαρμπάτι, σε μία σημαντική δηλ. περιοχή της Κέρκυρας, με ιστορία κοινωνικής – οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης, τα προβλήματα που πλέον συσσωρεύονται είναι πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά. Με αυτό το άρθρο, επιδιώκουμε να φέρουμε την επιφάνεια μερικά από αυτά και παράλληλα να στρέψουμε τη δημόσια προσοχή προς αυτή τη περιοχή, βασισμένοι στην...
 πολιτική εκτίμηση της ΕΝΑΚ ότι διαμορφώνονται σοβαροί λόγοι βάσιμης ανησυχίας. Θεωρούμε επίσης ότι υπάρχουν και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα, συνδεόμενα μάλιστα με όσα αναφέρουμε στο άρθρο αυτό, που αφορούν το σύνολο του Δημοτικού Διαμερίσματος Φαιάκων. Θα αναφερθούμε σε αυτά, αναλυτικά, σε ένα επόμενο άρθρο ή μέσω ανακοίνωσης της ΕΝΑΚ.
1) Πάνω ψηλά, το ιστορικό χωριό του Σπαρτύλα είναι πραγματικά αναστατωμένο. Η πιθανότητα
εγκατάστασης 12 ανεμογεννητριών της εταιρείας ENOVA σε ελάχιστη απόσταση από το χωριό, θέτει, προοπτικά, σε κίνδυνο ακόμα και την ύπαρξη, την επιβίωση του χωριού. Αυτός ο έκδηλος προβληματισμός των κατοίκων, που εκφράζεται σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις και τις λαϊκές συνελεύσεις δεν αποτελεί κινδυνολογία, καθώς τα στοιχεία που αφορούν την «ατμόσφαιρα» που θα προκαλέσει η λειτουργία των ανεμογεννητριών είναι συγκεκριμένα και κατατεθειμένα στο δημόσιο διάλογο. Πρόκειται για σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ίδια τη ζωή του χωριού, στην ποιότητα της ζωής, στον χαρακτήρα του οικισμού. Παράλληλα υπάρχουν και οι άμεσες αρνητικές οικονομικές συνέπειες, αφού σαν αποτέλεσμα της πιθανότητας βιομηχανοποίησης και «βιομηχανικής ρύπανσης» της περιοχής, κυκλοφορούν ήδη κακά μαντάτα από το τουριστικό κύκλωμα για υποβάθμιση και πτώση της τουριστικής κίνησης σε Μπαρμπάτι και, επεκτεινόμενη αλυσιδωτά, στην συνεχόμενη ΒΑ παραλιακή ζώνη και οικισμούς (Νησάκι έως Κασσώπι και Θινάλι), που σημειώνουμε ότι επίσης έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από επιχειρηματικούς ομίλους για δημιουργία αιολικών πάρκων σε διάφορα σημεία του ΒΑ ορεινού όγκου (Σωκράκι, παλιά Περίθεια, Συνιές κλπ.). Έτσι ο δρόμος του αγώνα, ο δρόμος του αγωνιστικού συντονισμού των κατοίκων ολόκληρης αυτής της περιοχής είναι αναπόφευκτος. Πρόκειται για αγώνα επιβίωσης αγώνα αντίστασης σε επιλογές (αιολικά πάρκα) που δεν έχουν κανένα όφελος για τον τόπο και το λαό παρά μόνο για τις εταιρείες που προσδοκούν να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Θα είναι τελικά αγώνας νίκης και σε αυτό τον αγώνα καλεί η ΕΝΑΚ.
