Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΣΥΡΙΖΑ: Μάθημα αγώνα, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης

Η θετική έκβαση της απεργίας πείνας των μεταναστών, έφερε στην ελληνική κοινωνία ικανοποίηση και αισιοδοξία.
Χρειάστηκαν 44 μέρες απεργίας πείνας για να αποφασίσει η κυβέρνηση, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, να δώσει λύση στο πρόβλημα των απεργών.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει, μεταξύ άλλων, καθεστώς "ανοχής" με....
δυνατότητα ανανέωσης, χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, υπόσχεση για μείωση από 12 χρόνια στα 8 των προϋποθέσεων για άδεια παραμονής, μείωση του αριθμού ενσήμων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπόσχεση ότι θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση την άμεση αναθεώρηση της συνθήκης "Δουβλίνο ΙΙ".
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή, στη βάση της αντίληψης ότι δεν υπάρχει καμία ανθρώπινη ύπαρξη παράνομη, συμπαραστάθηκε έμπρακτα στον αγώνα των απεργών και ενίσχυσε τους πολίτες που οργάνωσαν την αναγκαία αλληλεγγύη προς τους μετανάστες, αντιμετωπίζοντας με θετικό τρόπο την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε από διάφορους κύκλους.
Η επιτυχία αυτή είναι ένας μόνο σταθμός σε έναν αγώνα και μία προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί. Ούτε η Ευρώπη μπορεί να είναι φρούριο, ούτε η Ελλάδα. Οι συμπολίτες μας μετανάστες έχουν σοβαρούς λόγους που εγκαταλείπουν την πατρώα γη και έχουν κάθε δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Σημειώνουμε τα λόγια των ίδιων των μεταναστών απεργών πείνας:
"Ευχαριστούμε όλους όσους μας υποστήριξαν. Τώρα ξεκινά ένας νέος αγώνας για τα δικαιώματα όλων. Να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι θα βάλουμε χέρι, όλοι χέρι με χέρι, για να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η νίκη των 300 είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη."


Οφείλουμε κι εμείς να τους ευχαριστήσουμε για το μάθημα αγώνα, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης που έδωσαν. Ένα μάθημα από εργάτες, που το είχε ανάγκη η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.


Ο αγώνας και η κοινωνική αλληλεγγύη μπορούν να φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται. Η κυβέρνηση του μνημονίου δεν είναι ανίκητη.


Κέρκυρα, 10/3/2011
ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