2) Κάτω, χαμηλά, στην γνωστή ευθεία του Ύψου, με την παλιά, διαχρονική τουριστική
δραστηριότητα, που όμως έχει επηρεαστεί σημαντικά και αρνητικά από την κρίση τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν άμεσα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πολύ περισσότερο επειδή η σταθερή πτωτική τάση της τουριστικής κίνησης εμπλέκεται με την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας (ΔΝΤ κλπ) και την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων της Κέρκυρας, της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Είναι λοιπόν αδιανόητο σε τέτοιες συνθήκες, το λεωφορείο, το μέσο δηλ. μαζικής μεταφοράς που όλο και περισσότερο γίνεται αναγκαίο να ολοκληρώνει τη διαδρομή του στη Δασιά και να μη φτάνει μέχρι το Πυργί. Αυτό είναι τώρα επιπλέον απαράδεκτο και άμεσα πρέπει να επιλυθεί. Αρκετοί κάτοικοι έκαναν κινήσεις στο παρελθόν που όμως έπεσαν στο κενό. Αρκετά πια.
3) Η παραλία του Ύψου είναι ανάγκη να βελτιώσει λειτουργικά και αισθητικά την εικόνα της
με βάση ένα άμεσο και ρεαλιστικό σχέδιο ανάπλασης και ήπιων παρεμβάσεων. Να προσεχθεί η ήδη καλή καθαριότητα της παραλίας, να βελτιωθούν οι μόλοι και να μετατραπούν σε ξύλινους και αισθητικούς και να αποφευχθούν κοστοβόρες και αχρείαστες τσιμεντοποιήσεις στις παρεμβάσεις.
4) Να αντιμετωπισθούν οι ουσιώδεις λειτουργικές ελλείψεις της παραλίας στο Μπαρμπάτι
άμεσα, με ένα – επίσης – ήπιο σχέδιο παρεμβάσεων.
5) Να δρομολογηθούν έργα διαπλάτυνσης στο κεντρικό δρόμο που κατευθύνεται προς
Μπαρμπάτι – Νησάκι κλπ. με κατασκευή αναγκαίων πεζοδρομίων και με επαρκή φωτισμό.
6) Να επανέλθει στο προσκήνιο και να εξεταστεί σοβαρά και υπεύθυνα το θέμα της κατασκευής
παράκαμψης Δασιάς – Ύψου που θα συμβάλλει σημαντικά στην ορθολογική και ευρύτερη ανάπτυξη (τουριστική και όχι μόνο) της συγκεκριμένης περιοχής . Να επαναληφθεί δηλ. με μία έννοια, επιπλέον βελτιωμένο το «μοντέλο» Κορακιάνας – Δασιάς που έχει αποδώσει δραστηριότητα και στη παραλιακή ζώνη και στους οικισμούς.
Η δική μας θέση, η θέση της ΕΝΑΚ είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής, ενωμένοι και κλείνοντας τα αυτιά στις διασπαστικές και διχαστικές φωνές, πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τα προβλήματα και να διεκδικήσουν μαχητικά, λύσεις σε όλα. Απέναντι στις καταστροφικές και κατεδαφιστικές πολιτικές που προωθούνται, εμείς, μαζί με τον ενωμένο λαό, προτάσσουμε ορθολογικές πολιτικές λύσεων, επιβίωσης αισιοδοξίας και ζωής. Η προστασία και βελτίωση της ήπιας κοινωνικής και ποιοτικής τουριστικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με άλλες παραγωγικές δράσεις, κυρίως του πρωτογενούς τομέα, κόντρα στα σχέδια των εταιρειών και των ομίλων της αρπαχτής και της αισχροκέρδειας, είναι ένα άμεσο μέτωπο αγώνα. Οι εταιρείες και οι συνεργάτες τους, του τοπικού μπλοκ εξουσίας, πρέπει να καταλάβουν ότι ο λαός δεν θα αφήσει ούτε την Ελλάδα να πουληθεί, ούτε την Κέρκυρα, τα βουνά και τις παραλίες της να πουληθούν, να καταστραφούν και να ερημώσουν στα χέρια των ξένων αφεντικών.


Γράφουν: ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΘΗΣ – ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΣΔΑΚΗΣ, μέλη του ιδρυτικού πυρήνα της Ενιαίας Αριστερής Κίνησης – ΕΝΑΚ.